Oblíbení autoři knih nejrůznějších žánrů

Tipy_Klasikove ve svych zanrech
Dnes tu pro vás máme pět skvělých titulů různých žánrů, od dětské knihy přes humorné eseje a zajímavé povídky až k poutavému románu a kriminálnímu thrilleru. Každý z autorů je ve svém žánru mistrem.

V našem světě není snad jediné dítě, které by neznalo Harryho Pottera, to je celkem jisté. A kdo zná Harryho, měl by znát i magizoologa Mloka Scamandera a jeho úžasnou učebnici Fantastická zvířata a kde je najít. Teď vychází nově s krásnými ilustracemi Olivie Lomenech Gillové. To si nemůžete nechat ujít!

Fantastická zvířata a kde je najít

Autorka: J. K. Rowlingová
Přeložili: Petr Eliáš, Pavel Medek
Ilustrovala: Olivia Lomenech Gillová

Počet stran: 156
Vazba: vázaná
Formát: 255×298 mm
ISBN: 978-80-00-04752-2
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Fantastická zvířata a kde je najít vydalo nakladatelství Albatros.

Nádherné nové vydání kouzelnické klasiky z pera Mloka Scamandera samozřejmě představuje pestrou směsici tvorů od Akromantule přes různé druhy draků až po Yettiho, navíc s překrásnými ilustracemi Olivie Lomenech Gillové. Léta dobrodružných putování slavného magizoologa vyústila v díle nezměrného významu. Odborníci jej obdivují, kouzelníci a čarodějky zhusta využívají a od počátku tohoto století do něj zvědavě nahlížejí i mudlové. Naše nové vydání obsahuje novou předmluvu a šest tvorů, kteří se vyskytují v Severní Americe.

 

Ukázka z knihy

Fantasticka zvirata a kde je najit ilustr_ukazka

Stáhněte si další ukázku.

 

J. K. Rowlingová

J.K.Rowlingová je autorkou série knih o Harrym Potterovi, která vycházela v letech 1997–2007. Knihy vyšly ve dvou stovkách zemí, přeloženy byly do desítek jazyků. Na základě série vzniklo několik úspěšných velkofilmů. Spisovatelka je nositelkou mnoha ocenění včetně Řádu Britského impéria, který jí udělila královna Alžběta II. za zásluhy o dětskou literaturu, španělské Ceny prince asturského, francouzského Řádu čestné legie a nejvyššího ocenění pro autory dětských knih, ceny Hanse Christiana Andersena. Angažuje se v mnoha charitativních hnutích včetně podpory znevýhodněných dětí. Pro dospělé čtenáře napsala román Prázdné místo a pod pseudonymem Robert Galbraith vydává detektivní sérii s hlavním hrdinou Cormoranem Strikem: Volání kukačky, Hedvábník, Ve službách zla. A vrací se i do kouzelnického světa – například scénářem k filmu Fantastická zvířata a kde je najít.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

————————————————

Začali jsme knížkou pro děti a nyní se přesuneme ke knihám pro dospělé. Tato ale není o nic méně rozverná. Potěšte se vlídnými úvahami a vtipnými eseji slavného humoristy Jeroma K. Jeroma, které z anglického originálu přeložil Milan Žáček.

Jalové myšlenky lenivého člověka

Kniha pro sváteční zahálku
Autor: Jerome Klapka Jerome
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 152
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-7429-894-2
Doporučená cena: 198 Kč

Knihu Jalové myšlenky lenivého člověka vydalo nakladatelství Vyšehrad.

S nezaměnitelným pozorovacím talentem a humornou nadsázkou nás Jerome K. Jerome provází labyrintem svých úvah. Najdeme mezi nimi zamyšlení o prázdné kapse, o světobolu, o marnivosti a marnivých lidech, o úspěchu ve světě, o lenošení, o zamilovanosti, o počasí, o kočkách a psech, o ostýchavosti, o dětech, o jídle a pití, o zařízených pokojích, o šatech a chování či o paměti. Vlídné úvahy slavného anglického humoristy o běžných věcech kolem nás s podtitulem Kniha pro sváteční zahálku vycházejí ve Vyšehradu v novém překladu Milana Žáčka.

