Pojďte se pobavit!

Tipy_Mladi imrvere v hajzlu_Velke penize_Kocouri pohled
I když máme naspěch, jsme ve stresu a nic nestíháme, nemůžeme být pořád vážní a nerudní. Čas od času je potřeba se trochu odreagovat a pobavit, například s dobrou knihou. Vyberte si třeba některý z našich spolehlivých knižních tipů!

A začneme rovnou tím nejrozporuplnějším, knížkami C. D. Payna. Pokud jste se s nimi dosud nesetkali, vězte, že jsou přesně takové, jaký je už jejich název – neberou si servítky, jsou upřímné a ohromující! Legendární, nesmírně vtipná série, která dokáže být taky pěkně od rány, pokračuje už osmým dílem! Takže máte pořádné zpoždění, šup šup do nejbližší knihovny či knihkupectví a dožeňte, co se dá!

Mládí imrvére v hajzlu

Autor: C. D. Payne
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7462-924-2
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Mládí imrvére v hajzlu vydalo nakladatelství Jota.

Série, kterou se nebojíme označit jako kultovní, pokračuje 8. dílem! Ano, Nick Twisp je zpět!

Nickie Davidson si žil svůj obyčejný poklidný život v zapadlém koutě Indiany. A nejspíš by se na tom nic nezměnilo nebýt objevu krevních skupin. Jeho (evidentně ne tak docela vlastní) otec totiž na internetu zjistil, že jeho krevní skupina + krevní skupina jeho manželky dohromady v žádném případě nedávají malého Nickieho. Následuje drsný rozchod, po kterém posadí máma Nicka do auta a frčí s ním směr Las Vegas, kde hodlá obnovit kariéru tanečnice nahoře bez. Svého synka ovšem vysadí v zanedbané čtvrti na okraji Los Angeles před domem obývaným výrazně větším množstvím švábů než lidí. Dveře bytu 22B mu otevře mrzoutský ošuntělý chlápek. A k Nickovu zděšení se z tohohle údajně „nejlepšího žongléra za posledních pět set let“ vyklube jeho pravý otec. Už je to tak, není žádný Davidson, ale Twisp. Nick Twisp.
Tímto okamžikem se pro něj roztáčí kolotoč klasických twispovských dobrodružství plných průšvihů, milostných vzplanutí, rodinných intrik a nečekaných zvratů. Zatímco se Nick postupně seznamuje s příslušníky rozsáhlého rodinného klanu, manželství se hroutí, osnují se vražedné plány a na světlo vycházejí temná tajemství.
Ani v tomto dalším dílu rodinné ságy není nouze o zábavu a překvapení. Vrací se všichni oblíbení hrdinové včetně Sheeni, Trenta, Scotta, Azury, Jakea, Veevy, Umy, Tylera, „Ochechule“ a zvláštního hosta Leváka.

 

Ukázka z knihy

Čtvrtek, 14. května

Google mi pokurvil život.
Fotřík se v jedný z pauz, kdy neměl v hokně zrovna do čeho píchnout (a takovejch bylo požehnaně), rozhod, že si vygooglí naše krevní skupiny. Zjistil, že je vědecky zhola nemožný, aby byl otcem mý maličkosti. (On: skupina AB, já: nulka). Tuto překvapivou informaci nepřijal zrovna nejlíp. Sice sem u toho nebyl, ale podle všeho se s mámou super obrovsky poštěkali. Jeho hysterická sekretářka neměla daleko k tomu, aby vytočila 911. Když sem se vrátil ze školy, vypadala máma dost nasraně. Povídala, že si sbalil svý krámy a vysmahnul. Nasáčkoval se do jednoho z těch motelů pro dlouhodobej pobyt za městem u dálnice.
Proč by to pro mě mohla bejt špatná zpráva: moje máma je na babu docela obryně, tyčí se do výšin metru dvaaosmdesáti centimetrů. Můj dle nejnovějších zjištění ne-fotřík měří skoro metr devadesát. Zato já, ačkoli sem právě oslavil patnáctiny, mám pouhej metr šedesát dva. Vždycky sem tak ňák předpokládal, že už každým dnem odstartuje můj fenomenální růst. Ten je teď ovšem ve vážným ohrožení. Co jestli byl můj pravej fotřík něco jako trpaslík a já jsem osudem předurčenej setrvat navěky v rozměrech hobita?
Zeptal bych se mámy na toho dárce DNA, ale přišla mi moc rozhozená, aby se mnou na to téma hodila řeč. Nebo uvařila večeři. (str. 5)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje.

