Zábavné učení pro děti i rodiče

tipy pondeli uvod (1)
Myslíte si, že už toho víte dost a že vzdělávat a učit by se měly především vaše děti? No, možná tak docela nemáte pravdu. V šesti publikacích, které jsme dnes vybrali do pravidelných tipů, se ledasčemu přiučí i dospělí. Tak vezměte své ratolesti a pusťte se do toho společně!

Zejména u menších dětí je potřeba kromě mozkových závitů čas od času potrénovat i šikovné ručičky. Právě pro tyto případy se může hodit cvičebnice jemné motoriky.

Jemná motorika se podílí na většině činností, které denně provádíme. Oblékání, obouvání, čištění zubů…, o vše jsou činnosti, při nichž ji zapojujeme a které se rozvíjejí již od dětství. Čím vyspělejší jemná motorika, tím je dítě samostatnější a lépe se tak zapojí mezi vrstevníky. A to je také záměr této knihy, která nabízí řadu her a činností, jež vedou k rozvoji přesnosti pohybů, manuálních dovedností a koordinace oka a ruky, stejně jako k podpoře kreativity, pozornosti a představivosti. V první části kniha nabízí činnosti podporující koordinaci, koncentraci, zrakovou pozornost a zručnost. Další část knihy rozvíjí schopnost kontroly a koordinace pohybu. V poslední části najdeme dovednosti, které jsou důležité pro budoucí psaní. Součástí knihy je také 20 pracovních listů, které lze využít k rozvoji jemné motoriky.

Aktivity pro rozvoj jemné motoriky

u dětí 2–6 let
Autoři: Daniela Oddone, Veronica Sacca
Přeložil: Jan Ctibor

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-2156-2
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Aktivity pro rozvoj jemné motoriky vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

ukazka 1 (1)

Podívejte se na kompletní ukázku.

Autorky

Daniela Oddone vystudovala kognitivní terapii a vývojovou psychomotoriku na univerzitě v Pise a nyní pracuje v centru, které se specializuje na terapii vývojových poruch.
Veronica Saccà vystudovala kognitivní terapii a vývojovou psychomotoriku na univerzitě v Messině a zabývá se terapií dysgrafie. Vyučuje masáže malých dětí. Podílí se na výzkumu a terapii vývojových poruch.

Zdroj informací: Portál

————————————————

U praktických dovedností zůstaneme ještě i v další knize. Motorika je totiž základem psaní i kreslení a obojí se nám může hodit. Třeba i vy sami najdete skvělý tip k uvolnění ruky.

Máte doma dítě ve věku 4–7 let? Hledáte materiál vhodný k uvolnění ruky a nácviku střihání a jemné motoriky? Pak je tato publikace určena právě vám. Věnujte svému dítěti patnáct minut denně k rozvoji výše zmíněných dovedností, které mají velký vliv na úspěšné zvládání sebeobsluhy, kreslení, výtvarných činností, psaní, ale i na rozvoj řeči. Další díl edice Od zápisu do lavice volně navazuje na předchozí sešity a obsahuje celkem 51 pracovních listů. Z toho je 26 cvičení určených k uvolnění ruky – tzv. jednotahovek – 25 pracovních listů se zaměřuje na nácvik střihání a rozvoj jemné motoriky. Jednotahovky představují dráhy v podobě zvířat a různých symbolů, dítě je projíždí plynule i s menší odchylkou od dráhy samotné, avšak jedním nepřerušovaným tahem. Cvičení na střihání, lepení a vybarvování jsou propojeny zábavným příběhem dětí z mateřské školy v Nůžkovicích, které se vydávají na školní výlet. Dítě při práci s listy trénuje primárně obratnost ruky, přesnost provedení a plynulost pohybu, plnou soustředěnost na práci a trpělivost. Cvičení postupují od jednodušších úkolů ke složitějším. Pracovní listy jsou určené dětem od čtyř let, mohou s nimi pracovat ale i předškolní děti, které potřebují některou z dovedností před nástupem do školy docvičit. Sešit doplňují hravé ilustrace Libora Drobného, známého českého výtvarníka, malíře a ilustrátora dětské literatury.

Od zápisu do lavice – 10. díl – Nácvik jemné motoriky – střihání a uvolňovací cviky

Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka
Autorka: Ivana Vlková
Ilustrátor: Libor Drobný

Počet stran: 56
Vazba: brožovaná
Formát: 211×300 mm
ISBN: 978-80-88429-79-1
Doporučená cena: 190 Kč

Knihu Od zápisu do lavice – 10. díl vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

Ukazka Pasparta (1)

 Podívat se můžete na kompletní ukázku.