 

Ukázka z knihy

Není jazyka, který by dokázal vylíčit, co jsem si od nich vytrpěl dnes ráno. Začalo to Gustavem Adolfem. Gustav Adolf (v přízemí mu zkráceně říkají „Gusty“) je velice hodný pes, pokud se nachází uprostřed rozlehlého lánu nebo na větší návsi, ale doma ho mít nechci. Myslí to dobře, ale tento dům mu nevyhovuje co do velikosti. Protáhne se a skácí dvě židle a kdovíco dalšího. Zavrtí ocasem, a pokoj rázem vypadá, jako by jím prošla pustošivá armáda. Nadechne se, a uhasí oheň.
Při večeři se vkrade pod stůl, chvíli tam leží a poté zničehonic vstane; první náznak, že se Gusty dává do pohybu, nám vyjeví stůl, který začne působit, jako by ho přepadla touha začít metat kozelce. Všichni se ho horečně chopíme a pokusíme se ho udržet ve vodorovné poloze, načež se Gusty začne vzpírat, neboť nabude dojmu, že se proti němu kují nějaké zlomyslné pikle, propadne strachu a na posledním obraze souvisejícím s touto scénou je obvykle převrácený stůl a rozházená večeře vklíněná mezi dvě neuspořádané vrstvy rozčilených mužů a žen. (str. 71)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jerome Klapka Jerome

jerome-klapka-jeromeAnglický spisovatel Jerome Klapka Jerome bezesporu patří k autorům, kteří se počítají mezi stálice anglického humoru. Narodil se 2. května 1859 ve Walsallu v Anglii jako čtvrté dítě Marguerite Jonesové a Jeromea Clappa. Prostřední jméno Klapka dostal na počest rodinného přítele maďarského původu generála Klapky. Vystřídal různá zaměstnání, byl učitelem, baličem, hercem. Kočovnou hereckou společnost po třech letech opouští a začíná psát drobné eseje a krátké humoristické příběhy, ovšem bez většího ohlasu. Skutečný literární úspěch se dostavil, až když začal časopis Home Chimes vydávat na pokračování vyprávění o zážitcích tří vodáků při plavbě po Temži. Seriál vyšel knižně pod názvem Tři muži ve člunu (o psu nemluvě). Po deseti letech vydává volné pokračování Tři muži na toulkách, k němuž ho inspiroval krátký pobyt v Německu. Později jeho tvorba začíná ztrácet lehký, bezstarostný tón a zásadní obrat nastává po vypuknutí první světové války. Kvůli věku ho jako dobrovolníka do armády nepřijali, a tak začal jezdit jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže. Po válce už žádný humoristický román nenapsal. V červnu 1927 utrpěl cestou z Devonu do Londýna těžký úraz s krvácením do mozku, jemuž po čtrnácti dnech, 14. června 1927, podlehl.
Vydal celkem 13 románů, 12 sbírek, autobiografii, 15 antologií obsahujících jeho povídky, 9 samostatně vydaných povídek a 9 divadelních her. Jmenujme např. knihy Oni a jáO psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění nebo audioknihu Tři muži ve člunu a na toulkách.

Podrobnější informace o autorovi naleznete na stránkách nakladatelství Vyšehrad.

————————————————

Od esejů k povídkám, a rovnou k úplně první povídkové sbírce Marka Haddona, který proslul především svými dětskými knížkami a románem pro dospělé Podivný případ se psem. Ani u jeho povídek se rozhodně nebudete nudit!

Pád výletního mola

Autor: Mark Haddon
Přeložil: David Petrů

Počet stran: 264
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-257-2179-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Pád výletního mola vydalo nakladatelství Argo.

Známý britský spisovatel napsal svou první povídkovou sbírku a rozhodně se u ní nudit nebudete. Ať už prožijete dobrodružný viktoriánský příběh, zabrousíte do žánru sci-fi, přehoupnete se do reality dnešního světa, nebo se zamyslíte nad morálním přesahem jedné z povídek, vždy budete ohromeni autorovým vhledem a pověstným empatickým vcítěním, díky nimž se i vy stanete součástí vyprávění. Postavy jsou většinou fyzicky odloučeny od svých rodin, ale zoufale touží po spojení. Příběhy se tak stávají meditací nad podstatou lidské osamocenosti, ale zároveň zkouškou, hledáním tenkých nitek, které lidské bytosti navzájem propojují. Všechno dění je protkáno strachem, beznadějí, nečekaným násilím a smrtí. Expedice na Mars se nezdaří, molo na pobřeží spadne, muž je uvězněn ve svém obývacím pokoji, žena zůstane opuštěná na malinkém ostrově uprostřed oceánu, dva chlapci objeví zbraň v krabici na boty, skupina dobrodruhů nalezne v amazonské džungli jeskyni netušených rozměrů, muž střelí cizince na Štědrý den do krku… Mark Haddon dokazuje, že je mistrem vypointovaného krátkého vyprávění a že jeho představivost je temnější, než jsme si mysleli. Šťastné konce tedy nečekejte.

 

Mark Haddon

Mark Haddon se narodil v Northamptonu v roce 1962. Vystudoval Angličtinu na Merton College v Oxfordu. Svou literární kariéru začal již na na konci 80. let dvacátého století, kdy vydal několik dětských knih. V roce 2003 mu vyšel první román pro dospělé Podivný případ se psem, za který byl oceněn několika prestižními cenami, mimo jiné Whitbreadovou cenou. Dnes je uznávaným scenáristou, ilustrátorem a autorem knížek pro dospělé i pro děti. Žije v Oxfordu.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.

