Jiné životy Hynka Harra

obálka knihy Jiné životy Hynka Harra
Vypravte se do druhé poloviny předminulého století! Tou dobou u nás vznikaly nejrůznější spolky. Jedním takovým možná byl i parapsychologický spolek, který navštívil Hynek Harra…

Šedesátá léta 19. století. Česká společnost ožívá a hlásí se o své místo v monarchii. Vznikají první české spolky, z nichž některé přežijí až do současnosti. Mnohé další to štěstí mít nebudou. Kniha Jiné životy Hynka Harra vypráví příběh jednoho takového spolku. Příběh první české parapsychologické společnosti, jejíž členové se snažili položit vědecké základy studia telepatie a spiritismu dřív, než většina vědců usoudila, že telepatie a spiritismus žádný vědecký základ nemají.

Román kombinuje realitu 19. století s vizí světa, jakou prosazovaly parapsychologické teorie. Z tohoto základu vyrůstá fantaskní příběh o toleranci, národní a lidské identitě, ale hlavně o Hynku Harrovi, mladém učiteli matematiky, který se jedné neděle zastaví na schůzi českých parapsychologů, a dá tak do pohybu události, jež mu zcela změní život. Jako nadané médium odjíždí do Berlína, zapojí se do války mezi Rakouskem a Pruskem, aby nakonec zjistil, že všechno je tak trochu jinak.

 

Jiné životy Hynka Harra

obálka knihy Jiné životy Hynka HarraAutor: Jakub Dotlačil

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 138 × 206
ISBN: 978-80-7294-493-4
Vydáno: květen 2014
Běžná cena: 299 Kč

Knihu Jiné životy Hynka Harra vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy:

Ten večer, kdy se nakláněl nad dírou vysekanou v ledu, si Svatav poprvé v životě uvědomil, že je starý, že je vlastně mnohem starší, než si namlouvá. V díře se objevily první ryby, ale on je nezačal chytat. Místo toho myslel na smrt. Na to, že jestli okamžitě něco neudělá, utečou mu zbývající dny stejně prázdně, jako mu utekly ty předchozí, a nakonec ho tady jednoho rána najdou zmrzlého, jeho obličej bude přilepený k ledu, jeho šaty nasáklé vodou, jeho oči zalepené sněhem, a oni nebudou schopni říct nic víc, než že je ho škoda. Klekl si na led. Sekera, vlasce, pár stearinových svíček. Vše, co přinesl, zabalil. Pak vzal prut a vydal se domů.

Jeho rodina spala a on, aby nikoho nevzbudil, zůstal v krámě v přízemí. Tam se postavil za pult a třikrát začal psát vysvětlující dopis na rozloučenou, aby třikrát zjistil, že nejde napsat. Nakonec to vzdal, všechny pokusy roztrhal, popadl to nejnutnější a bez vysvětlení zmizel do lednové noci. (str. 9–10)

Pokračování ukázky si můžete přečíst zde.

 


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJiné životy Hynka Harra

Dotlačil, Jakub

Host, 2014

Napsat komentář