Příroda a my

priroda-a-my-nahled
Dnes pro vás máme přehled tří knih zabývajících se přírodou a naším vztahem k ní v různých formách. První kniha zábavně a s dávkou přírodovědeckého poznání glosuje (nejen) současný svět, druhá kniha dokumentuje Jižní Ameriku a třetí kniha vám přiblíží různé cesty k potravinové soběstačnosti!

Hledáte vtipné, odlehčené, přesto naučné čtení? Potom neváhejte sáhnout po knize Jak to chodí u opic od Jana Zrzavého Vojtěcha Novotného. Autoři si berou na paškál vědu i společnost a v kombinaci s vědeckým poznáním glosují současné dění kolem nás.

V knize Jak to chodí u opic evoluční biolog Jan Zrzavý a tropický ekolog Vojtěch Novotný laskavě komentují, vysvětlují a leckdy i trochu znevažují novinky i věčné pravdy ve společnosti a vědě od Česka po Tichomoří. Najdeme zde tančícího prezidenta či chválu předsudků, dozvíme se, jak kouzlení škodí zdraví nebo co je to pošuk index. Zrzavý a Novotný neváhají provokovat a narušovat zaběhlé představy a berou si na mušku nejrůznější myšlenkové zkratky i kulturní stereotypy. Jejich eseje jsou víc než jen o biologii; jsou o našem chování a společnosti, ve které žijeme.

Jak to chodí u opic

Autoři: Jan Zrzavý, Vojtěch Novotný

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7675-137-8
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Jak to chodí u opic vydalo nakladatelství Dokořán.

Ukázka z knihy

Po vyhubení megafauny z fosilního záznamu zmizely její zkamenělé kostry. Rozvoj zemědělství poznáme podle pylových zrn pěstovaných plodin uložených v sedimentech. Objev Ameriky vedl k většímu pohybu lidí po světě a tím i šíření rostlin a živočichů, ale také k zavlečení evropských nemocí do Ameriky a následnému vymření většiny tamního obyvatelstva. Pokles zemědělství ve vylidněné Americe umožnil návrat lesa na 50 milionů hektarů původně obhospodařované půdy. Výsledkem byl krátkodobý pokles atmosférické koncentrace oxidu uhličitého, jejž stromy potřebují pro růst. Ten, zaznamenán v ledovcích, může posloužit jako poněkud morbidní geologický signál kolumbovského věku.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorech

Jan Zrzavý (*1964) je zoolog a evoluční biolog z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, v posledním desetiletí na cestě postupného přerodu v evolučního antropologa – člověk je totiž ze všech zvířat nejzajímavější, stačí odstranit nánosy staletí, kdy ho měly na starost humanitní vědy. Zrzavý je autorem či spoluautorem knih Jak se dělá evoluce (2017), Proč se lidé zabíjejí (2004, 2017) a Fylogeneze živočišné říše (2006).

Vojtěch Novotný (*1964) je ekolog zkoumající tropické deštné lesy. Žije střídavě na březích Vltavy a Bismarckova moře a dělí svůj čas mezi Akademii věd ČR, Jihočeskou univerzitu a výzkumnou stanici Binatang na Papui Nové Guineji. Je autorem knihy Papuánské (polo)pravdy (2004). Ve volných chvílích poslouchá Cohena, pije portské, jí mango a nezajímá se o sport. K jeho oblíbeným kmenům stále ještě patří i Moravané a Češi. Přesto tráví na jejich území jen polovinu svého času, neboť lákání novoguinejského genia loci nelze jen tak odolat.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

————————————————

Kniha s provokativním názvem Jaguár v kocovině je reportážní publikací Jana Dungela. Ten vychází ze svých deníků během svých malířských cest po Jižní Americe. Dokumentuje neotropickou přírodu, setkání s divokými zvířaty nebo třeba propojování řek v Amazonii.

