Vojtěch Chytil a čínská tušová malba

Posel z Dalneho vychodu
Malíř a sběratel Vojtěch Chytil se kromě umění věnoval i obchodu a politice. Jeho sbírka slouží jako základ souboru moderní čínské malby v Národní galerii Praha. Grafické zpracování knihy navíc připomíná čínský design. 

Publikace přibližuje spletitý životní příběh umělce Vojtěcha Chytila (1896–1936) a vznik jeho sbírek moderní čínské tušové malby, starého čínského umění, stejně jako tibetského a japonského umění. Přestože byl především malířem a sběratelem umění, zkoušel své štěstí i v obchodu a politice, čímž se řadí k pozoruhodným osobnostem meziválečného života v Československu. Jeho sbírka v čele s několika desítkami maleb legendárního Čchi Paj-š’e (1864–1957), která je v publikaci rekonstruovaná ve svém původním rozsahu, se stala základem souboru moderní čínské malby v Národní galerii Praha a dodnes patří k nejpozoruhodnějším kolekcím těchto maleb ve světovém měřítku. Unikátní grafické řešení publikace využívá prvky původního čínského designu a vazby.
Československá republika byla v období mezi světovými válkami jednou z prvních evropských zemí, kde vznikaly sbírky moderního čínského malířství a dobová čínská malba se zde systematicky představila na výstavách a ve specializovaných publikacích. Zasloužil se o to především Vojtěch Chytil, který se během první světové války dostal za dobrodružných okolností do Číny, kde později dlouhodobě pobýval a stal se učitelem západní malby na pekingské Akademii výtvarných umění.
Během svého krátkého života shromáždil Vojtěch Chytil kolekci několika set uměleckých děl z Číny, Japonska, Koreje a Tibetu a při svých návratech do Evropy je představil v mnoha kulturních centrech, k nimž patřily Praha, Brno, Bratislava, Vídeň, Berlín, Budapešť nebo Londýn. Zásadní roli v jeho sbírce hrála moderní čínská malba pekingských mistrů, jako byli Čchi Paj-š’ (1864–1957), Siao Sun (1883–1944) a Čchen Pan-ting (1876–1970).

Doporučujeme

Pokud patříte mezi fanoušky umění, můžete nahlédnout do dalších publikací.

zobrazit info o knize   zobrazit info o knize   zobrazit info o knize

Posel z Dálného východu

Vojtěch Chytil a sběratelství moderní čínské tušové malby v meziválečném Československu
Autorka: Michaela Pejčochová

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
Formát: 150×225 mm
ISBN: 978-80-7035-709-5
Doporučená cena: 750 Kč

 

Knihu Posel z Dálného východu vydalo nakladatelství Národní galerie.

O autorce

Michaela Pejčochová vystudovala obor sinologie na FF UK v Praze (Mgr. 2003) a postgraduálně obor Dějiny a kultury zemí Asie a Afriky na FF UK v Praze (Ph.D. 2011). Věnuje se dějinám a teorii čínského malířství, hlavními okruhy zájmu jsou staré čínské malířství, čínské teorie malby, čínské malířství 20. století a sběratelství čínského umění v Evropě. V NG v Praze působí od roku 1998 jako odborná lektorka, od roku 2003 jako kurátorka čínské sbírky.

Zdroj informací: Národní galerie


NG_logoNárodní galerie v Praze je výzkumnou organizací, jejímž hlavním účelem je provádět základní i aplikovaný výzkum a experimentální vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím vědeckých publikací, výstav, výukových programů, metodik, příp. převodem technologií. Prvotní myšlenka, stojící u zrodu NG, je přítomná ve všech složitých peripetiích jejího vývoje: prostřednictvím uměleckých děl povznést ducha národa. V tomto ideálu spatřujeme poslání Národní galerie v Praze i dnes.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePosel z Dálného východu
Vojtěch Chytil a sběratelství moderní čínské tušové malby v meziválečném Československu

Pejčochová, Michaela

Národní galerie, 2019

Napsat komentář