Vyhrajte román s prvky magického realismu

soutez host uvod (1)
Elina se vrací do rodného Laponska, aby během tří dnů ulovila štiku. Problémů, které bude muset vyřešit, je však nakonec mnohem víc, než by se zprvu mohlo zdát… Užijte si bohatý, vícevrstevný román, v němž nebude chybět krása laponské přírody, detektivka, či kapka mytologie.

Rybářská výprava jako boj o život

A v tůni uprostřed močálu žije štika, na které závisí úplně vše. Elina Ylijaaková se stejně jako každé léto vrací do rodného východního Laponska. Má tři dny na to, aby tam ulovila malou štiku. Jenže tůňku střeží zákeřný vodní přízrak, brzy se objevují další prastará stvoření, a Elinina rybářská výprava se tak proměňuje v boj na život a na smrt.

Do toho všeho musí vyřešit svůj komplikovaný vztah s místním umělcem. Z bažiny v tundře vylézají podivuhodné neznámé bytosti připomínající stroje, které kdosi dávno spustil a dnes už je nikdo nedokáže vypnout. Do kuchyně se vloupá rarach, který spořádá včerejší polévku, a stovky let stará démonka nalezne nový příbytek v těle starosty. Jak ulovit malou štiku je jazykově vybroušený, mnohovrstevnatý román.

Skrývá v sobě příběh s detektivní zápletkou, okořeněný kousavým humorem, magickým realismem a finskolaponskou mytologií, ale také milostné drama i nemilosrdnou kritiku současného životního stylu s negativním dopadem na životní prostředí.

Jak ulovit malou štiku

Autor: Juhani Karila
Přeložila: Ema C. Stašová

Vydalo: nakladatelství Host
Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Vydáno: 03/2024
ISBN: 978-80-275-2014-5

Přečtěte si více informací o knize Jak ulovit malou štiku, kterou vydalo nakladatelství Host.

host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Ukázka z knihy

Čas od času mezi stromy zalétl pták a navždy zmizel z dohledu. Pod bruslařkami se pohybovala štika. Hlavu měla širokou jako krokodýl, ale tělo se k ocasu zužovalo, takže připomínalo kyj. Kalnou krajinu pod hladinou brázdila coby temný, rovný stín. Prohnula své pružné tělo, ale jedním rázným škubnutím ho hned zas narovnala a plula dál. Jak půvabně, zdánlivě téměř bez námahy plavala. A jak nemotorně se za ní plahočila Elina. Elina byl zbrocena potem a krví.

O autorovi

Juhani Karila (*1985) pochází z laponské obce Pelkosenniemi. Vystudoval teorii komunikace na Tamperské univerzitě a působí jako novinář. Jeho první román Jak ulovit malou štiku (2019) získal několik finských literárních cen a velký úspěch zaznamenal také v zahraničí.

(Zdroj informací: Host)

Vyhrajte knihu Jak ulovit malou štiku

Hlavní hrdinka poutavého příběhu se těší na svoji obvyklou rybářskou výpravu. Ta se ale nečekaně komplikuje a změní se v podivnou hru, která místy připomíná drsnou detektivku, chvíli skutečný příběh s mystickými prvky. Má Elina šanci na výhru?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Jak ulovit malou štiku vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Jak ulovit malou štiku
probíhá od 5. do 18. března 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Jak ulovit malou štiku

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak ulovit malou štiku

Karila, Juhani

Host, 2024

Napsat komentář