————————————————

Dostáváme se k románům. Úspěšná sága Wilbura Smithe, Řeka bohů, se konečně rozrostla o další díl. Co svým hrdinům přinese Faraon? Zdá se, že nepěkně krušné časy…

Řeka bohů – Faraon

Autor: Wilbur Smith
Přeložil: Dalibor Míček

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-754-3539-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Řeka bohů – Faraon vydalo nakladatelství Alpress.

Pro Taitu, jeho spojence a celý Egypt nastávají krušné časy. Po smrti faraona se vlády ujímá nejstarší syn Utterik, zvráceně krutý mladík. Taita je zatčen, obviněn z velezrady a odsouzen. Před smrtí jej vysvobodí Rameses, mladší bratr Utterika, a společně musí zachránit jak milovanou princeznu Serrenu, kterou Utterik poslal na mučidla, tak i celou zemi. Kniha volně navazuje na titul Řeka bohů – Bůh pouště.

 

Ukázka z knihy

Pokud jsem já prožíval šťastné dny, pak Serrena a Rameses se museli cítit jako v ráji. Mnohokrát jsem slyšel, že nic takového jako láska na první pohled neexistuje, ale mladá dvojice usvědčovala tento nesmysl ze lži.
Nesnažili se skrývat, jak jeden druhého přitahují a fascinují. Při každé příležitosti se vzájemně dotýkali a viseli si na rtech, když jeden z nich mluvil, anebo jen mlčky seděli a dlouhé minuty si hleděli do očí.
Tehutino prvotní potěšení z jejich vzájemné náklonnosti se brzy změnilo ve znepokojení a obavy. Od dcery si vynutila závaznou přísahu cudnosti a pak si mi postěžovala: „Ona to ale vůbec nebrala vážně. Ani slovo. Je rozpálená jako mladá klisnička, když poprvé říjí. Cítím to z ní, jen se na něho podívá. Musíš mi pomoct, Taito.“
Předstíral jsem nevinnost: „Myslíš stejně, jako jsem ti pomáhal střežit tvé panenství proti Zarasovým výbojům?“
Škubla sebou a probodla mě očima. „Je mi tě moc líto, že máš tak špinavé myšlenky.“ (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Wilbur Smith

Wilbur Smith, který se proslavil ságou Řeka bohů či knihou Kopí osudu, se narodil 9. ledna 1933 v Severní Rhodesii (dnešní Zambie) britským rodičům. Když byl v osmnácti měsících postižen mozkovou malárií, doktoři mu dávali mizivou naději, pokud nezemře, může mít poškozený mozek. Naštěstí chlapec nemoc zdárně překonal. Wilbur dospíval a jeho přáním bylo stát se novinářem. S pochopením se však u svého přísného viktoriánského otce, který nikdy ve svém životě nepřečetl knihu, nesetkal. Měl o budoucnosti svého syna jinou představu, a tak Wilbur ve dne pracoval jako účetní a teprve v noci se věnoval milovanému psaní. Když roku 1964 vyšel jeho první román Na život a na smrt, stal se slavným a mohl se dát na dráhu profesionálního spisovatele. Stálou inspiraci se Wilburovi stala Afrika. Do svých příběhů vkládá své srdce, ale zároveň důsledně a živě pracuje na autenticitě a každém detailu. Autorův život je založen na tvrdém pracovním nasazení, když píše, po osm měsíců od rána do večera nedělá téměř nic jiného; každou novou novelu začíná v únoru. Wilbur umí také i odpočívat. Ve chvílích volna relaxuje při potápění a rybaření. Hodně času tráví cestováním po Africe, jezdí lyžovat do Švýcarska a rád navštěvuje Austrálii a Nový Zéland. Během letních prázdnin zase míří na Aljašku. Wilbur Smith je autorem více než tří desítek čtivých, dobrodružných románů opřených o historická fakta a reálie. Se svou ženou Daniele Thomasovou, která mu po tři desetiletí byla nápomocna při výzkumu a sběru materiálu a která také byla sama nadanou autorkou, vychoval dva syny a dceru. Po smrti Daniele žije se svou druhou ženou Mokhiniso Rakhimova v Londýně. Smithovy knihy lze zařadit do tří hlavních sérií, podle rodin, o kterých pojednávají, nebo časových období, do nichž je jejich děj posazen. Jsou to příběhy rodiny Courtneyů, sága Ballantyneů a romány ze starověkého Egypta. Kromě toho vydal zhruba desítku samostatných novel.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Alpress.