 

C. D. Payne

C. D. Payne  (*1949) je americký volnomyšlenkářský spisovatel. Narodil se v Akronu, průmyslovém městě plném továren a vlezlé zimy. V roce 1971 absolvoval Harvardskou univerzitu, obor historie evropských zemí, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař, fotograf, výrobce nábytku a hraček a stavitel přinejmenším jednoho domu, svého vlastního. Měl celkem asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. C. D. Payne je milovníkem vintage karavanů, bizarních fotografií, Franka Sinatry, čivav a psacích strojů. Sní o profesi ambulantního hráče na akordeon, o němž je přesvědčen, že bude nástrojem 21. století. Psaní pro něj nikdy nebyl problém (píše údajně od čtyř let), horší bylo přimět někoho, aby mu za ně platil. Po skvělém úspěchu jeho prvotiny Mládí v hajzlu je tento problém dokonale vyřešen. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska. V Nakladatelství JOTA vyšly kromě osmidílné série
Mládí v hajzlu knihy Holubí mamboAmerické kráskyNeviditelnýDědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišlaBrenda VelikáNestydaté plavky. Přečtěte si také naši recenzi na knihu Mládí furt v hajzlu.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

S fejetony českého spisovatele a písničkáře Jana Buriana se octneme na poklidnější půdě, ale i po té budeme cestovat všemi směry, a dostaneme se tak třeba až do Chile!

Kocouří pohled

Autor: Jan Burian

Počet stran: 202
Vazba: vázaná
Formát: 110×190 mm
ISBN: 978-80-7492-233-6
Doporučená cena: 290 Kč

Knihu Kocouří pohled vydalo nakladatelství Galén.

Jak naznačují témata několika úvodních fejetonů shromážděných v této knize, tedy potíže s nespavostí, předoperační vyšetření apod., Jan Burian takzvaně jde do let. Obvyklé náměty rozšířily úvahy související s rehabilitační péčí, lázeňstvím či výhodami nemocničního ubytovacího nadstandardu. Autor však zanedlouho odloží berle a nasadí tempo, jaké pamatují čtenáři předchozích knižních vydání pravidelných fejetonů psaných původně pro Týdeník Rozhlas, tedy Přízrak v nákupním středisku (2009) a Přímluva za dnešní dobu a další příběhy z let 2010–2013. Proto se s ním záhy octneme na nejsušší poušti světa v Chile, kde si budeme moci společně potvrdit, že demokracie je křehká věc, v Portugalsku se seznámíme s typickými představiteli tamní lumpenkavárny první poloviny 15. století, vzápětí strávíme Silvestr v Kapském Městě – a to nás ještě čeká sever, konkrétně Rujána, ostrovy v Baltském moři a pak hlavně Island, kam Jan Burian jezdí tak často, že o něm vydal už druhou samostatnou knihu (Dvacet let s Islandem, 2015). Vášeň pro tento ostrov „zdědil“ po své matce, které – stejně jako prastrýci Karlovi, jehož odkaz byl ovšem neblahý, jak se též budeme moci dočíst – věnoval pomyslné cesty v čase do dětství a do minulosti. A protože součástí cestování jsou návraty, občas se přeneseme zpět do současnosti a domů. Octneme se tak například na Burianově koncertě pro školní mládež v nejmenovaném českém městečku, dozvíme se, která naše kulturní instituce je podle jeho mínění královnou mezi veřejnými domy, prožijeme s ním jednu pražskou předvolební sobotu a mnoho dalšího, přičemž mnohé z toho bude obohaceno o kocouří pohled…

 

Jan Burian

Jan Burian (*1952) je český básník, písničkář a prozaik, autor rozhlasových pořadů, fejetonista, televizní moderátor, autor dokumentárních filmů a také průvodce. Od roku 1990 vydal více než deset knih, od sbírek poezie a televizních rozhovorů až po knihy inspirované cestováním a poznáváním cizích kultur (např. Dánsko, Island, Chile), o kterých tvrdošíjně odmítá mluvit jako o cestopisech. Napsal už i libreto k opeře a v roce 2012 vyšla jeho obsáhlá monografie o otci, avantgardním divadelníku Emilu Františku Burianovi – Nežádoucí návraty E. F. BurianaV nakladatelství Galén dále vyšly například tyto Burianovy knihy: Na blankytném pozadí, Dvacet let s Islandem, Jiná doba, Dvacet let v Arše, Přímluva za dnešní dobu, Hodina duchů, Přízrak v nákupním středisku aj.

Informace o autorovi pochází z autorova webu.

————————————————

Na závěr se ponoříme hlouběji do minulosti. Také na území staré dobré Anglie vznikaly příběhy, u nichž se ještě dnes může čtenář náramně pobavit a od srdce zasmát. Autor působivého jména Pelham Grenvill Wodehouse vás okouzlí svým hřejivým humorem!

Velké peníze

Autor: Pelham Grenvill Wodehouse
Přeložil: Ivan Vávra

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-615-4
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Velké peníze vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Humoristický román Velké peníze se do jisté míry vymyká z profilu typického Wodehouse. Snad proto, že byl napsán v době hospodářské krize po roce 1929 a autor tentokrát neignoruje společenské vření. Setkáme se zde ovšem s rozvaděnými snoubenci, kteří se šťastně smíří a s obvyklými zadluženými aristokraty, ale vedle nich jsou zde podvodné pozemkové spekulace, nelítostný kapitalista T. Paterson Frisby, chamtivec, jenž neváhá okrást vlastního tajemníka, jeho zločinný spojenec Hoke, který nemotorně ohrožuje okolí střelnou zbraní, hraběcí šedý cylindr vezme za své, pošlapán levicově uvědomělým proletářem, a v závěru dojde dokonce k násilnému probourání stěny mezi sousedními obydlími v předměstském dvojdomku. Hned v první kapitole se čtenář se seznámí se zásadou, že kdo chce splácet své dluhy, nikam to v životě nedotáhne. Na konci příběhu máme tentokrát tři šťastné dvojice, neboť kapitalista Frisby podlehne osobnímu kouzlu nemajetné aristokratky a skoncuje se svým zarputilým staromládenectvím.

