Oddělení Q opět zasahuje

perex_Marco
Již pátý případ oddělení Q vám představí dánský spisovatel Jussi Adler-Olsen. Nebude chybět známý komisař Carl Mørck a jeho kolegové. Jste-li fanoušky severské krimi, neváhejte a přečtěte si o nové knize Marco více.

Patnáctiletý Marco netouží po ničem jiném než získat dánské občanství a chodit do školy jako každý jiný. Jeho strýc Zola však vládne rodinnému klanu železnou rukou a nutí Marca a ostatní děti žebrat a krást. Když ale Marco zjistí, že ho Zola pro vlastní prospěch hodlá zmrzačit, pokusí se o nemožné: uteče. Náhodou však při útěku odhalí nebezpečné rodinné tajemství – a hra o život začíná. Podaří se mu získat důkazy? Měl by se obrátit na policii? Prozatím netuší, že mu v patách není jen rodina, ale i někdo další.

Kriminální komisař Carl Mørck se rozhodne záhadného mladíka, který má zjevně co říct k případu pohřešovaného vládního úředníka, zachránit. Carl se svými kolegy Asadem a Rose pozvolna rozplétají nitky rozsáhlé korupční aféry, která je vede ze světa bankovnictví přes ministerstvo zahraničí až do hloubi afrického pralesa.

Nevzalo si oddělení Q tentokrát příliš velké sousto?

Milovníci díla Jussiho Adlera-Olsena se mohou těšit na posílení týmu vyšetřovatelů o další zajímavou postavu…

 

Ukázka z knihy

René E. Eriksen nebyl nijak přehnaně opatrný. A snad právě proto trpěl celý život vzestupy a pády, střídajícími se v nepředvídatelném sledu, což mu ale – viděno z jistého odstupu – nezadávalo příčinu k celkové nespokojenosti. Připisoval to jisté vrozené dávce štěstí.

Přesto měl však René přemýšlivou povahu a v dětství řešil zásadní otázky a životní rozpory tím, že se běžel schovat mámě pod sukni, což v dospělosti vedlo k tomu, že když se po hlavě vrhnul do něčeho nového, vždycky si nechal otevřené nějaké jakžtakž ucházející zadní vrátka.

Proto se velmi rozmýšlel, když mu odpoledne do kanceláře na ministerstvo zahraničí zavolal jeho dávný spolužák a dobrý přítel, ředitel Kaarebækské banky Teis Snap, a přednesl mu svůj návrh, který by tak vysoce postavený úředník, jako byl René, musel za normálních okolností označit jako krajně nevhodný.

Pokračujte ve čtení ukázky zde!

 

Marco

Autor: Jussi Adler-Olsen

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Kristina Václavů
Počet stran: 560
Vazba: vázaná
Formát: 145 × 206 mm
ISBN: 978-80-7491-099-9

 

Knihu Marco vydalo nakladatelství Host

 

Řekli o knize

„Na stránkách, kde Adler-Olsen popisuje Marcův útěk od lotra připomínajícího Fagina z Olivera Twista, předstihl mnohé ze svých severských kolegů v žánru krimi. V kapitolách pojednávajících o oddělení Q se náladou přibližuje komediálním filmům o bandě zlodějíčků, což však kontrastuje s groteskní a temnou hrůzou, po které hladce klouže krví a brutalitou dobře promazané soukolí příběhu.“

Politiken

„Jussi Adler-Olsen je mistrem svého oboru a Marco je efektivně napsaný kriminální román s autorovým typickým humorem a osobním zaujetím v boji proti bezpráví. Zejména suverénní popis Marcova osudu v Kodani, to, jak uniká pronásledovatelům z řad rodinného klanu i drsným profesionálním zabijákům, bere dech.

Vild Med Krimi

„Thriller mezinárodní úrovně, opepřený kodaňským koloritem.

Information

O autorovi

Jussi Adler-Olsen (*1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil bestsellerem Alfabethuset (Abecední dům, 1997), následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; česky Host 2014). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Doposud napsal pět dílů kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q: Žena v kleci (2007; česky Host 2011), Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009; oba česky Host 2012), Složka 64 (2010; česky Host 2013) a Marco (2012). V současné době pracuje na šestém dílu série. Charakteristickým znakem jeho stylu a jistě i jednou z příčin obrovského mezinárodního úspěchu jeho knih je autorův smysl pro humor, nadhled a ironie.
(Zdroj informací a fotografií: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarco

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2014

Napsat komentář