Detektivní thriller s romantickým podtextem

ve službách zla
Fanoušci J. K. Rowlingové se dočkali dalšího přírůstku do své knihovny. Tentokrát nejde o další díl Harryho Pottera, ale v pořadí o třetí detektivní thriller s detektivem Cormoranem Strikovem coby hlavní postavou.

Autorkou detektivního thrilleru Ve službách zla, třetího příspěvku do série Cormoran Strike, je populární britská autorka Joanne K. Rowlingová, vystupující zde pod pseudonymem Robert Galbraith. Joanne Rowlingová, držitelka Řádu britského impéria a členka Royal Society of Literature, je britská spisovatelka, známá především díky řadě knih o čarodějnickém učni Harry Potterovi, které se prodalo po celém světě více než čtyři sta milionů kopií. Dalšími úspěšnými tituly této autorky jsou společenský román Prázdné místo (recenzi na tuto knihu si můžete přečíst na našich stránkách po kliknutí na tento odkaz) a první dva díly série Cormoran Strike Volání kukačky a Hedvábník (i na tuto knihu si u nás můžete přečíst recenzi po otevření tohoto odkazu).

Titul Ve službách zla vydalo v polovině roku 2016 nakladatelství PLUS, spadající pod společnost Albatros Media a. s.

Ve třetím pokračování detektivní série dostane Robin Ellacottová, parťačka detektiva Cormorana Strika, velmi zvláštní balíček. Když jej otevře, zjistí, že uvnitř se nenachází žádná pozornost od tajného ctitele, ale lidská noha od tajemného vraha. Vzkaz, přiložený k lidskému ostatku, detektiv Strike interpretuje velmi jasně. Jde o výhrůžku, určenou pro něj a pro všechny jeho blízké. Problémem je, že ve své bouřlivé minulosti se Cormoran Strike setkal s mnoha lidmi, kteří mají důvod jej nenávidět a chtít mu způsobit újmu. Důmyslný detektiv se tak musí poprat se svou minulostí a zjistit, kdo se chystá mu zničit život.

Na první pohled zaujme detektivní román Ve službách zla svou nadměrnou šířkou, jež může soutěžit s mnohými severskými detektivkami, které snad jako by právě o počet stran soutěžily. Ačkoli Rowlingová své dílo obohatila o retrospektivní části, několik vedlejších linií a o pasáže, skoro jako vytržené z psychoanalytické kazuistiky, plynulost příběhu tím nijak nedrhne a čtenář se stovkami stran prožene téměř „nadsvětelnou“ rychlostí. To je způsobeno i vynikajícím slohem a vyprávěčským talentem, díky němuž je vyprávění plynulé, naprosto přirozené a ne zbytečně vyumělkované.

Velmi výraznou linií je ta, která popisuje vzájemné romantické vztahy mezi Cormoranem a jeho asistentkou Robin. Soupeření racionálních úvah a srdečních záležitostí v myslích obou hrdinů zaujme spíše ženskou část čtenářské obce. Ve srovnání s předchozími díly série je tato linie tak výrazná, že téměř soupeří s detektivní rovinou příběhu. Autorka však našla v rámci svých možností vyvážený způsob, jak se s tímto střetem světů vyrovnat, a neudělat ze své knihy něco, co by zapadlo do červené knihovny průměrné starší ženy.

Detektivní thriller Ve službách zla doporučuji především čtenářům, jejichž oblíbeným čtivem jsou detektivní knihy dle „starého vzoru“, známého například z děl Agathy Christie. Příběh J. K. Rowlingové příliš nevybočuje z osvědčených postupů, ačkoli její detektivní dvojice samozřejmě operuje v moderní době informačních technologií a snadno dostupných informací. Díky tomu má kniha své osobité kouzlo, které uchvátí mnohé vášnivé čtenáře.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVe službách zla
Třetí případ Cormorana Strika

Galbraith, Robert

Plus, 2016

Napsat komentář