Samotný drak nestačí

Cowell_JakVycvicitDraka
Představte si, že jste hubený chlapec mezi samými urostlými a agresivními vrstevníky. Přidejte k tomu, že váš otec od vás očekává, že převezmete jeho roli náčelníka vikinského kmene. Jak toho dosáhnete, když o to navíc ani moc nestojíte? Můžete začít třeba tím, že si vycvičíte vlastního draka.

Vydavatelství OneHotBook, zaměřené na vydávání audioknih, představilo v červenci 2017 novinku v podobě první knihy ze série Škyťák Šelmovská Štika III. s názvem Jak vycvičit draka. Knižní předloha pochází z dílny Cressidy Cowell, audioknihu načetl David Novotný. Představená verze je z překladu Silvestra Davida Vandrovce z vydání vydavatelství Slovart v edici BRIO z roku 2014.

Cressidu Cowell(ovou) jako současnou britskou autorku dětských knih jsme si představili na stránkách Klubu Knihomolu již několikrát. Naše společná cesta za dobrodružstvími vikinského dětského hrdiny Škyťáka začala recenzí až teprve sedmého dílu Jak přežít dračí bouři (How to Ride a Dragon’s Storm, 2008, česky 2016). Od té chvíle jsme nevynechali ani jedno pokračování, a tak jsme se již seznámili s tituly Jak zlomit dračí srdce (How to Break a Dragon’s Heart, 2009, česky 2016), Jak uloupit dračí meč (How to Steal a Dragon’s Sword, 2011, česky 2017) a konečně Jak uchvátit dračí klenot (How to Seize a Dragon’s Jewel, 2012, česky 2017). A právě proto, že jsme naši cestu začali prakticky uprostřed série, je skvělé, že nyní máme možnost vrátit se úplně na začátek a podívat se na první knihu, jíž to všechno začalo. Tou knihou je právě titul Jak vycvičit draka.

David Novotný, který audioknize Jak vycvičit draka propůjčil svůj hlas, je téměř autorčin vrstevník (dělí je od sebe pouhé tři roky). Profesí je herec (v současnosti je členem souboru Dejvického divadla). Těm, kdo se nevyhýbají návštěvám filmových či divadelních představení, případně nepatří mezi odpůrce televizní obrazovky, je jistě velmi dobře známý, vídáme ho nejen ve filmech (jako poslední novinku si uveďme třeba trilogii Zahradnictví), ale i v seriálech (Kosmo, Okresní přebor a nespočet dalších). Svůj hlas navíc propůjčil nejedné animované postavě, slyšet jsme jej mohli třeba v Lichožroutech, stejně jako není žádným nováčkem v dabingu (jako jeden příklad za všechny zmiňme třeba Strážce galaxie).

Na první ze série dvanácti knih příběhů vikinského chlapce Škyťáka Šelmovského Štiky III. je zajímavé třeba i to, že poprvé v češtině vyšla v nakladatelství Fragment v roce 2007 v překladu Šárky Ševčíkové. O tři roky později ji ve stejném překladu vydal Fragment znovu po vzoru vydavatelství Slovart, které svoji slovenskou verzi vydalo v letech 2006 a znovu 2010. A u Slovartu se kniha Jak vycvičit draka dočkala svého třetího českého vydání v roce 2014, kdy celou sérii zjevně edice BRIO pod vydavatelstvím Slovart převzala. Při troše tolerance tedy můžeme říci, že červencové vydání této knihy v audio podobě je již čtvrtým představením příběhu Jak vycvičit draka na české literární scéně.

Vlastní příběh Jak vycvičit draka nám představí většinu stěžejních postav, s nimiž se budeme i nadále potkávat. Kromě samotného Škyťáka potkáme Rybinohu, jeho nejbližšího kamaráda a smolaře, dále Škyťákova otce a náčelníka celého kmene Chlupatých chuligánů Flegmona Ohromného, ale i Škyťákova bratrance Šušnibora, který si myslí, že následníkem by se rozhodně měl stát někdo silnější a bojovnější, než je Škyťák. A tím někým je samozřejmě Šušnibor sám. Potkáváme i nepřítele z nejzarputilejších, Alvina Zrádného, postavu, která dokáže přežít skoro stejné množství smrtelných příhod jako Škyťák. Příběh začíná v okamžiku, kdy se mladí a budoucí vikinští válečníci vydávají do jeskyně, kde spí malí draci, aby si každý pro sebe ulovil jednoho jako svého vlastního draka. Cressida Cowellová dává čtenářům poznat, jak komplikované mohou být i ty nejjednodušší úkony, když jste hubený chlapec mezi samými urostlými rváči, máte nesmírnou smůlu a postrádáte dostatek agresivity a síly. Na druhou stranu zjistíme, jak důležitá je (zvláště ve zmíněné konfiguraci) schopnost improvizace a hlavně logického uvažování. A rozhodně poznáme, že umět jazyky, jako v tomto případě třeba dračtinu, je pro přežití prakticky nezbytné. Speciálně, když postrádáte ty výše zmíněné fyzické atributy.

Devatenáct kapitol příběhu vystačí právě na čtyři a čtvrt hodiny mluveného slova. Přednes Davida Novotného je bezchybný, ale od někoho s jeho zkušenostmi byste ani nic jiného nečekali. Příběh plyne díky skvělé předloze a perfektnímu smyslu vypravěče pro dramatičnost svižně a nejtěžší úkol, jenž před posluchači stojí, je donutit se přestat poslouchat, když je jiné povinnosti odvolají od přehrávače.

Jak už je u OneHotBook zvykem, na zvukovém disku je ještě dalších patnáct ukázek z nabídky vydavatelství. To je samozřejmě skvělý tah, protože je vysoce pravděpodobné, že poptávka po některém z představených děl bude následovat.

Vnitřní část přebalu je dekorována několika kresbami z knižní předlohy. Jak už jsme si řekli v předchozích recenzích, všechny kresby ve Škyťákových příbězích pocházejí přímo od autorky. Osobně bych je označil jak roztomile dětské, ideálně se hodící ke kontextu.

Na letošní podzim je připravováno vydání zvukové podoby druhé z knih série Škyťáka Šelmovského Štiky III. s názvem Jak se stát pirátem (How to Be a Pirate, 2004, česky 2014). Opět se můžeme těšit na typický přednes Davida Novotného, ale hlavně na všechny naše oblíbené hrdiny. A jistě i na některé nové. Tak co říkáte, nebyl by to skvělý vánoční dárek?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak vycvičit draka
(Škyťák Šelmovská Štika III.) 1

Cowellová, Cressida

OneHotBook, 2017

Napsat komentář