Ukázka z knihy Otec dětí ulice

otec-deti-ulice
Následující ukázka představí osobu Georga Sporschilla, jezuitského kněze, který si za své životní poslání zvolil pomáhat opuštěným dětem a nejchudším rodinám. Velice záslužná činnost obnáší řadu pozitivních, ale i negativních zkušeností…

Knihu Otec dětí ulice, kterou napsal Stefano Stimamiglio, vydalo Karmelitánské nakladatelství v edici Osudy.

Času nebylo nazbyt, práce bylo třeba dokončit ještě před začátkem zimy. Aby se vše urychlilo, dorazila z Blindengasse posila v podobě zkušených dobrovolníků. Ke skupině se připojilo také několik rumunských pomocníků, kteří se ukázali jako velmi šikovní. Jejich dočasná přítomnost, která se pak pro některé z nich změnila ve stálou, byla dobrým znamením pro budoucnost díla. První Vánoce na statku oslavili příchodem nových dětí. Otec Georg si pro ně jako dobrý streetworker došel osobně dolů do hrůzu nahánějících chodeb bukurešťského podzemí. „Jiné – nemohlo jim být víc než šest, sedm let – jsem našel spící pod širým nebem na jednom ze stavenišť.“ Pro jiné si přišel na policejní stanici, kde skončily pro nějakou drobnou krádež a byly zde pod dozorem strážníků – ti byli koneckonců docela rádi, že se jich můžou zbavit, když je kněz za pomoci vydatných dávek čokolády přesvědčil, aby šly s ním. A tak se společenství na Farmě rozrostlo na třicet malých „klientů“. A to byl bezesporu dobrý začátek.
„Kladli jsme si otázku, zda vůbec vydržíme nápor tolika dětí najednou, se všemi jejich emocionálními, fyzickými a psychickými zraněními, s agresí, kterou musely snášet v džungli toho podzemního labyrintu a ještě předtím od dospělých. S problémy závislosti na drogách, kterou si s sebou nesly. S jejich poruchami učení znesnadňujícími studium. A nakonec to byly právě jejich pokroky, které nás povzbuzovaly, abychom šli dál.“ A tak je vlastně doprovodili i na té pověstné „druhé míli“.

Nemohu mluvit o „úspěších“ ve svém životě… Spíš bych mohl mluvit o darech, které jsem od dobrotivého Boha dostal. A o nich už ztrácím přehled. Uvedu jeden za všechny: Willy, chlapec z Vídně, kterého jsem poznal na začátku osmdesátých let. Stál vždycky jednou nohou v kriminále. Pak ale začal svůj život postupně narovnávat. A už léta jde po krásné duchovní cestě a navštěvuje naši biblickou školu ve Vídni. Stali se z nás dobří přátelé.

– P. Georg Sporschill, SJ

O autorovi

Stefano Stimamiglio je řeholní kněz Společnosti svatého Pavla. Na Papežském institutu Jana Pavla II. v Říme získal licenciát v oboru teologie manželství a rodiny. Byl redaktorem populárního italského časopisu Famiglia Cristiana, v současnosti je zástupcem šéfredaktora týdeníku Credere a měsíčníku Jesus.

Zdroj informací: kniha Otec dětí ulice


Karmelitánské nakladatelstvílogoKNA je křesťansky orientované nakladatelství. Na trhu působí od roku 1991 a dosud vydali více než 1500 titulů. Nejdůležitější částí edičního plánu KNA jsou edice věnované duchovnímu životu. Mezi dlouhodobě nejúspěšnější edice KNA patří edice Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Mezi jejich kmenové autory, kterým bylo vydáno více titulů, patří například Anselm Grün, Vojtěch Kodet, Kateřina Lachmanová, Marie Svatošová nebo Max Kašparů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOtec dětí ulice
Kdo zachrání život, zachrání celý svět

Stimamiglio, Stefano

Karmelitánské nakladatelství, 2016

Napsat komentář