Paměti bývalého ministra

sluzba_nahledovy
Podívejte se na problematiku válečných konfliktů očima odborníka – bývalého amerického ministra obrany Roberta M. Gatese. Titul Služba představuje soubor jeho pamětí, v nichž mapuje válečné dění nejen v Iráku a Afghánistánu, ale i v mnoha dalších zemích.

Otevřený a nesmlouvavý pohled do zákulisí amerického vojenského angažmá v Iráku a Afghánistánu.

Když Robert M. Gates obdržel telefonát z Bílého domu, měl za to, že už svět washingtonské vrcholné politiky jednou provždy opustil: poté, co pracoval více než čtvrtstoletí pro šest prezidentů nejprve v CIA a pak i v Národní bezpečnostní radě, našel konečně klid a spokojenost coby prezident texaské A&M University. Když byl však vyzván, aby pomohl národu sužovanému dvěma válkami i vojákům vzdorujícím nepřátelům na bitevním poli, jeho odpověď se řídila tím, co v dané chvíli pokládal za svou povinnost. Ve svých pamětech se Gates detailně zabývá peripetiemi amerického vojenského působení v Iráku a Afghánistánu, během něhož dohlížel na kontroverzní posilování americké vojenské přítomnosti v obou zemích. Obšírně komentuje rovněž dění v Sýrii, Íránu, Izraeli či v Severní Koreji a seznamuje čtenáře s podrobnostmi zákulisních jednání s Georgem W. Bushem, Dickem Cheneym, Condoleezzou Riceovou, Barackem Obamou a dalšími osobnostmi světové politiky. Gates byl jediným ministrem obrany, který sloužil republikánskému i demokratickému prezidentovi. Ve svých pamětech nemilosrdně účtuje se svým působením ve funkci.

Služba

Autor: Robert M. Gates
Přeložil: Radovan Baroš

Počet stran: 631
Vazba: vázaná
Formát: 166×235 mm
ISBN: 978-80-7491-412-6
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu Služba vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Tato kniha pojednává o více než čtyřech a půl letech, která jsem strávil ve válce. Mám zde v první řadě na mysli samozřejmě války v Iráku a Afghánistánu, kde byla prvotní vítězství v obou zemích promrhána chybami, krátkozrakostí a konflikty jak v poli, tak i ve Washingtonu, což vedlo k dlouhým, brutálním tažením s cílem odvrátit strategickou porážku. Pojednává o válce proti al-Káidě a Usámu bin Ládinovi, kteří nesli zodpovědnost za naši národní tragédii z 11. září 2001. Pojednává však také o mé politické válce s Kongresem, kterou jsem vedl každý jeden den, po který jsem byl v úřadě, jakož i o dramatickém rozporu mezi mým veřejným respektem, nadstranickostí a klidem a mezi mými osobními frustracemi, znechucením a zlobou. Byly to také politické války s Bílým domem, vesměs s personálem Bílého domu, a občas i se samotnými prezidenty, přičemž častěji s prezidentem Obamou než s prezidentem Bushem. A nakonec tu byla i má válka s byrokratickým aparátem ministerstva obrany a jednotlivých armádních složek, jejímž cílem bylo zreformovat ministerstvo tak, aby se z organizace zaměřené na plánování války stala organizace způsobilá války vést, aby se z ozbrojených sil, které jsme měli, staly síly schopné uspět. (str. 11)

Přečtěte si také zbývající část ukázky.

 

Ohlasy na knihu

Dojemný, upřímný, úchvatný příběh. Gates vezme čtenáře na válečná jednání prezidentu Bushe i Obamy a bez sentimentu hodnotí temperament, intelekt a způsob vlády obou mužů… Žádný civilista ve Washingtonu nebyl válce v Iráku a Afghánistánu blíž než Gates.

– The Washington Post

Pravděpodobně jedny z nejlepších washingtonských pamětí vůbec… Při čtení je podstatné pochopit, jak hluboce Gatese ovlivňovala jeho role při posílání amerických vojáku do zámoří, aby tam bojovali a byli zabiti nebo zmrzačeni.

– The New York Times Book Review

 

O autorovi

gates_robertRobert M. Gates (* 1943) byl v letech 2006–2011 ministrem obrany USA. Sloužil také jako důstojník amerického letectva a pracoval pro CIA, jejímž ředitelem ho jmenoval prezident George W. Bush. Byl členem Národní bezpečnostní rady za čtyř vlád, pracoval pro osm prezidentů. V současné době je kancléřem na univerzitě College of William and Mary.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlužba
Paměti ministra obrany ve válce

Gates, Robert M.

Host, 2016

Napsat komentář