Nenechte si ujít v týdnu od 18. do 24. července 2022

nenechte_si_ujit
Červenec se přehoupl do své druhé poloviny a s ním i Měsíc autorského čtení. Pokud tedy budete v následujícím týdnu v Brně nebo Ostravě, určitě si zajděte poslechnout některé ze zajímavých čtení českých či islandských autorů.

Brněnský Měsíc autorského čtení

pondělí 18. července se od 19.00 v Brně můžete těšit na autorské čtení islandského básníka, dramatika, prozaika, překladatele a skladatele Bragiho Ólafssona. Pět let hrál na baskytaru v rockové skupině The Sugarcubes, v níž začínala sbírat slávu i fenomenální Islanďanka Björk. Když s kapelou natočil třetí album a díky turné procestoval svět, přestal se hudbě věnovat a začal psát. Je autorem několika knih poezie a povídek a čtyř románů – Sendiherrann (2009, Velvyslanec) byl nominován na prestižní Cenu Severské literatury a získal Cenu islandských knihkupců jako nejlepší román roku.

V úterý 19. července od 20.30 bude číst ze své tvorby Jakub Dotlačil. Žije v Nizozemsku, kde vyučuje umělou inteligenci a jazykovědu na Univerzitě v Utrechtu. Je autorem próz Jiné životy Hynka Harra (2014) a Až zhasneme (2019). Děj druhého jmenovaného románu se odehrává v devadesátých letech a pojednává i o dobových kauzách: někdejší naivita i iluze se připomenou hned v několika osudech. Za napínavou a propracovanou hospodářsko-ekonomickou zápletkou se skrývá i hlubší generační výpověď (melancholické svědectví o tom, jak z nás devadesátá léta vykřesala snaživé občany kapitalistického státu).

V pátek 22. července se od 20.30 můžete setkat s Janou Orlovou. Vystudovala Akademii výtvarných umění v Praze, Fakultu výtvarných umění v Brně, Environmentální studia na Masarykově univerzitě v Brně a Historicko-literární studia na Univerzitě Pardubice. Píše poezii, věnuje se výtvarnému umění, ilustraci a performanci. Vydala básnické sbírky Čichat oheň (2012), Újedě (2017) a Neutečeš (2022). Její texty vyšly knižně v překladu do rumunštiny, ukrajinštiny a polštiny. V roce 2020 získala albánské literární ocenění Dardanica.

V sobotu 23. července od 19.00 se návštěvníkům představí islandská básnířka a spisovatelka Sigurbjörg Þrastardóttir. Proslavila se svou druhou básnickou sbírkou Hnattflug (2000, Let kolem světa). Za další v řadě, Blysfarir (2007, Pochody s pochodněmi), byla nominována na prestižní Cenu Severské rady za literaturu. Její zatím poslední knihou jsou mikropovídky Mæður geimfara (2020, Matky kosmonautů) – humorné, surrealistické texty plné jazykových hříček a hraničních situací, které obsahují i témata jako násilí, traumata z dětství nebo smrt.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

V Ostravě se ve čtvrtek 21. července od 19.00 představí islandský spisovatel, básník, překladatel, kritik, hudebník a nakladatel Sverrir Norland. Debutoval románem Kvíðasnillingarnir (2014, Géniové úzkosti), po kterém následoval další s názvem Fyrir allra augum (2016, Všem před očima). Jeho dosud poslední kniha, Stríð og kliður (2021, Válka a šum), je osobně laděnou esejí o přírodě, technologiích a lidské představivosti. Miluje poezii, prakticky pořád s sebou nosí právě oblíbenou básnickou sbírku, kterou používá k čerpání energie.

Těšit se také můžete na Petra Šestáka, který dva roky žil v obytné dodávce a křižoval Evropu s pojízdnou výstavou fotografií. Zkušenosti z nomádského života zachytil v poeticko-filosofickém cestopisu Kočovná galerie (2014). Ze zahraničních pobytů čerpal také v povídkové knize Štvanice (2015). V posledním románu Kontinuita parku (2021) vypráví o hlavním hrdinovi, který se po letech rozhodne vrátit do rodného města. Následně si uvědomí, že přes všechnu globalizaci zůstává rodné městečko stále maloměstem a číhá v něm řada zákeřných vzpomínek.

V pátek 22. července proběhne od 19.00 autorské čtení dalších dvou významných osobností. Dorazí jeden z nejčtenějších islandských spisovatelů Einar Kárason. Je autorem historických fresek z dějin Islandu, proslavila jej trilogie Þar sem djöflaeyjan rís (1983, Tam, kde se tyčí ďábelský ostrov), Gulleyjan (1985, Ostrov pokladů) a Fyrirheitna landið (1989, Zaslíbená země), v níž vylíčil život chudých Islanďanů po druhé světové válce. Do vzdálenější historie zamířil ve volné tetralogii odehrávající se na Islandu v první polovině 13. století. Za druhý díl, román Ofsi (2008, Bouřlivost), získal Islandskou literární cenu. V češtině vyšla jeho novela Ptáci bouře (2019) pojednávající o zoufalém boji rybářů na palubě trauleru s běsnící ledovou bouří.

Dále můžete zavítat na čtení básníka, prozaika a autora knížek pro děti Ewalda Murrera (vlastním jménem Michal Wernisch). Vydal víc než desítku autorských publikací, v roce 2021 rovnou čtyři: Zprávy tajnou řečí, Hlasy ryb, a Čtení z ohně. Znát můžete také jeho sbírku sta epických básní Noční četba.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář