Kufřík skrývající netradiční zoologickou zahradu

Fantasticka zvirata a kde je najit vyrez
Na první pohled se kožený kufr Mloka Scamandera od ostatních ošumělých zavazadel příliš nelišil. Avšak ve chvíli, kdy ho jeho roztržitý majitel jen na okamžik spustil z očí, celý New York náhle získal příležitost seznámit se s částí neobyčejného pokladu, který v něm odborník na kouzelné tvory skrýval.

Každý pečlivý čtenář ságy o Harry Potterovi od J. K. Rowlingové si jistě velmi dobře vzpomíná na jednu z klasických bradavických učebnic Fantastická zvířata a kde je najít od slavného magiozoologa Mloka Scamandera. Právě tato kniha, kterou slavná autorka sepsala pro charitu společně s dalšími dvěma doplňkovými svazky k hlavní sérii, Famfrpálem v průběhu věků a Bajkami barda Beedleho, se stala inspirací k vytvoření nových příběhů z jejího kouzelného světa.

Spisovatelka nás tentokrát přenáší do roku 1926, kdy společně s Mlokem přijíždíme do Spojených států. Ty se kvůli narůstajícímu riziku prozrazení kouzelnického světa čím dál více upínají k nelítostnému a byrokracií přesycenému přístupu ke kouzlení, a jakýkoliv přečin způsobující možné ohrožení bezpečnosti nemilosrdně trestají rozsudkem smrti.

Když se shodou okolností magiozoologovi Mloku Scamanderovi podaří hned v den svého příjezdu do New Yorku omylem vyměnit si kufr s nečarem (americký výraz pro mudlu) Jacobem Kowalskim, dostává se do pěkného maléru. Kowalski doma kufr v domnění, že se jedná o jeho vlastní zavazadlo, otevře a nechtěně vypustí na svobodu hned několik nadpřirozených tvorů, jež se rozprchnou po celém městě. Scamanderovi tak nezbývá nic jiného, než se pokusit uprchlíky co nejrychleji pochytat, než stihnou napáchat nějaké škody.

Ve všem tom zmatku Mlok navíc zapomene Kowalskimu vymazat paměť. Tento přestupek proti newyorskému kouzelnickému zákonu neunikne pozornosti bývalé bystrozorce Tině Goldsteinové, jež v zatknutí roztěkaného Angličana vidí svou šanci na očištění svého jména a navrácení se ke své původní profesi.

K Mlokovi, Jacobovi a Tině se přidává také Tinina sestra Queenie, telepatka, jíž Kowalski ihned padne do oka. Scamander však sestrám příliš nevěří a při první příležitosti se snaží společně s Jacobem uprchnout, aby mohl hledat hrabáka, traskavčici a další tvory, jež už neobývají své úkryty na dně kufru. Nejen Mlokova zvířátka jsou však v ohrožení. New York terorizuje temný obskurus, jehož ničivá síla by mohla srovnat celé město se zemí, a je velmi pravděpodobné, že za jeho řáděním stojí jeden z nejnebezpečnějších černokněžníků kouzelnické historie, Grindelwald.

Původní scénář k filmu Fantastická zvířata a kde je najít je prvním autorčiným scenáristickým počinem. Ve formě scénáře vyšlo také volné pokračování ságy o čarodějném učni, Harry Potter a prokleté dítě, jednalo se však o text určený divadelnímu představení. Oba zmíněné tituly, stejně jako všechny ostatní knihy z kouzelného světa J. K. Rowlingové, u nás publikovalo nakladatelství Albatros.

Rowlingové se opět podařilo vytvořit zcela originální příběh, který si z původní knižní předlohy, jíž byla fiktivní učebnice encyklopedického charakteru, přebírá pouze několik nadpřirozených tvorů a postavu jejího autora, Mloka Scamandera.

Toho autorka stvořila jako trochu roztržitého a vždy lehce neupraveného badatele, jenž celý svůj život podřídil lásce k nadpřirozeným tvorům. S tímto laskavým mužem se setkáváme v době, kdy na své nejslavnější knize o fantastických zvířatech, bez níž se o několik let později neobejde žádný bradavický student, zatím ještě pracuje. Jak je u Rowlingové zvykem, i tento hrdina má velmi propracovaný charakter s dosud neodhalenou minulostí, z níž nám spisovatelka snad něco prozradí v některém ze dvou plánovaných pokračování.

 MLOK

Zrovna jsem dokončil roční výzkum. Píšu knihu o kouzelných tvorech.

TINA

Návod na hubení škůdců?

MLOK

Ne. Návod pomáhající lidem pochopit, proč bychom je měli chránit, a ne je zabíjet.

(str. 53)

Nutno podotknout, že i když je scénář doslova stejný jako jeho filmová adaptace, stojí za přečtení. Tím spíše, pokud jste snímek, jenž měl u nás premiéru vloni v listopadu, dosud neviděli. Dovolím si také tvrdit, že s ohledem na autorčin čtivý rukopis dokáže tento titul nadchnout i ty, kteří s filmem již měli co do činění.

Pozoruhodné na této publikaci je i její krásné zpracování. Temně modrý podklad zdobí zlatou barvou vyvedené nápisy a ilustrace, pod papírovým přebalem se však skrývá ještě maličký obrázek hraboše. Kniha obsahuje mnoho půvabných ilustrací inspirovaných dekorativním stylem 20. let minulého století a její designéři si rovněž vyhráli s použitým písmem. Tento kousek bude velmi pěkným doplňkem každé domácí knihovničky.

Za pozornost bude rovněž stát také plánované nové ilustrované vydání Fantastických zvířat, jež by se na britském a americkém knižním trhu mělo objevit již 7. listopadu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFantastická zvířata a kde je najít
Původní scénář

Rowlingová, J. K.

Albatros, 2017

Napsat komentář