Dají se dárky také jíst?

laska_prochazi_kuchyni_obalka
Opravdu to myslím vážně, ale děsit se nemusíte, žádné dárky ničit nehodlám. Ve čtvrtek 31. 10. 2013 jsem v jedné z pražských kaváren s velkou chutí vypila a zbaštila pár velmi milých a dobrých dárečků.

Křest první české knížky o jedlých dárcích Láska prochází kuchyní – uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek uspořádalo nakladatelství Smart Press v útulné netradiční kavárničce Divoké matky. Věřím, že tento výběr nebyl náhodný, protože autorka této jedinečné knihy Denisa Bartošová je divoká matka, designérka, stylistka a vášnivá kuchařka v jedné osobě.

autorka Denisa Bartošová (zdroj: Smart Press)

Slavnostní představení očekávané novinky nakladatelství SmartPress v čele s úžasnou Olgou Formanovou upeklo a zabalilo naprosto báječně. U vchodu byl každý příchozí nejen mile přivítán, ale byl i obdarován několika dárečky, samozřejmě jedlými. Po přivítání přítomných hostů a představení knihy samotné jí popřála hodně spokojených čtenářů, kuchařů, i obdarovaných přední žena české gastronomie, divoká Jitka Rákosníková. Mimo jiné vyjádřila obdiv nad schopností Denisy Bartošové vytvářet z obyčejných věcí ty neobyčejné, s čímž já úplně souhlasím. Kromě lidských přátel můžete obdarovat i ty zvířecí, také na ně autorka nezapomněla s krásnými a jedlými dárky a také tím, že 5 korun z každé koupené knížky poputuje kočičímu útulku Srdcem pro kočky, jehož majitelka Kristýna Kacálková přišla autorce osobně poděkovat. Jelikož zvířátka hrají v mém životě důležitou roli, tento detail mne velmi potěšil.

jedlé dárky z kuchařkySkříňka z obalu knížky

Určitě už jste zvědaví, cože to ta Denisa Bartošová vlastně stvořila. Už samotný obal vás zaujme. Protože je autorka žena-kreativec, byla knize vymyšlena originální vazba s oválným výřezem, kterým se jiná kuchařka na našem trhu nepyšní. Hravý, nijak unylý layout je doplněný skvostnými fotografiemi Aleny Hrbkové a ilustracemi Adély Kleinhamplové. A na co se můžete těšit? Na 51 báječných receptů na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…) s originálními nápady na jejich balení. Láska prochází kuchyní je přehledně rozdělena do kapitol odpovídajících tematicky jednotlivým měsícům – vždyť únor se svým sv. Valentýnem patří všem zamilovaným, červen zase dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! S autorčinou pomocí každý zvládne jedlý dárek připravit do posledního puntíku. Kniha obsahuje také přílohu, kde najdete jmenovky, krabičky, kornouty a mnoho dalšího, ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.

autorka Denisa Bartošová a Jana Michlanová z útulku Srdcem pro kočky

Advent již klepe na dveře, a proto jsem jako ukázku vybrala recept na Andělský likér:

Andělský likér

Jedna sklenička, druhá sklenička, třetí… A už slyšíte andělské hlasy. Po čtvrté se budete jako andělé i cítit. Takže pro jistotu dávky v receptu hned zdvojnásobte, aby vám zbyl likér ještě jako dárek. Je tak jemný a přitom kořeněný, opravdu sám klouže do bříška a dokáže pohladit po duši.

Recept na 1,5 l likéru:

Suroviny:
2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka (každá má 397 g), 620 g nesla­zeného kondenzovaného mléka, 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 500 ml bílého rumu

V rendlíku zahřejte neslazené kondenzované mléko a přidejte koření. Vanilkový lusk nejprve podélně překrojte, aby se aroma lépe uvolnilo. Nechte v mléce 24 hodin vyluhovat. Druhý den celé koření vyndejte.
Z vanilkového lusku špičkou nože vyškrábněte semínka, ta vraťte do mléka. Lusk buď vyhoďte, nebo opláchněte, nechte usušit, a rozmixujte s krystalovým cukrem na jemný prášek, který použijete jindy.
Kořením provoněné mléko spojte s karamelovým kondenzovaným mlékem, nejlépe to jde ponorným mixérem. Postupně přilévejte bílý rum. Likér naplňte do připravených lahviček a nechte rozležet.

Andělský likér

Andělský likér (zdroj: Smart Press)

Balení:

Budete potřebovat:
Lahvičky (kapitola Kde to koupit), starou krajku nebo našívací aplikaci, křídla z kapitoly Krabičky, nůžky, lepidlo v tyčince.

Vystřihněte křídla podle velikostí vašich lahví. V naznačeném místě přehněte, naneste lepidlo a přitiskněte na láhev. Na větší láhev přilepte krajkovou aplikaci jako šaty anděla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLáska prochází kuchyní
Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek

Bartošová, Denisa

Smart Press, 2013

Napsat komentář