O autorce

Ivana Vlková je speciální pedagožka. Ve svých knihách shrnuje své poznatky posbírané během 20leté praxe s dětmi v rámci per­cepčně-motorického přípravného kurzu. Pracovní listy obsažené v jednotlivých sešitech edice Od zápisu do lavice slouží k nácviku činností, na něž je potřeba se u dětí zaměřovat. Jedná se o úlohy, se kterými mají děti v posledním ročníku školky ještě potíž, a je tedy potřeba více času na jejich stimulaci, a to i v domácím prostředí. Úlohy jsou koncipovány tak, aby se zároveň zapojilo co nejvíce smyslů a rozvíjela se jemná motorika i grafomotorika. Další informace o autorce a její činnosti najdete na webu www.zs-easyspeak.cz.

Ilustrátor

Libor Drobný vystudoval Filmovou školu ve Zlíně, obor Výtvarné zpracování animovaného filmu, a pak Univerzitu Tomáše Bati, fakultu Multimediálních komunikací, obor Klasická animace. V současné době se věnuje hlavně ilustraci dětských knížek a komiksů. Spolupracuje s největšími českými nakladateli a jako ilustrátor má ve svém portfoliu více než sto vydaných knih, z toho tři zcela autorské. Pracuje na volné noze a jeho klienty jsou lidé a firmy z celé ČR i zahraničí. Přijímá zakázky z oblastí ilustrace, animace a kreativní grafiky.

Zdroj informací: web ilustrátora

————————————————

Teď už se zaměříme hlavně na znalosti. Pokud máte doma menšího zvědavce, určitě ho zaujme publikace s mnoha kvízy na rozličná témata. A kdo se nebojí, může zkusit porovnat s potomky své znalosti. Tak co, troufnete si?

Kniha plná kvízů pro všechny zvídavé bytosti. Prostuduj přes 60 témat od nejvyšších pohoří přes nejrozlehlejší pouště až k nejextrémnějšímu počasí a dalším dechberoucím přírodním divům. Během pomyslné bohatě ilustrované cesty z jednoho kontinentu na druhý zjistíš o naší planetě plno fascinujících informací, a navíc se ještě pobavíš u zábavných otázek pro celou rodinu!

Génius – Poznáváme Zemi

Encyklopedie plná zábavných testů
Autoři: Ian Fitzgerald, Clive Gifford, Lizzie Munsey
Přeložila: Zuzana Pavlová

Počet stran: 176
Vazba: vázaná
Formát: 220×282 mm
ISBN: 978-80-276-0674-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Génius – Poznáváme Zemi vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

ukazka 2 (2)

K dispozici je i kompletní ukázka.

Autor

Clive Gifford  je velmi zkušený novinář a autor s více než 180 vydanými knihami a více než 800 rysy a příběhy napsanými pro dospělé a děti. Clive je neobvyklý autor, který rád pracuje jak v beletrii, tak v literatuře faktu. Možná to odráží jeho neobvyklý život, díky kterému cestoval do více než 70 zemí, byl držen jako rukojmí v Kolumbii, věnoval se parašutismu, trénoval několik sportů a vedl společnost počítačových her.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Historie medicíny je fascinující. Někoho lékařství trochu děsí ještě i dnes, nicméně v minulosti bylo léčení některých chorob mnohem složitější. Nevěříte? Přesvědčte se sami.

Pokud jde o medicínu, nikdy jsme na tom nebyli lépe! Ale dlouhé dějiny lékařství jsou plné děsivých nemocí, odporných léků a hrůzných léčebných postupů, které byly často nejen bizarní, ale i nebezpečné! Seznamte se alespoň s některými… Znáte viníky takových nemocí, jako jsou cholera, mor, neštovice a třeba i Covid-19? Umíte si představit, jak může krev aligátorů pomoci v boji proti infekci? Víte, že v minulosti mohli holiči zkracovat nejen vlasy a vousy, ale i končetiny? Vše se dočtete a nejen to! Připravte se na odhalení největších průlomů, ale i omylů v dějinách lékařství. Poznejte také osobnosti, jejichž objevy spoluutvářely současnou medicínu.

Medicína

Úžasná i děsivá
Autor: John Farndon
Ilustrátorka: Venitia Dean
Přeložila: Barbora Furchová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 170×235 mm
ISBN: 978-80-271-3739-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Medicína vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

medicina ukazka (1) (1)

Prolistovat si můžete celou ukázku.

O autorovi

John Farndon je britský spisovatel, do podvědomí čtenářů se zatím nejvíce zapsal jako autor a přispěvatel do vědeckých knih pro děti.

————————————————

Ve spolupráci několika současných autorů vznikl krásně ilustrovaný a barevný průvodce Prahou. Pokud se o Prahu zajímáte, chystáte se tam, nebo jste třeba rodákem, jistě objevíte mnoho zajímavého, ať už jste dětský nebo dospělý čtenář.

Česko-anglický, bohatě ilustrovaný průvodce po Praze s vloženou mapou.
Na toulkách matičkou měst vás budou doprovázet:
Marie Absolonová, Petr Borkovec, Tereza Bruthansová, Jiří Černický, Zuzana Dvořáčková, Juliana Fischerová, Emma Hanzlíková, Jan Hísek, Barbora Karpíšková, Radim Kopáč, Nikola Logosová, Petr Nikl, Ivana Pecháčková, Eva Slunečková, Petr Stančík, Michal Šanda, Kateřina Tučková, Jan Valenta a Zuzana Daňková, Adéla Zapletalová.

Meandry Prahy

Průvodce Prahou pro děti a jejich rodiče
Editorka: Emma Hanzlíková (ed.)
Ilustrace: Alžběta Božeková, Daniel Rerko
Přeložila:  Melissa Dedinová

Počet stran: 153
Vazba: vázaná
Formát: 112×200 mm
ISBN: 978-80-7558-248-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Meandry Prahy vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

Meander Ukazka (2)

Můžete si prolistovat také kompletní ukázku.

Editorka a autoři

Emma Hanzlíková je kurátorka a matka tří dětí, které pandemie částečně  proměnila pohled na Prahu, a tak si řekla, že by bylo fajn ukázat mater urbium z jiného úhlu i ostatním. Ať už jsou to turisté z jiných čtvrtí, jiných krajů České republiky a nebo opačného konce planety. Oslovila zajímavé osobnosti pražského života a společně sestavili česko-anglického průvodce, s nímž se dostanete na místa mimo hlavní turistické trasy a zažijete to opravdové město, jak ho mají rádi jeho obyvatelé.  Na knize spolupracovali Petr Borkovec, Kateřina Tučková, Petr Stančík a další.

Zdroj informací: Meander

————————————————

Na závěr se dnes společně dáme do pohybu. Pomůže nám s tím příručka plná nepříliš dlouhých a přesto zajímavých aktivizačních her, které jsou využitelné stejně tak doma, jako třeba ve výuce nebo na táboře. Tak do toho!

Pět desítek her plných pohybu, vtipu a různých hříček je určeno pro práci s dětmi ve škole i během volnočasových aktivit. Dají se využít i na dětském táboře a škole v přírodě. Hry slouží k probuzení motivace, zlepšení koncentrace nebo pohybové koordinace a můžete je využít kdykoli, když máte pocit, že děti ztrácejí zájem o to, co se v hodině nebo na oddílové schůzce děje. Zejména začínajícím školním i volnočasovým pedagogům poskytnou tolik potřebnou inspiraci.

50 krátkých aktivizačních her

pro děti 6–10 let
Autorka: Agnes Boos
Přeložila: Jindra Hubková

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 103×133 mm
ISBN: 978-80-262-2120-3
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu 50 krátkých aktivizačních her vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

portal ukazka posledni (1) (1)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorce

Agnes Boos je vystudovaná zdravotní sestra, která se v dalším studiu věnovala i sociální práci. Zabývá se aktivizací osob všeho věku.

Zdroj informací: Portál


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAktivity pro rozvoj jemné motoriky
u dětí 2-6 let

Oddone, Daniela – Sacca, Veronica

Portál, 2024

zobrazit info o knizeOd zápisu do lavice – 10. díl – Nácvik jemné motoriky – střihání a uvolňovací cviky
Soubor pracovních listů pro optimální rozvoj schopností a dovedností předškoláka

Vlková, Ivana

Pasparta, 2023

zobrazit info o knizeGénius – Poznáváme Zemi
Encyklopedie plná zábavných testů

Fitzgerald, Ian – Gifford, Clive – Munsey, Lizzie

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeMedicína
Úžasná i děsivá

Farndon, John

bambook, 2024

zobrazit info o knizeMeandry Prahy
Průvodce Prahou pro děti a jejich rodiče

(ed.) Hanzlíková, Emma

Meander, 2024

zobrazit info o knize50 krátkých aktivizačních her
pro děti 6-10 let

Boos, Agnes

Portál, 2024

Napsat komentář