Svatební šaty

Nesnasim-te
Jak má člověk i nadále věřit v lásku, když má zlomené srdce?

O tom, že všechno zlé je pro něco dobré, se přesvědčí hlavní hrdinka knihy Nesnáším tě. Příběh napsaly dvě oblíbené americké spisovatelky: Vi Keeland a Penelope Ward. Jejich samostatné i společné romány najdete v knihkupectvích po celém světě. Z jejich tvorby si vyberou nejen dospívající dívky, ale i dospělé ženy, pro které píší erotické romány s peprnějšími sexuálními scénami. To však není případ knihy Nesnáším tě – dočkáte se jen několika umírněných erotických scén. I tak si autorky příběhem o sedmadvacetileté Charlotte Darlingové dokázaly získat srdce mnoha čtenářek – pod záštitou nakladatelství Baronet vyšel již podruhé.

Charlotte Darlingová prožívala své nejšťastnější životní období – do okamžiku, kdy zjistila, že ji snoubenec podvádí. Následoval okamžitý rozchod. Charlotte však nepřišla jen o snoubence, ale i o bydlení a práci (pracovala pro rodinu svého ex). Místo aby se těšila na svatbu, obchází teď bazary, protože potřebuje prodat své luxusní svatební šaty. Přemýšlí, jaké příběhy se pojí se šaty, které se v bazarech nacházejí. Přinesou novým majitelkám štěstí, nebo smůlu?

Každé použité svatební šaty měly nějaký příběh a ten můj se jmenoval Jak se z něj stal zmetek, co podvádí. (str. 10)

V jednom z bazarů narazí na svatební róbu svých snů (šaty, kterých se snaží zbavit, splňovaly spíše představy její tchyně…). A v tu chvíli učiní naprosto iracionální rozhodnutí: vymění ji za své nepoužité svatební šaty. Ačkoli je momentálně jako nezadaná žena nepotřebuje… Když si šaty zkouší, objeví v podšívce útržek modrého papírku se vzkazem podepsaným Reedem Eastwoodem: děkuji ti, že jsi mi splnila všechny moje sny. Přesně takovou romantickou zprávu by si přála dostat od svého přítele! Musí to být znamení, že skutečná láska existuje a její vysněný muž na ni stále někde čeká…

Reedův vzkaz ji uchvátí, nemůže na něj přestat myslet. V alkoholovém opojení se pokusí Reeda vypátrat. S pomocí sociálních sítí to jde jako po másle! Brzy objeví správnou osobu: Reed Eastwood vlastní Eastwoodovy nemovitosti – jednu z největších nezávislých zprostředkovatelských společností na světě. Ve snaze Reeda poznat osobně si objedná prohlídku jednoho z nabízených bytů. A od té chvíli se její život (znovu) naprosto změní.

Z nápadů, co vznikly z opilosti, ještě nikdy nevzešlo nic dobrého. (str. 23)

Co si Charlotte od setkání slibuje? Odpovídají její představy o Reedovi realitě? Jaký život Reed vede? Oženil se? Na všechny otázky chce Charlotte získat odpověď.

Jak v milostných románech často bývá zvykem, i Reed patří k mužům, ze kterého se ženám rozklepou kolena. Je pohledný, charismatický a přitažlivý, ovšem tím výčet superlativů končí. Chová se odměřeně, je zlomyslný a sarkastický, rád ostatní ponižuje, zkrátka těžko uvěřit, že právě on napsal romantický vzkaz, jenž Charlotte tolik popletl hlavu! Jenže dříve nebýval tak uzavřený a zahořklý…

Čím víc se snaží být protivný, tím víc vidím, že je to jen jeho obrana, kterou si drží lidi od sebe. (str. 167)

Charlotte působí jako snílek. I přes negativní zkušenosti s muži stále touží po lásce. Líbí se mi, jak se tato postava vyvíjí. Charlotte po rozchodu začíná znova od začátku a hledá na světě své místo. A zároveň někoho, kdo dá jejímu životu nový směr. Postupně se nad mnoho věcí dokáže povznést a i přes nepřízeň osudu neztrácí víru v lepší zítřky. Raduje se z maličkostí. A takovým přístupem bychom se všichni mohli inspirovat.

Poučení byste v tomto vyprávění možná ani nečekali, přesto ho zde najdete. Jedna z hlavních postav trpí roztroušenou sklerózou. Dotyčná osoba samozřejmě neví, v jaké míře u ní v budoucnu nemoc propukne, autorky však zdůrazňují, že nejhorší scénář vůbec nemusí nastat. Proto by se člověk neměl zbytečně nechat ovládat svým strachem a vyhýbat se touhám a snům, ale naopak by se měl pokusit žít naplno – dokud to jde!

Život se s tebou nemazlil, to uznávám. Ale to neznamená, že složíš karty. Znamená to, že se máš nadechnout, sebrat všechny ty mizerné karty, které držíš v ruce, hodit je na hromadu a popadnout čtyři nové. (str. 231)

Počítejte s tím, že se Vi Keeland a Penelope Ward nevyhnuly řadě klišé, která souvisí především s romantickou linkou. Hlavní hrdinové se nesnáší, zpočátku se vzájemně dovádějí k šílenství, ale postupně k sobě nacházejí cestu. Oba mají šrámy na duši a nějakou dobu trvá, než se staré jizvy zahojí. Stejný motiv najdete v mnoha románech. A jistě vás nepřekvapí, že jsem od první stránky tušila, jak příběh skončí. Jenže jsem se přece jen potřebovala přesvědčit, že mám pravdu. A tak jsem se do poklidného vyprávění zcela ponořila a nakonec si užila každou stránku.

Román se bude líbit ženám, které věří, že po bouřce opět vysvitne slunce. Ženám, které nezanevřely na muže a i přes četná zklamání se nadále pokouší najít někoho, kdo je bude skutečně milovat.

Knihu Nesnáším tě vydalo nakladatelství Baronet a zakoupit ji můžete na Albatrosmedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNesnáším tě

Keeland, Vi – Ward, Penelope

Baronet, 2024

Napsat komentář