Velké boje v malém městečku

Haight_Ashbury11
Autorka, která před lety ohromila svět úspěchem své série o mladém čaroději Harrym Potterovi, přichází s novým románem, tentokrát adresovaným dospělým čtenářům.

Britskou spisovatelku J. K. Rowlingovou pravděpodobně není třeba představovat. Snad každý, kdo v posledním desetiletí nežil mimo dosah médií a informačních technologií, zaznamenal nadšení, které zejména mezi mladými čtenáři vyvolal její příběh o brýlatém kouzelníkovi, jenž vzdoruje mocnému pánu zla. Davy dětí tlačících se před knihkupectvími v den vydání nejnovějšího dílu série, početné fanouškovské stránky na internetu i úspěch filmů, které byly podle knih natočeny, to vše dalo vzniknout fenoménu zvanému potterománie a Rowlingové vydobylo místo mezi nejvýznamnějšími literárními osobnostmi dneška. Není proto divu, že její nejnovější kniha, která v češtině vyšla pod názvem Prázdné místonakladatelství Plus společnosti Albatros Media, byla očekávána se zvědavostí a nedočkavostí.

Rowlingová se však v zatím posledním díle vydala zcela novým směrem. Svět magie opustila a zavedla čtenáře do malebného městečka Pagford, které se na první pohled zdá být dokonalou oázou klidu. Jak už to ale bývá, za pečlivě naleštěnými dveřmi udržovaných domků se ukrývají tajemství. A pravděpodobně by tam zůstala uzavřena, kdyby jednoho dne nečekaně nezemřel jeden z předních představitelů města, Barry Fairbrother. Uvolnění jeho místa v městské radě rozpoutá boj, který prověří rodinné i milostné vztahy všech zúčastněných. A když se k volbě svého nástupce začne prostřednictvím internetu vyjadřovat sám Barryho duch, nejeden doposud počestný občan začne litovat, že se o žádané místo vůbec začal ucházet.

Ačkoli jsou místo i postavy děje smyšlené, působí příběh dojmem, že by se mohl odehrávat téměř v kterémkoli městě. Zároveň ale vyvolává pocit, že něco podobného už tu bylo. Vždyť souboje pohlavárů o moc, malicherné pletichy jejich manželek, problematické vztahy rodičů a dětí i první sexuální zkušenosti pubertální mládeže se staly tématem již pěkné řádky knih, od realistických románů 19. století po současnou detektivku. Vedle strhujícího nového světa plného netušených možností, který Rowlingová přinesla v knihách o Harrym Potterovi, působí Pagford i se svými tajemstvími a pochybnými čtvrtěmi podivně předvídatelně. Beze změny ale zůstal autorčin vypravěčský talent. Díky němu se kniha i přesto, že nepřináší mnoho nových témat, čte velmi dobře a jejích více než pět set stránek tak lze proletět překvapivě rychle.

Prázdné místo se proto řadí mezi knihy, které většinu čtenářů nenadchnou, ale ani neurazí. Jisté však je, že přestože Rowlingová tímto dílem začala psát novou kapitolu své literární tvorby, nedokázala vystoupit ze stínu úspěšné čarodějnické série. Její skalní fanoušci budou nejspíš i nový román milovat, a naopak ti, kdo si k ní nenalezli cestu, si britskou autorku jen díky Prázdnému místu asi neoblíbí. A čtenáři, kteří budou schopni román číst, aniž by si jej s Harrym Potterem spojovali, jej pravděpodobně budou po několika dnech nenáročného čtení odkládat s pocitem, že si knihu celkem užili.

Foto: Urban, wikipedia

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrázdné místo

Rowlingová, J. K.

Plus, 2013

Napsat komentář