Kniha Jaguár v kocovině je souborem reportáží z malířských cest Jana Dungela po Jižní Americe. Autor v nich čerpá ze svých pracovních deníků a čtenářům přibližuje pozoruhodná setkání nejen s divokými zvířaty, ale také s místními obyvateli a jejich kulturou. To vše na pozadí několikaletého natáčení dokumentů, které mají zachytit současný stav neotropické přírody – její krásu, utrpení i naději na záchranu. Do Jižní Ameriky se malíř a biolog Jan Dungel vypravil poprvé v roce 1992 jako člen výzkumného projektu Zoologického oddělení Moravského zemského muzea a venezuelské přírodovědné nadace FUDECI. Od té doby organizuje výpravy, které systematicky pronikají do zcela neznámých a neprozkoumaných oblastí při severním úpatí pohoří Neblina na hranicích Venezuely a Brazílie. V roce 2004 tam poprvé zdokumentoval neznámý druh primáta, který byl později popsán jako uakari neblinský (Cacajao hosomi). Výprava, které se účastnil v roce 2007, poprvé přesně zaměřila propojení povodí řek Orinoko a Amazonka, které předtím marně hledalo několik mezinárodních expedic. Po proslulé tzv. bifurkaci řeky Orinoko, která je známa již od konce 18. století, se jedná teprve o druhé obdobné hydrologické propojení řek v Amazonii a objev je zaregistrován u Královské zeměpisné společnosti v Londýně.

Jaguár v kocovině

Autor: Jan Dungel

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 170×245 mm
ISBN: 978-80-7689-359-7
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Jaguár v kocovině vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Nicméně po třiceti letech práce v jihoamerických tropech a nejen tam však vím, že dnešní filmová podoba ještě nedávno fascinujících přírodních rájů je často až tragicky jiná a lidská lhostejnost vůči akcelerující destrukci původní jako by neznala hranic.

jaguar-v-kocovine-ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jan Dungel je český malíř, grafik, ilustrátor a autor řady knih, v nichž spojil svou lásku k přírodě a umění. Ilustroval více než šedesát knih, které vyšly nejen u nás, ale i ve Velké Británii, v Německu, Francii, Kolumbii nebo ve Venezuele.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Zajímá-li vás, jak se zemědělsky spolehnout jen na sebe a svou vlastní produkci, kniha Soběstačnost od Marie Diederichové je zde přesně pro vás! Autorka vás provede mnoha způsoby, jak žít soběstačně, a to i v případě, pokud nemáte velká pole, příliš času nebo zkušeností.

Toužíte se každé ráno vypravit do kurníku, abyste zpod sametového peří vyndali vajíčka ke snídani? Nejlépe ještě předtím, než se projdete po zahradě, utrhnete z keřů zářivě červená rajčátka a nasbíráte si čerstvé bylinky – které si později nasekáte na křupavý krajíc chleba (samozřejmě domácí) s máslem? Že to zní skvěle?
Takhle skvělá totiž soběstačnost opravdu může být. A není to vůbec obtížné.
Marie Diederichová vám ukáže, že k soběstačnosti vede mnoho cest.  A i když nemáte polnosti, slepice jste viděli jen zdálky u sousedů a času nemáte zrovna nazbyt, můžete se některou z cest vydat i vy.

Soběstačnost

Nebojte se vlastních záhonů, slepic ani zavařenin
Autorka: Marie Diederichová
Přeložil: Jan Matuška

Počet stran: 304
Vazba:
Formát: 203×250 mm
ISBN: 978-80-271-3895-1
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Soběstačnost vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Stát se soběstačným znamená značnou nezá­ vislost. Soběstačnost (ať už částečná, nebo úplná) je také začátkem období, kdy člověk mnohem více přemýšlí o určitých procesech, nabídkách a souvislostech. Většina z nás se nestala soběstačnými proto, že by nás nebavilo nacházet na pultech supermarketů širokou nabídku chutné, ekologicky vypěsto­vané zeleniny s nízkými nároky na zdroje. Ale proto, že jim právě to chybí. A samozřejmě také proto, že je zábavné hrabat se v půdě vlastníma rukama a vlastní zelenina chutná lépe než cokoli jiného na světě. Ale: Jen ovoce a zelenina vás však nijak zvlášť nenasytí a ani nemají vysokou kalorickou výživovou hodnotu. Jsou velmi chutné a důležité pro vyvážený jídelníček, ale většina bude i nadále nacházet většinu zkonzumovaných kalorií v obchodě, v podobě obilovin, těstovin, oleje, sladkostí… Ale co když přidáme něco navíc? Je možné se uživit zcela soběstačně?

Stáhněte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak to chodí u opic

Novotný, Vojtěch - Zrzavý, Jan

Dokořán, 2024

zobrazit info o knizeJaguár v kocovině

Dungel, Jan

Jota, 2024

zobrazit info o knizeSoběstačnost
Nebojte se vlastních záhonů, slepic ani zavařenin

Diederichová, Marie

Grada, 2024

Napsat komentář