————————————————

A na závěr jeden vymazlený thriller! Oddělení Q v čele s detektivem Carlem Mørckem řeší další případ v sedmém díle oblíbené severské krimi série Jussiho Adlera-Olsena. Jak spolu souvisí mrtvola staré ženy a hon šílence na mladé dívky?

Selfies

Autor: Jussi Adler-Olsen
Přeložila: Kristina Václavů

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-161-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Selfies vydalo nakladatelství Host.

Mistr severských thrillerů se vrací se sedmým dílem poutavé řady o oddělení Q. V kodaňském parku je nalezeno tělo staré ­ženy. Šílený řidič zahájí hon na mladé dívky. Je mož­né, ž­e spolu tyto na první pohled odlišné brutální útoky nějak souvisejí? Tuto záhadu řeší detektiv Carl Mørck z oddělení Q. Carl a jeho tým jsou pod velkým tlakem a musí případ rozlousknout – pokud se jim nepodaří splnit očekávání nadřízených, jejich oddělení bude zrušeno. Rose navíc dohnala vlastní minulost – kdysi mož­ná měla co do činění se strašlivým zločinem.

 

Ukázka z knihy

Netušila, jak dlouho se brouzdala rozmoklým listím ulpívajícím na botách, uvědomovala si však, že má holé paže úplně prochladlé, volání z domu sílí a je zlostnější, až ji z toho píchlo u srdce. Divže se nerozplakala, což ale rozhodně neměla v úmyslu.
Budeš z toho mít ošklivé vrásky, Dorrit, řekla by jí maminka. Takové věci dovedla báječně připomenout.
Dorrit se zahleděla na širokou tmavou stopu, kterou za sebou zanechávala ve spadaném listí, a ještě jednou spočítala okna i dveře v domě. Moc dobře věděla, kolik jich je, jen potřebovala zabít čas. Dvoje dvoukřídlé dveře, čtrnáct velkých oken a čtyři podlouhlá okénka v suterénu, a kdyby počítala jednotlivé okenní tabulky, bylo by jich sto dvaačtyřicet.
Napočítám už skoro do nekonečně, pomyslela si hrdě. Uměla to jako jediná ze třídy. (str. 9)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jussi Adler-Olsen

Jussi-Adler-OlsenJussi Adler-Olsen (* 1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil romány Alfabethuset (Abecední dům, 1997) a Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003), které v češtině ještě nevyšly. V roce 2006 vydal politický thriller Washingtonský dekret (Host 2014). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Doposud napsal sedm dílů kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q: Žena v kleciZabijáciVzkaz v láhviSlo­žka 64MarcoNesmírný a Selfies. Jeho knih se celosvětově prodalo už­ šestnáct milionů. Filmová práva na sérii vlastní dánská společnost Zentropa patřící Larsu von Trierovi. Doposud byly natočeny první tři díly, Vzkaz v láhvi byl do kin uveden v loňském roce.
Jussi Adler-Olsen plánoval napsat jeden román ročně. Ohromný úspěch série (jen v České republice sto čtyřicet tisíc prodaných výtisků) ho však donutil od tohoto záměru upustit a čas původně určený ke psaní věnovat také vlastnímu PR a fanouškům. S vydáním sedmého dílu tak současně uplyne deset let od uvedení série na knižní trh. Čtenáři této dánské hvězdy se mohou těšit ještě na závěrečné tři případy. V osmém a devátém dílu se autor chystá rozpracovat charaktery postav Asada a Carla Mørcka, desátým celou sérii uzavře.
Charakteristickým znakem Adler-Olsenova stylu a jistě i jedním z důvodů úspěchu celé série je jeho osobitý smysl pro humor, nadhled a ironie. Jak sám říká: „Oddělení Q se potýká s řadou ponurých záležitostí. Humor pak pomáhá hned v několika ohledech. Nechá čtenáře mezi těžkými případy nadechnout, a když začíná jít do tuhého, staví most mezi hlavními postavami. Dokáže také napomoci společnému porozumění navzdory rozdílné politické situaci, která panuje v Dánsku a ve světě.“
Případy oddělení Q vycházejí rovněž jako audioknihy v podání Igora Bareše ve vydavatelství OneHotBook.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host a z tiskové zprávy.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete spoustu knih za skvělé ceny.

Zaujaly vás dnešní pestré tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFantastická zvířata a kde je najít

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2017

zobrazit info o knizeJalové myšlenky lenivého člověka
Kniha pro sváteční zahálku

Jerome, Jerome Klapka

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizePád výletního mola

Haddon, Mark

Argo, 2017

zobrazit info o knizeŘeka bohů – Faraon

Smith, Wilbur

Alpress, 2017

zobrazit info o knizeSelfies

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2017

Napsat komentář