Víra v dobro

Cowellova_JakZraditDracihoHrdinu
Ve válce se utváří charaktery, to není žádná novinka. Neztratit ale víru v sama sebe, ani ve svůj druh, to vyžaduje neuvěřitelnou dávku odvahy, sebezapření a nezřídka i jistou míru šílenství. Je to obrovská zátěž pro každého, a což teprve pro třináctiletého chlapce. A přesto by z něj mohl být nový král.

Na sklonku roku 2017 rozšířilo nakladatelství Slovart v edici BRIO kolekci příběhů Škyťáka Šelmovské Štiky III. o další pokračování vydáním jedenáctého svazku s názvem Jak zradit dračího hrdinu (How to Betray a Dragon’s Hero, 2013). Překlad je stále dílem Silvestra Vandrovce Špačka.

Rok 2017 byl na překlady Škyťákových dobrodružství mimořádně plodný. Oproti roku 2016, kdy vyšly díly dva, se podařilo vydat o jednu knihu víc, a tak pulty českých knihkupectví pomohl zaplnit předposlední díl dvanáctisvazkové série o životě dospívajícího vikinského chlapce ve světě plném draků. Děj bez prodlevy navazuje na časovou linii desátého dílu Jak uchvátit dračí klenot (How to Seize a Dragon’s Jewel, 2012, česky 2017) a začíná tam, kde i skončí, tedy na břehu Pějících písčin, kam přijíždí druidský převozník z mystického ostrova Zítřek. Pro čtenáře méně zběhlé ve světě dračích hrdinů, Zítřek je jediné místo, kde dle odkazu posledního vikinského krále Truchlovouse Trudného může proběhnout korunovace jeho následníka. A aby to nebylo tak snadné, kromě deseti poztrácených věcí musí kandidát ještě stihnout dvanáctidenní časové okno svátků zimního slunovratu, jinak bude muset čekat další rok. Za normálních okolností by to asi nevadilo, ale světu lidí hrozí záhuba ze strany vzbouřených draků, vedených ohromným a pekelně rozlíceným Prchlivcem. Jak už to v lidském světě bývá, ani vnější nepřítel nedokáže překonat vidinu moci, a tak se dvounohé plemeno sváří a zlotřilí „alvinovci“ (Alvin Zrádný je Škyťákův odvěký nepřítel) se pokoušejí předběhnout menšinové příslušníky armády Bojovníků dračího cejchu, tedy Škyťákovy příznivce. Ještě jedna věc rámuje jedenáctou knihu zpředu i zezadu. Je jí postava Škyťákova bratrance Šušnibora, věčně nespokojeného se svou druhořadou pozicí. Více si ale o ději prozrazovat nebudeme. Vězte však, že je opět plný napětí, dobrodružství, nečekaných i očekávatelných zvratů, ale hlavně velkého množství lidskosti a sebeobětování. A stejně jako díl předchozí, i tento přináší nějaká nová odhalení v souvislosti s těmi, kteří jsou Škyťákovi nejblíže. Opět nechybí několik nových dračích druhů, s nimiž se čtenáři setkají úplně poprvé. Pochopitelně jsou vybaveny tradičním popisem, ilustrací a statistikou svých zpravidla hrozivých vlastností.

Pokud jste dočetli až sem a nevíte, o kom a o čem je řeč, navedu vás na samý začátek tohoto vzrušujícího cyklu. První knihou série byla pověstná Jak vycvičit draka (How to Train Your Dragon, 2003, česky prvně 2007). Na ni navázal titul Jak se stát pirátem (How to Be a Pirate, 2004, česky prvně 2007). Jako třetí vyšel příběh Jak správně mluvit dracky (How to Speak Dragonese, 2005, česky prvně 2014). Následovaly části s názvy: Jak zlomit dračí prokletí (How to Cheat a Dragon’s Curse, 2006, česky 2015), Jak zamotat dračí příběh (How to Twist a Dragon’s Tale, 2007, česky 2015), Hrdinův atlas smrtících draků (A Hero’s Guide to Deadly Dragons, 2008, česky 2015), Jak přežít dračí bouři (How to Ride a Dragon’s Storm, 2008, česky 2016), Jak zlomit dračí srdce (How to Break a Dragon’s Heart, 2009, česky 2016), Jak uloupit dračí meč (How to Steal a Dragon’s Sword, 2011, česky 2017) a konečně Jak uchvátit dračí klenot, o níž jsme se zmínili dříve.

Jak zradit dračího hrdinu rozsahem zásadně nevybočuje z nastoleného trendu. Se svými čtyřmi sty stranami není sice nejrozsáhlejším titulem série, ale rozhodně patří mezi ty delší díly. Znovu se zde setkáme s ohromným množstvím (a můj dojem je, že stále větším) autorčiných ilustrací, často zabírajících celé dvoustrany. Koneckonců hned první dvojstrana přináší portréty nejdůležitějších postav jak z řady lidí, tak z dračího plemene. Navazující dvojice stran nabízí hrubou mapu místa děje desátého a jedenáctého příběhu a dá se předpokládat, že i poslední díl série Škyťák Šelmovská Štika III. bude umístěn do stejných kulis. Kromě úvodní kapitoly „Prokletý ostrov Zítřek“ a obvyklé „Předmluvy…“ hlavního hrdiny je zbytek knihy rozdělen do dvaceti tří pojmenovaných kapitol a závěrečného „Doslovu“.

Autorka ani tradiční překladatel Silvestr Vandrovec Špaček neztratili nic ze své výřečnosti. Zručně nakládají s jazykem a obratně manipulují s odkazy na předchozí příhody našich hrdinů. Jak s radostí mohu potvrdit, ani v jedenáctém pokračování dračí série nepotřebovala Cressida Cowellová sáhnout k jakýmkoli berličkám hrubých výrazů, přehnaného násilí či dokonce vulgarit. Naopak, i střety mezi svářícími se stranami dokázala popsat tak, že nepůsobily děsivě, aniž by přitom jakkoli oslabila napětí a vzrušující gradaci děje.

V březnu 2018 obdržela Cressida Cowellová za svoji práci další z mnoha cen. Tentokrát se jednalo o literární ohodnocení Blue Peter Book Award za nejlepší příběh. S přihlédnutím ke zmíněnému úspěchu a poměrně značné produktivitě této současné britské autorky je téměř zarážející, že se na našem literárním trhu nedočkala větší pozornosti a že kromě série Škyťák Šelmovská Šelma III. u nás nic dalšího z její tvorby ještě nevyšlo. Uvidíme, možná že vydání posledního dílu dračích příběhů v dubnu 2018 bude zároveň vhodná chvíle pro nakladatele poohlédnout se po jejích dalších knihách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak zradit dračího hrdinu
Škyťák Šelmovská Štika III. – kniha 11.

Cowellová, Cressida

Brio, 2018

Napsat komentář