Vychází čtvrtý krimi román Jussiho Adler-Olsena Složka 64

Složka 64b
Na pulty knihkupectví přichází jako žhavá novinka další díl ze série detektivních případů Carla Mørcka z pera dánského spisovatele Jussiho Adler-Olsena. Nenechte si ujít Složku 64!

Po úspěšné trojici thrillerů Žena v kleci (česky 2011), Zabijáci (2012) a Vzkaz v láhvi (2012) vydává nakladatelství Host čtvrtý případ komisaře Carla Mørcka z oddělení Q s názvem Složka 64. Titul vychází v nejbližších dnech i jako audiokniha, načetl ji Igor Bareš.

Složka 64

Autor: Jussi Adler-Olsen

Vydalo: Nakladatelství Host

Překlad: Magdalena Jírková
Počet stran: 544
Formát: 144×206 mm
ISBN: 978-80-7294-698-3
Vydáno: 24.9.2013

Přečtěte si více o knize Složka 64 nebo si prolistujte ukázku z knihy!

Zneužívání, nátlak a týrání patřily ještě před čtyřiceti lety do každodenního života žen deportovaných na dánský ostrov Sprogø. Některým z nich nabídl tamější život neomezenou moc, ale většině způsobil utrpení. Podobný osud potkal i Nete Hermansenovou, jíž se z ostrova podařilo dostat pryč. Alespoň si to myslela.

Její případ se stane jedním z nejtěžších ve vyšetřování oddělení Q. Co ukrývá její minulost? Proč se na ostrov dostala? Kam zmizeli lidé z jejího okolí? A kdo za tím vším stojí?

————————————————————

Za svoji nejnovější knihu přeloženou do češtiny a prozatím předposlední knihu série (román Marco effekten připravuje Host pod názvem Marco k vydání v roce 2014) získal Jussi Adler-Olsen prestižní dánské ocenění – cenu knihkupců Zlatý vavřín 2011. Adler-Olsen se letos také znovu probojoval do nominace na cenu pro nejoblíbenějšího dánského autora Marthaprisen, o níž rozhodují hlasováním čtenáři a kterou získal v předchozích dvou letech. Vítěz bude vyhlášen začátkem října.

Kromě Složky 64 se čeští fanoušci Jussiho Adler-Olsena a hrdinů jeho knih mohou těšit také na dánský film Žena v kleci, natočený podle stejnojmenného románu. Do českých kin ho uvede filmová distribuční společnost Aerofilms. Česká premiéra filmu režiséra Mikkela Nørgaarda se uskuteční 31. října.

 

Zajímavý je jistě i krátký dokument Tři týdny před uzávěrkou, v němž režisérka Helle Retbøll Carlová mapuje období před odevzdáním rukopisu nejnovějšího románu Marco effekten, kdy autor objížděl veletrhy a propagoval své knihy. Podívejte se na video:

Knihy Jussiho Adlera-Olsena vycházejí v třiceti šesti jazycích, recenzenti nezřídka zmiňují, že  série knih případů komisaře Carla Mørcka se s každou jednotlivou knihou zlepšuje.

Jen v autorově rodném Dánsku se prodalo více než dva miliony výtisků a například v Německu prodej přesáhl tři a půl milionu knih a po Stiegu Larssonovi zde patří bezesporu k nejúspěšnější severským autorům. V České republice je prodáno více než 40 000 knih.

 

Jussi Adler-Olsen:

Jussi Adler-Olsen  (nar. 1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil knihou Alfabethuset (Abecední dům, 1997), pak následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washington Dekretet (Washingtonský dekret, 2006). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem.

Kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje pět knih: Žena v kleci (2007; česky Host 2011), Zabijáci (2008), Vzkaz v láhvi (2009; oba česky Host 2012) a Složka 64 (2010), díky nimž dosáhl mezinárodního věhlasu. V roce 2011 získal Jussi Adler-Olsen za knihu Složka 64 prestižní dánské ocenění — cenu knihkupců Zlatý vavřín. Nejnovějším románem série je kniha Marco effekten (Marco, 2012), kterou připravujeme k českému vydání na rok 2014.

(Foto a info o autorovi host.cz a jussiadlerolsen.com)


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou — publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSložka 64

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2013

Napsat komentář