Neobyčejná výprava do duše autistického chlapce

pes2
Vysloví-li někdo slova Rain Man, vybaví se vám nejspíš Dustin Hoffmann ve své nezapomenutelné roli autistického Raymonda. Lidé postižení autismem mají narušenu oblast komunikace, představivosti a sociální interakce. Jak to vypadá, řeší-li autistický jedinec detektivní případ, je námětem knihy, která obletěla svět.

Detektivní novela nazvaná Podivný případ se psem psaná z pohledu autistického chlapce je jistě neobvyklým literárním počinem. Stala se významnou literární událostí a ve Velké Británii v rámci prestižní Whitbreadovy ceny byla zvolena Knihou roku 2003. Jejím autorem je Mark Haddon, jenž patří k nejtalentovanějším britským prozaikům mladší generace. Dotisk letos připravilo nakladatelství Argo.

Detektivní zápletka je v rámci příběhu až druhořadá. Skutečným čtenářským zážitkem je bravurní popis myšlenkových pochodů chlapce Christophera postiženého poruchou autistického spektra, který příběh s poměrně jednoduchou zápletkou vypráví. Jednou z kategorií autismu je Aspergerův syndrom, jehož průvodním jevem jsou potíže v oblasti sociálního chování a komunikace. Christopher má nadprůměrné matematické a přírodovědné znalosti, ty jsou však v ostrém protikladu k jeho nevyzrálé sociální a emoční inteligenci. Chlapec navštěvující zvláštní školu má možnost složit maturitní zkoušku z matematiky, zatímco při běžných každodenních činnostech potřebuje pomoc. Jediný fyzický kontakt, kterého je schopen, je dotek na vějířovitě roztažené prsty jedné ruky. Dojde-li k narušení jeho duševní rovnováhy, je schopen agrese. Proto bývá lidmi neznalými jeho postižení označován za nevychovaného a drzého. Christopher se dostává dokonce až na policejní stanici a odchází odtud s napomenutím. Je si vědom svého poněkud odlišného chování, a proto si nechává pocity ostatních vysvětlovat. Nápomocna je mu jeho vnímavá učitelka Siobhan, která mu emoce přibližuje s pomocí emotikonů. Z lidí je Christopher zmatený, ale jejich chování dokáže vtipně a pro čtenáře velmi humorně komentovat. Disponuje geniální pamětí, kterou přirovnává k filmu. Dokáže se v životě vrátit k přesně určenému datu a vybavit si čichové vjemy, na něž je velmi vnímavý.

Christopher jednoho dne objeví na zahradě sousedky mrtvého psa. Pudla někdo probodl vidlemi a chlapec se rozhodne, že vraha musí vypátrat. Pomocí své puntičkářsky přesné logiky se „ujímá vyšetřování“. I  přesto, že otec, s nímž žije, mu jeho pátrání neschvaluje, pokračuje v něm dál. A to takovým způsobem, aby neporušil nic z toho, co svému otci slíbil. Existenci matky, s níž nežije, mu jeho otec zamlčel. Ta však svému synovi píše mnoho dopisů. Souhrou náhod se k nim chlapec dostává a zjišťuje, že jeho maminka neumřela na infarkt, nýbrž žije a pracuje v Londýně. Christopher se rozhodne i navzdory svým úzkostem z cizího prostředí a cizích lidí vydat se za ní.

Kdo je vrahem psa? Jak na zjištěnou skutečnost bude Christopher reagovat? Jak asi proběhne jeho cesta vlakem za matkou do Londýna? Na tyto a další otázky vám kniha odpoví.

Specifické vzorce chování a myšlení vypravěče se odrážejí také na označení jednotlivých kapitol. Ty jsou očíslovány po sobě jdoucími prvočísly. Samotný děj je prokládán chlapcovými teoriemi, schématy a obrázky. Ty pro mě byly v mnohém zajímavější než  samotná zápletka. Zejména bych vyzvedla matematické vzorce a přírodovědné poznatky, které čtení textu rozhodně zpestřily.

Četba této knihy může být podnětná nejen pro ty čtenáře, kteří se s lidmi postiženými autismem setkávají, ale pro všechny, kteří touží do světa člověka s Aspergerovým syndromem nahlédnout, a co víc, podívat se na sebe jeho očima.

Ukázka z knížky:

A když mě lidi požádají, abych si na něco vzpomněl, můžu prostě zmáčknout rewind a fast foward a pause jako u videa, ale spíš jako u DVD, protože já se nemusím vracet přes všechno co je mezi tím, abych se dostal k záznamu něčeho, co se stalo hodně dávno. A taky k tomu nejsou potřeba žádná tlačítka, protože se to odehrává v mojí hlavě. (str. 64)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodivný případ se psem

Haddon, Mark

Argo, 2004

Napsat komentář