Pokračování bestselleru Volání Kukačky

stažený soubor
Detektivní bestseller Volání Kukačky, jehož autorka J. K. Rowlingová se skrývá pod pseudonymem Robert Galbraith, se dočkal pokračování. Cormoran Strike se tentokrát pustí do vyšetřování brutální vraždy neúspěšného spisovatele.


Detektivní bestseller Hedvábník, jejž vydalo nakladatelství Plus, patřící do skupiny Albatros Media, počátkem roku 2015, je dílem autora jménem Robert Galbraith. Pod tímto pseudonymem se skrývá světoznámá autorka Joanne Rowlingová, která se proslavila díky své sedmidílné fantasy knižní sérii o čarodějnickém učni Harrym Potterovi. Roku 2012 u nás vyšla její novela pro dospělé, nazvaná Prázdné místo, a o rok později první díl série Cormoran Strike Volání kukačky. Joanne Rowlingová se narodila v Yate ve Spojeném království. Navštěvovala Wyedeanskou střední školu, poté na nátlak rodičů studovala na vysoké škole francouzštinu. První knihu o Harrym Potterovi napsala v situaci, kdy byla nezaměstnaná a závislá na sociálních dávkách. Během pěti let se díky úspěchu své knižní série stala multimilionářkou.

Hlavní postavou detektivní série je Cormoran Strike, po němž je ostatně knižní řada pojmenovaná. Cormoran je invalidní veterán z Afghánistánu, jenž při teroristickém útoku přišel o část nohy. Díky své vnímavé povaze se může živit jako úspěšný soukromý detektiv. Poté, co vyřešil obtížný případ vraždy úspěšné modelky, stal se relativně slavným a přestal mít nouzi o zakázky. Díky tomuto výraznému zlepšení své finanční situace se mohl přestěhovat z kanceláře do malého bytu a zaměstnat velmi schopnou sekretářku Robin.

Cormoranův hlavní příjem sice pochází ze sledování nevěrných manželů, když jej však navštíví naivně působící a nehezká Leonora Quineová, pohřešující svého manžela, Strike její případ přijme, ačkoli platební schopnost paní Quineové je poněkud nejistá. Leonořin manžel, Owen Quine, je neúspěšný a egoistický spisovatel, mající v oblibě nečekaná zmizení. Právě proto Strike nepočítá s tím, že Quinea nalezne brutálně zavražděného a nainstalovaného do bizarní scény. Postupně se musí ponořit do kauzy, na jejímž počátku je Quineův karikující román Bombyx mori, jenž mohl naštvat až příliš mnoho lidí…

Rowlingová se v druhém dílu své detektivní série noří do tajů světa spisovatelů, který prostřednictvím postavy Owena Quinea a jeho bizarního románu líčí jako plný nenávisti, pomstychtivosti a závisti. Detektiv Strike má opět nelehký úkol, musí najít pachatele mezi mnoha podezřelými, z nichž každý má svůj logický důvod přát si Owenovu smrt. Autorka si evidentně dala záležet na popisu hlavních postav, které mají každá svou originální, v jistém smyslu ztřeštěnou, ale hlavně do detailů propracovanou osobnost. A to je něco, co detektivním románům bohužel často chybí.

Zatímco Cormoran Strike řeší zapeklitý případ, jeho sekretářka a v mnohém vlastně kolegyně Robin řeší osobní problémy se svým snoubencem. Touto vsuvkou, jež jako by vypadla z nějakého společenského románu, autorka svůj detektivní román vhodně ozvláštňuje o netypickou dějovou linii. Další výjimečností Hedvábníka je styl, jakým je napsán. Čtenáři Harryho Pottera jistě ví, že Rowlingová umí psát text velmi čtivý a ani změna žánru na této její přednosti nic nemění. Hedvábník je plný barvitých popisů, kterým nechybí jistá morbidnost tam, kde je tomu třeba, poutavých dialogů a šokujících zvratů. Odhalení pachatele hrůzné vraždy bude pro mnohého čtenáře nejspíše překvapením – autorka si umí hrát s fakty a odhalovat jen to, co chce, aby vzal čtenář na vědomí.

Detektivní román Hedvábník mohu doporučit všem čtenářům, kteří mají zájem přečíst si kvalitní a výborně napsaný příběh plný napětí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHedvábník

Galbraith, Robert

Plus, 2015

Napsat komentář