Co darovat, když dojdou nápady? Jedlé dárky!

laska_prochazi_kuchyni_obalka
Chcete darovat nezapomenutelný dárek? Nejen k narozeninám či svátku, ale i jen tak, druhému pro radost? Je tu kniha, která vám s tím pomůže.

Snad každý, kdo dává druhému dárek, touží po tom, aby protějšek opravdu potěšil. Kosmetický balíček či dárkový koš sice nejsou k zahození, ale chybí v nich „něco víc“. Něco, co by naznačilo, že darující nad dárkem přemýšlel, strávil nějaký čas snahou udělat tomu druhému radost. Takovým dárkem může být i originální jedlý dárek. Třeba některý z těch, kterými své blízké obdarovává kuchařka a stylistka Denisa Bartošová. V nakladatelství Smart Press na konci října vyšla její kuchařka s příznačným názvem Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek. (S knihou jste se mohli seznámit již dříve prostřednictvím naší reportáže.)

Kniha zaujme již na první pohled a první prolistování (kolik znáte kuchařek, které se zabývají jen a pouze jedlými dárky?). Čelní deska má uprostřed oválný průřez, kterým se jakoby díváte do něčí kuchyně. Ostatně kuchařka Denisy Bartošové má být nahlédnutím do její kuchyně. Jak v úvodu píše, recepty vyzkoušela na svých blízkých. Na konci knihy dokonce nechybí dvojstrana s fotodokumentací z příprav.

Ukázka z knihy: Čokoládový koláč s malinami

A co se vlastně můžete v její kuchařce dozvědět? Čekají na vás recepty rozdělené podle jednotlivých měsíců, přičemž v každém z nich najdete čtyři recepty. Zvoleny jsou tak, aby se k danému měsíci hodily, a to nejen tématicky (v únoru recepty pro zamilované, v červnu recepty pro děti, v listopadu zase adventní kalendáře…), ale i co se surovin týče (v srpnu najdete recepty z čerstvých bylinek, v září zase zpracujete dozrávající houby či ostružiny, …) I když výjimky se mezi surovinami najdou – shánějte například v únoru 400 g čerstvých malin do čokoládového koláče…

Možná vás překvapí, že v knize nechybí ani recepty na jedlé dárky pro zvířátka – na psí sušenky, paštiku pro kočky či něco pro ptáčky na zimu.

„Jedlé dárky“ mají skutečně zajímavé grafické zpracování. Velmi oceňuji, že u žádného receptu nechybí fotka výsledného výrobku, a to rovnou celostránková. A i stránka, na níž je uveden recept, je barevně sladěna s fotkou jedlého dárku (buď je podbarvena příslušným odstínem, nebo jsou na ní, stejně jako na fotce, puntíky, kytičky, ornamenty a podobně).

Jenže někdy je té grafiky a snahy o neobvyklé zpracování možná až příliš. Seznam surovin potřebných k výrobě dárku stejně jako seznam dekorací je psán ozdobným písmem. Tak ozdobným, že by pro některé již mohl být problém slova přečíst. A u některých fotek byla zvolena malá hloubka ostrosti, takže vlastně nemalá část fotky je rozostřená a vy jste ochuzeni o původně jistě pečlivě naaranžované zátiší.

To, jak dárky ozdobit, se ale dozvíte – z textu i přílohy. Na konci knihy na vás čeká 14 barevných listů, které stačí jen vystřihnout a poskládat či slepit a dárky jimi dotvořit. Nechybí ani informace, kde můžete některé dekorační předměty sehnat (viz dvojstrana na konci knihy – Kde to koupit?). Pokud využijete rad Denisy Bartošové, docílíte stejného výsledku jako na fotce. A chcete-li mít jistotu, že nikoho ze svých blízkých nezapomenete obdarovat, je pro vás na začátku kuchařky připraven kalendář, do nějž si můžete zapsat výročí a narozeniny svých blízkých. Některé významné dny jako stvořené pro jedlé dárky (například světový den polibku či úsměvu, mezinárodní den rodiny, svátek sousedů a další) jsou již do kalendáře vepsány. (Jen mne překvapilo, že světový den manželství je uveden u 12. ledna, i když připadá na druhou únorovou neděli…)

Co se receptů týče, jsou spíše složitější, dle mého je kuchařka pro začátečníky nevhodná. Denisa Bartošová navíc nezabíhá do detailů. Například uvádí, že máte bylinky či ovoce usušit v sušičce, ale mnozí doma sušičku nemají. V kuchařce chybí alternativa – usušte v sušičce nebo sušte x minut v troubě nastavené na y stupňů Celsia (přitom např. u zázvoru v medu v jednom případě tato alternativa nechybí). Míst, kde by nějaké informace navíc rozhodně nebyly ke škodě, je vícero. Je například lepší použít med luční, nebo lesní? Nebo když  u vodky může být tip, kterou z mnoha druhů použít, proč tato upřesňující rada chybí jinde? U některých receptů také chybí informace, kde a jak dlouho lze jedlý dárek skladovat. Diskutabilní může být i informace o absenci vedlejších účinků a kontraindikací u zázvoru v medu. Přitom těhotným ženám se doporučuje zázvoru vyhýbat či užívat jej jen ve velmi omezené míře.

Kuchařka má sice drobné vady na kráse, ale jako celek jistě potěší. Najdete v ní zajímavé recepty i návrhy, jak dárky krásně zabalit či ozdobit. Jsou tu recepty pro každého člena rodiny, a to i toho čtyřnohého. A navíc – z každé knihy je věnováno 5 Kč na útulek ve Vrbičanech (nechybí informace o občanském sdružení, které tento útulek provozuje).

I já jsem neodolala a některé recepty vyzkoušela. Dvoubarevná čokoládová pomazánka milovníky pravé Nutelly nejspíše nenadchne. Není špatná, ale je to přeci jen jiná chuť. A rozhodně by neuškodilo, kdyby pomazánka byla méně sladká. I když mám sladké opravdu ráda, tak jedno slazené kondenzované mléko smíchané s celou tabulkou mléčné čokolády, to je i na mě příliš. Potěšil mne recept na zázvor v medu, který, ač je uveden v březnové kapitole, zahřeje stejně dobře i v těchto chladných měsících. S těstem na sýrová kolečka se dobře pracovalo, jen vytvarované bochánky se v troubě neroztekly, jak bylo avizováno. Chutí nijak zvlášť neohromily.

Chcete-li si i vy vyzkoušet jeden z receptů z této kuchařky, podívejte se na naši reportáž, na jejímž konci najdete recept na andělský likér. Dobrou chuť. :)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska prochází kuchyní
Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek

Bartošová, Denisa

Smart Press, 2013

Napsat komentář