Zahrajte si o román plný anglického humoru

Velke-penize-perex
Chcete si přečíst klasický humorný román, od kterého se nebudete moci odtrhnout, dokud jej nedočtete? V tom případě sáhněte po knize anglického autora Pelhama Grenvilla Wodehouse. Tento mistr oboru vás rozhodně nezklame.

Bláznivá groteska nejen o penězích

Humoristický román Velké peníze se do jisté míry vymyká z profilu typického Wodehouse. Snad proto, že byl napsán v době hospodářské krize po roce 1929 a autor tentokrát neignoruje společenské vření.

Setkáme se zde ovšem s rozvaděnými snoubenci, kteří se šťastně smíří a s obvyklými zadluženými aristokraty, ale vedle nich jsou zde podvodné pozemkové spekulace, nelítostný kapitalista T. Paterson Frisby, chamtivec, jenž neváhá okrást vlastního tajemníka, jeho zločinný spojenec Hoke, který nemotorně ohrožuje okolí střelnou zbraní, hraběcí šedý cylindr vezme za své, pošlapán levicově uvědomělým proletářem, a v závěru dojde dokonce k násilnému probourání stěny mezi sousedními obydlími v předměstském dvojdomku.

Hned v první kapitole se čtenář se seznámí se zásadou, že kdo chce splácet své dluhy, nikam to v životě nedotáhne.

Na konci příběhu máme tentokrát tři šťastné dvojice, neboť kapitalista Frisby podlehne osobnímu kouzlu nemajetné aristokratky a skoncuje se svým zarputilým staromládenectvím.

 

Velké peníze

Autor: Pelham Grenvill Wodehouse

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Překlad: Ivan Vávra
Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-7429-615-4

Přečtěte si více o knize Velké peníze, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. A můžete si také prohlédnout ukázku.

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Ukázka z knihy

„Já teď nikam moc nechodím. Bydlím na předměstí, ve Valley Fields…“
„Snad nejsi ženatý?“ zděsil se lord Biskerton. „Ženuška tě nepustí z domu nebo v tom vězí něco jiného?“
„Ne, bydlím se starou hospodyní. Je u nás odjakživa, bývala to moje chůva a pořád se tak chová. Dnes ráno,“ vyhrkl popuzeně, „za mnou křičela, jestli jsem si vzal vlněné spodky.“
„Probůh,“ lord Biskerton povytáhl obočí, „do intimních podrobností raději nezabíhej. Tak ty máš pečovatelku. Chůvy tohle dělají. Vzpomínám si, že moje chůva mi jednou dala pusu na peroně paddingtonského nádraží, když jsme všichni odjížděli do školy, a celé pololetí jsem o tom pak slyšel. Proč se jí nezbavíš? Vyplať jí penzi, ať si jde po svých!“
„Vyplať jí penzi?“ Zatrpkle se usmál. „Nemám z čeho. Musím ti to vysvětlit, Biskroune. Nikam nechodím, bydlím na předměstí a nevyhledávám staré kamarády, poněvadž jsem na mizině.“
Biskroun to nechápal.
„Jak na mizině?“ (str. 8)

 

O autorovi

Pelham Grenville Wodehouse (1881-1975) pracoval po studiích na londýnské Dulwich College dva roky v bance. Svým založením a nadáním nebyl ovšem bankovní úředník, a tak si záhy začal vydělávat na živobytí jako novinář, povídkář a v časopisu Globe měl pravidelný sloupek „Na okraj“. Před druhou světovou válkou odešel do Spojených států, kde prodal časopisu Saturday Evening Post román na pokračování. Po dalších pětadvacet let zůstal pak tomuto časopisu věrný a téměř všechny romány se nejdříve objevily právě tam. Byl spoluautorem libret k osmnácti muzikálům; navíc k četným povídkám a románům, kterých napsal přes devadesát. Od roku 1924 žil hlavně ve Francii a ve Spojených státech, jichž občanem se stal v roce 1955. Jeho romány byly a jsou překládány do mnoha jazyků a jeho věhlas mu nakonec vynesl v Anglii uznání v podobě šlechtického titulu. S humorem sobě vlastním posléze podotkl, že mu už netřeba o nic usilovat, neboť se stal rytířem a v muzeu Madame Tussaudové je jeho vosková figurína. Tento mistrovský vypravěč, jehož hřejivý humor neztratil léty svůj vtip, zemřel na svátek sv. Valentýna v třiadevadesáti letech.
(Zdroj informací: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte knihu Velké peníze

Knihy anglického spisovatele P. G. Wodehouse jsou vždy plné bláznivých situací, typického anglického humoru a tempo příběhu vás strhne natolik, že budete obracet jednu stránku za druhou, až najednou zjistíte, že jste na konci. Ani kniha Velké peníze není v tomto směru výjimkou, jedině snad tím, že autor si tentokrát více všímá i okolního společenského vření. Všechny hlavní postavy románu spojuje téma peněz – někteří vymýšlejí, místy až absurdní, plány, jak k nim přijít, druzí hledají úkryt před věřiteli, aby nemuseli platit své dluhy. V závěru se však všichni dočkají šťastného konce. Pobavte se spolu s nimi i vy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Velké peníze vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Velké peníze
probíhá od 16. do 29. dubna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 humoristické romány Velké peníze

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVelké peníze

Wodehouse, Pelham Grenvill

Vyšehrad, 2016

Zahrajte si o román plný anglického humoru - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Nikitke napsal:

    Knížečka došla v pořádku, už se těším až se na ni vrhnu :-)

Napsat komentář