Trocha suchého humoru ze sychravé Anglie

Děvče do nepohody-perex
Mladá Jill se snaží zapůsobit na matku svého snoubence. Její situaci komplikuje fakt, že se jedná o konzervativní anglickou rodinu a její snoubenec je členem Dolní sněmovny. To vše a ještě více v románu Děvče do nepohody s notnou dávkou anglického humoru.

Ze staré dobré Anglie do Ameriky, z poklidného života do divadel na Broadwayi.

Jill má plno dobrých vlastností. Kromě jiného je hezká, milá a má peníze. Navíc je zasnoubená s Derekem, nadějným členem Dolní sněmovny. Stačí překonat pár drobností – pro začátek musí udělat dobrý dojem na matku svého snoubence, a budoucnost bude jenom růžová. Ovšem osud s ní má jiné plány, a tak jí postaví do cesty nejen nešťastný začátek slavnostní večeře, ale i požár v divadle a dávného přítele z dětství, a navíc ji obdaří rozverným strýčkem. Je to sice zábavný, elegantní pán, ale poněkud si plete své a cizí peníze. A tak dlouho nepotrvá a Jill se ocitne bez peněz a bez snoubence a vzápětí i na cestě do Ameriky. Wodehouse opět marnotratně hýří nápady a zábavnými historkami, jak lze u tohoto anglického humoristy očekávat, takže jeho skalní čtenáři nebudou zklamaní.

Děvče do nepohody

 Autor: Pelham Grenville Wodehouse

Překlad: Ivan Vávra
Vazba: vázaná
Počet stran: 272
Formát: 130×200
ISBN: 978-80-7429-380-1

Knihu Děvče do nepohody vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

 Ukázka z knihy

„Pozor, uhněte z cesty,“ hulákal zřízenec s naloženou károu za jejich zády a projel mezi nimi.
„Tady to nemůžeme řešit,“ řekl nazlobeně Derek, „pojďme do taxíku, odvezu tě do hotelu… Co bys chtěla o Jill vědět?“
„Všechno! Odkud pochází, co je to za rodinu? Žádné Marinerovy vůbec neznám!“
„Podrobný výslech jsem neprovedl,“ odsekl Derek. „Vím jen, že její rodiče již nežijí. Její otec byl Američan.“
„Američan!“
„Ano, i Američané mají dcery.“
„Drzostí nic nespravíš,“ upozornila ho mrazivě.
„Není co spravovat, pokud jde o mne,“ opáčil Derek, podrážděný tím, že ho matka opět vytočila a zbavila oné povznesené vyrovnanosti, kterou se pyšnil.
„Jill a já jsme snoubenci a tím to končí.“

Ve čtení ukázky pokračujte zde.

 

O autorovi

Pelham Grenville Wodehouse (1881–1975). Po studiích na londýnské Dulwich College pracoval dva roky v bance. Svým založením a nadáním nebyl ovšem bankovní úředník, a tak si záhy začal vydělávat na živobytí jako novinář, povídkář a v časopisu Globe měl pravidelný sloupek „Na okraj“.

Před druhou světovou válkou odešel do Spojených států, kde prodal časopisu Saturday Evening Post román na pokračování. Byl spoluautorem libret k osmnácti muzikálům; navíc k četným povídkám a románům, kterých napsal přes devadesát. Od roku 1924 žil hlavně ve Francii a ve Spojených státech, jichž občanem se stal v roce 1955.

Do šlechtického stavu byl povýšen krátce před svou smrtí ve věku třiadevadesáti let. Ani P. G. Wodehousovi se ovšem rány osudu nevyhnuly, zažil těžké poválečné období, kdy jej obviňovali z kolaborace, dokonce zrady. Přestože se ho kromě jiných zastávali takoví spisovatelé jako byl Evelyn Waugh nebo George Orwell, vedla právě štvavá kampaň proti němu k rozhodnutí z Británie nadobro odejít.

Jeho romány byly a jsou překládány do mnoha jazyků a jeho věhlas mu nakonec vynesl v Anglii uznání v podobě šlechtického titulu.
S humorem sobě vlastním posléze podotkl, že mu už netřeba o nic usilovat, neboť se stal rytířem a v muzeu Madame Tussaudové je jeho vosková figurina.

(Zdroj informaci a obrázků: nakladatelství Vyšehrad)


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934. Řadí se mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snažíme nabídnout vám kvalitní literaturu novou i léty prověřenou. Nakladatelství reaguje na to, co vás zajímá, sleduje také trendy významných zahraničních nakladatelů a jejich čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěvče do nepohody

Wodehouse, Pelham Grenville

Vyšehrad, 2014

Napsat komentář