Nenechte si ujít v týdnu od 20. do 26. května

nenechte_si_ujit
Příští týden nás ve světě literatury čeká především 29. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2024. Dále si nenechte ujít třeba besedu s Alenou Mornštajnovou či uvedení knihy Pacanka Kláry Elšíkové.

Nejprve se podíváme do Bruntálu, kam můžete v pondělí 20. května dorazit na besedu se spisovatelkou Alenou Mornštajnovou. Jde o autorku několika úspěšných knih pro dospělé, např. Les v doměTiché rokyHanaHotýlekSlepá mapaPíše však i příběhy určené dětem – kromě knihy Strašidýlko Stráša napsala i příběh o medvídkovi, který je maskotem Nadace Terezy Maxové: Teribear – Tajemství modré krabice. Beseda začíná v aule ZŠ Petrin v 17.00.

Přesuneme se do Prahy, kde bude v pondělí 20. května uvedena kniha Pacanka od Kláry Elšíkové. Sama autorka říká, že jde o knihu o cestě za naplněným životem a o důvěře ve vlastní pocity. O tom, proč s nimi nejsem spojení a jaké to může mít následky. Chcete-li se dozvědět více, buďte v 19.00 v Čítárně Unijazz.

V Benešově se ve stejný den, tedy v pondělí 20. května, uskuteční beseda spojená s autorským čtením básnířky, publicistky a literární historičky Kláry Goldstein. Napsala čtyři básnické knihy (za svou sbírku Falkenfrau byla nominována na Cenu Magnesia Litera za poezii). Akce začíná ve studovně Městské knihovny Benešov od 18.00.

Do Knihovny Jiřího Mahena v Brně můžete v úterý 21. května zajít na uvedení antologie s názvem Krvavý Žižkov. Knihu představí dva ze čtrnácti autorů: Markéta Pilátová (autorka mnoha románů, povídkových souborů, básní a knih pro děti, napsala např. romány S Baťou v džungli a Senzibil či příběh Gorilí táta, ve kterém společně s ošetřovatelem lidoopů Markem Ždánským vypráví, jaké to je starat se o nejslavnější českou gorilu Moju) a Stanislav Biler (autor románu Nejlepší kandidát a spoluzakladatel hnutí Žít Brno). Začátek je v ústřední knihovně na Kobližné v 17.30.

V Praze se ve středu 22. května můžete zúčastnit autorského čtení německé autorky Steffi Böttger a české spisovatelky Kláry Vlasákové (pracuje v České televizi, proslavila se komiksem Spiritistky, který vytvořila s výtvarnicí Juliánou Chromovou, a novelou Praskliny nominovanou na Cenu Jiřího Ortena 2021). Klára Vlasáková bude číst ze svého románu o matkách a dcerách Těla a Steffi Böttger z textu o posledních letech života femme fatale Almy Mahler. Přijďte na pražskou náplavku pod Výtoní na Avoid Floatting Gallery v 19.00.

A nezapomeneme ani na děti! Knihovna Jiřího Mahena připravila na čtvrtek 23. května další čtení pro nejmenší. Tentokrát se prostřednictvím knihy Jak myška hledala kamarády od Niny Mav Hrovatové seznámíte s osamělou myškou, která by si moc ráda našla kamarády. Koho myška potká na své cestě lesem? A najde si nakonec nějakého kamaráda? To zjistíte na pobočce Lesná v 16.00.

A nyní se dostáváme ke slibovanému 29. mezinárodnímu knižnímu veletrhu a literárnímu festivalu Svět knihy Praha 2024. Koná se od čtvrtka 23. května do neděle 26. května na pražském Výstavišti. Čestným hostem byl zvolen program Das Buch – německojazyčná literatura, který společně připravují Goethe-Institut ČR, Rakouské kulturní fórum v Praze a Velvyslanectví Švýcarské konfederace. Seznámíte se se současnou německojazyčnou literaturou napříč žánry (beletrie, komiks, dětská literatura nebo filozofie a publicistika), s tendencemi současné německojazyčné literatury a aktuálními tématy, která reflektují současný stav společnosti a odrážejí specifické vazby České republiky na sousední země. Těšit se samozřejmě můžete i na bohatý program, který naleznete přímo na webu celé akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář