Seznamte se – nakladatelství Šulc-Švarc!

tluste-knihy
Seznamte se s nakladatelstvím, které se zaměřilo na vydávání knih českých autorů. Již od roku 1991 působí na našem knižním trhu a k titulům, které vydalo, patří Saturnin Zdeňka Jirotky, Povídky Miloslava Šimka, verše Jiřího Žáčka či historické romány Ludmily Vaňkové…

Nakladatelství Šulc-Švarc působí nepřetržitě na knižním trhu od roku 1991. V 90. letech vydalo více než dvě desítky překladů, ale od začátku se soustředilo na spolupráci s českými spisovateli. Do konce roku 2013 vydalo nakladatelství přes 250 původních děl českých autorů. Celkový počet vydaných publikací se blíží číslu 500. To celkově představuje přibližně 3,5 milionů výtisků. Vydává především krásnou literaturu (romány, prózy, poezii), vedle ní knihy pro děti a mládež a nezanedbatelném poštu také věcnou literaturu. Ke kmenovým autorům nakladatelství patří Ludmila Vaňková, Magda Váňová, Jiří Žáček, Zdena Frýbová, Pavel Frýbort, Karel Štorkán, Ota Ulč, Jan Šmíd, Miloslav Šimek, Helena Longinová, Anna Bauerová, Valja Stýblová, Iva Lecká.

logo Šulc-Švarc

Nakladatelství spolupracuje i s předními českými ilustrátory a grafiky (Adolf Born, Jiří Slíva, Jiří Fixl, Michal Hrdý, Vladimír Suchánek, Miloslav Jágr, Miroslav Huptych, Boris Pralovszký, Kateřina Bobková, David Cígler, Robert Rytina a další).

 

Svět humoru otvírá oblíbený Saturnin

Saturnin Zdeňka Jirotky s ilustracemi Michala Hrdého vydaný nakladatelstvím Šulc-Švarc vyhrál v roce 2009 anketu Kniha mého srdce. Není tedy divu, že vychází stále v nových vydáních. Aktuálně je na trhu již desáté!

Na stránkách knihy se dovíte, co se stane, když vás věrný sluha Saturnin přestěhuje z pohodlného bytu na loď, kde vás navštíví teta Kateřina plná přísloví se svým synem Miloušem, a co se přihodí u dědečka, jehož dům je povodní načas odříznut od civilizace. Všem nepříjemnostem, katastrofám i přetvářce tety Kateřiny naštěstí umí s jiskřivým vtipem čelit Saturnin. Jeho schopnosti jsou téměř geniální, a přitom je to tak prosté, jak píše o Saturninovi v dopise dědeček: „V bláznivých nápadech toho chlapíka je kus poezie, jeho humor, fantazie a podivuhodné myšlenkové přemety dovedou udělat detektivku z jízdního řádu a člověk cítí, že nemusil tak zestárnout, kdyby si byl nezapomněl hrát.

Více o knize Saturnin najdete na stránkách nakladatelství Šulc-Švarc

 

Pes jako domácí mazlíček a iniciátor mnoha humorných situací

Nejen sluha může být příčinou překvapivých situací. Takový hrubosrstý foxteriér jménem Robin z pera Zdeny Frýbové by mu mohl skvěle konkurovat. Daří se mu rozveselovat čtenáře již pěknou řádku let. Nyní již ve dvanáctém vydání!

Nevinně vyhlížející štěně mělo být strážcem idylické pohody a radosti u rodinného krbu. Všechno se však vyvinulo úplně jinak a roztomilý Robin doslova rozhýbe svou rodinu toulkami po Praze i útěky do rozlehlých šumavských hvozdů. Je tvrdohlavý, rád se předvádí a vymýšlí rafinované kousky, aby prosadil svůj názor. A tak Robinova rodina proti své vůli začne žít úplně nový, nevšední život, kterým není vždycky nadšená. Vyprávění o Robinovi a jemu podřízené rodině se určitě bude líbit každému, kdo má rád humor. Robin je už po tři desetiletí pro čtenáře nezapomenutelný, a jak o něm napsala Zdena Frýbová: „Je nezapomenutelný i pro mne, tak jako pro ženu bývá nostalgicky nezapomenutelný muž, který jí z života učinil peklo.“

Více o knize Robin najdete na stránkách nakladatelství Šulc-Švarc

 

Se Zdenou Frýbovou a jejími knihami jste se mohli seznámit v tomto článku.

Karel IV. v historické kronice Cval rytířských koní

Ludmila Vaňková je známou autorkou zaměřující se na historická témata. V novince nazvané Cval rytířských koní se věnuje nejslavnějšímu panovníkovi Českého království, Otci vlasti, Karlu IV.. A určitě potěší všechny, kteří se rádi vydávají proti proudu času…

V první části románového vyprávění Otec a synové vyslal patnáctiletého Karla do severní Itálie, aby zde ochránil rodové državy. Mladý kralevic při nesnadném úkolu projeví jak rytířskou statečnost, tak vladařskou rozvahu a obratnost. Budoucí římský císař získal skvělé vzdělání v Lucembursku a Paříži, poznal hlavní evropské dvory včetně papežského v Avignonu a již záhy si uvědomil, že do evropských politických poměrů výrazně zasahuje česko-lucemburská moc. Na prosbu českých pánů se bez otcova svolení vrací v sedmnácti letech do Čech a v jeho životě nastává zásadní změna. Přilnul k rodné zemi, ve které se jeho otec nikdy necítil doma. Dějově bohatý román vrcholí nešťastnou bitvou u Kresčaku, kde hrdinsky zemřel král Jan.

Více o románové kronice Cval rytířských koní najdete na stránkách nakladatelství Šulc-Švarc

 

Dilema lásky v románu Válečná nevěsta

Milostné příběhy z období druhé světové války jsou často vytěžovaným zdrojem pro filmovou, ale i literární tvorbu. Český autor Jiří S. Kupka ve své knize Válečná nevěsta líčí osudy českých emigrantů v Londýně. V napínavém ději však nejde jen o to, který z bratrů si hlavní hrdinku nakonec odvede k oltáři.

Příběh mladé české emigrantky za druhé světové války, která si v Londýně vytvořila milostný vztah ke dvěma bratrům, ale za manžela si může zvolit jen jednoho z nich.  Její otec pracoval na ministerstvu zahraničí a stejné místo u Jana Masaryka má zaujmout i v Londýně, až bude uznána exilová vláda, ale prozatím Hrachovcovi přežívají, jak se dá. Pomůžou jim Hellerovi, se kterými se Hana náhodně seznámila. Bratři Hellerové jsou také Češi z bohaté židovské rodiny. Vilém Heller převzal po svém otci řízení mezinárodní obchodní společnosti, je výborný finančník a do Hany je tak hluboce zamilovaný, že se před ní chová nesměle a neobratně. Robert Heller je pravý opak svého staršího bratra. Který z nich ji dovede k oltáři?

Více o knize Válečná nevěsta najdete na stránkách nakladatelství Šulc-Švarc

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVálečná nevěsta

Kupka, Jiří S.

Šulc-Švarc, 2014

zobrazit info o knizeCval rytířských koní I.
První kniha historické ságy KAREL IV.(1330-1346)

Vaňková, Ludmila

Šulc-Švarc, 2014

zobrazit info o knizeRobin

Frýbová, Zdena

Šulc-Švarc, 2012

zobrazit info o knizeSaturnin

Jirotka, Zdeněk

Šulc-Švarc, 2014

Napsat komentář