 

Od 16. do 29. dubna 2016 s námi můžete o knihu Velké peníze soutěžit.

 

Ukázka z knihy

Jednoho květnového poledne, v čase, kdy Londýňané přestávají na chvíli kolotat a kmitat, aby se občerstvili nějakým soustem, probíhalo v malé jídelně Klubu trubců na Dover Street radostné setkání dvou bývalých spolužáků. Hostitelem byl Godfrey, lord Biskerton, syn a dědic šestého hraběte z Hoddesdonu. Jeho hostem byl John Beresford Conway, kdysi nerozlučný kamarád. Jeho lordstvo bylo dopoledne v City, kde jednalo se svým bankéřem o jakémsi drobném přečerpání účtu, a na Cornhillu se náhodou potkalo s Berrym Conwayem. Od jejich posledního setkání uplynuly již tři roky, a proto se lord Biskerton teď tvářil podobně, jako by starostlivý majitel blešího cirkusu zíral na jednoho ze svých cvičených svěřenců, který se na čas neopatrně zatoulal.
„To je něco nepopsatelně úžasného,“ pravil užasle, pojídaje smaženého platýse. Lord Biskerton, mezi spolužáky zvaný Biskroun, byl nazrzlý mladík, jehož tvář zdobil náznak knírku téže nazrzlé barvy.
„Naprosto úžasné a nepochopitelné, když uvážíš, že my dva, jako já na jedné straně a ty na druhé, jsme bývali totálně nerozluční, jako párek s hořčicí. Spolu jsme sdíleli dobré i zlé jak siamská dvojčata – a teď, když to spočítám, jsme se vůbec neviděli od té doby, co Peanut Brittle vyhrál Jubilee Handicap! Chápeš to?“
Berry Conway se rozpačitě zavrtěl. Bylo vidět, že je celý nesvůj.
(str. 7)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Pelham Grenville Wodehouse

Pelham Grenville Wodehouse (1881–1975). Po studiích na londýnské Dulwich College pracoval dva roky v bance. Svým založením a nadáním nebyl ovšem bankovní úředník, a tak si záhy začal vydělávat na živobytí jako novinář, povídkář a v časopisu Globe měl pravidelný sloupek „Na okraj“. Před druhou světovou válkou odešel do Spojených států, kde prodal časopisu Saturday Evening Post román na pokračování. Po dalších pětadvacet let zůstal pak tomuto časopisu věrný a téměř všechny romány se nejdříve objevily právě tam. Byl spoluautorem libret k osmnácti muzikálům; navíc k četným povídkám a románům, kterých napsal přes devadesát. Od roku 1924 žil hlavně ve Francii a ve Spojených státech, jichž občanem se stal v roce 1955. Do šlechtického stavu byl povýšen krátce před svou smrtí ve věku třiadevadesáti let. Ani P. G. Wodehousovi se ovšem rány osudu nevyhnuly, zažil těžké poválečné období, kdy jej obviňovali z kolaborace, dokonce zrady. Přestože se ho kromě jiných zastávali takoví spisovatelé jako byl Evelyn Waugh nebo George Orwell, vedla právě štvavá kampaň proti němu k rozhodnutí z Británie nadobro odejít. Přesto bude navždy rytířem anglické literatury a jeho dílo symbolem staré dobré Anglie a zašlých časů, které není na škodu si někdy připomenout. Jeho romány byly a jsou překládány do mnoha jazyků a jeho věhlas mu nakonec vynesl v Anglii uznání v podobě šlechtického titulu. S humorem sobě vlastním posléze podotkl, že mu už netřeba o nic usilovat, neboť se stal rytířem a v muzeu Madame Tussaudové je jeho vosková figurina. Tento mistrovský vypravěč, jehož hřejivý humor neztratil léty svůj vtip, zemřel na svátek sv. Valentýna v třiadevadesáti letech. Nakladatelství Vyšehrad již vydalo např. Barmy a světla ramp (2012), Komorník v podezření (2013), Děvče do nepohody (2014), Henry a jeho hosté (2015) aj.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Vyšehrad.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho zajímavých knih
za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám
svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké peníze

Wodehouse, Pelham Grenvill

Vyšehrad, 2016

zobrazit info o knizeMládí imrvére v hajzlu
aneb Geny nezapřeš

Payne, C. D.

Jota, 2016

zobrazit info o knizeKocouří pohled
a jiná vyprávění z tohoto světa (2012–2015)

Burian, Jan

Galén, 2016

Napsat komentář