Deset let s případy oddělení Q Jussiho Adler-Olsena

Jussi Adler-Olsen_Selfies
Fanoušci kriminálních románů Jussiho Adler-Olsena se mohou radovat! Vychází totiž sedmý díl série o oddělení Q. Detektiv Mørck v něm řeší případ mrtvé staré ženy. Jak její smrt souvisí s útoky na mladé dívky?

V rámci Knihománie vyšel 20. října sedmý případ oddělení Q s názvem Selfies. Autor v něm otevírá témata, která vnímá jako společenskou hrozbu – povrchnost, sobectví a odklon od empatie jako základu civilizované společnosti.

V kodaňském parku je nalezeno tělo staré ­ženy. Šílený řidič zahájí hon na mladé dívky. Je mož­né, ž­e spolu tyto na první pohled odlišné brutální útoky nějak souvisejí? Tuto záhadu řeší detektiv Carl Mørck z oddělení Q.

Carl a jeho tým jsou pod velkým tlakem a musí případ rozlousknout — pokud se jim nepodaří splnit očekávání nadřízených, jejich oddělení bude zrušeno. Rose navíc dohnala vlastní minulost — kdysi mož­ná měla co do činění se strašlivým zločinem.

 

Selfies

Autor: Jussi Adler-Olsen
Přeložila: Kristina Václavů

Počet stran: 512
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7577-161-2
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Selfies vydalo nakladatelství Host.

 

Ukázka z knihy

Rose na skútru zabrzdila dvě stě metrů před semaforem na červenou.
Najednou si nemohla vzpomenout, kudy dál. i když jezdila tolik let stejnou cestou, dnes ji vůbec nepoznávala.
Rozhlédla se. Sotva před deseti minutami v Ballerupu to bylo totéž a teď zase. Koordinace vjemů a mozkové aktivity jí chvilkově vynechávala. Její paměť vyváděla skopičiny. Samozřejmě věděla, že na skútru s povolenou rychlostí třicet kilometrů v hodině nemůže projet pod viaduktem a pak nahoru na Bispeengbuen; ale kam má teda zabočit? Vede někde dál nějaká cesta k Borups Allé? Možná doprava?
Bezmocně se opřela palcem nohy o asfalt a pevně stiskla rty. „Co je to s tebou, Rose?“ řekla nahlas, čímž přiměla náhodného kolemjdoucího zavrtět hlavou a rychle vyklidit pole.
Několikrát si ze zoufalství odkašlala a málem se pozvracela. S údivem sledovala dopravu připomínající nekonečnou změť kostiček, které proti sobě vedou válku. Temné dunění veletuctu motorů a záplava barev z vozidel způsobily, že ji zalil studený pot. (str. 27)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ohlasy

[Jussi Adler-Olsen] píše s obrovským nasazením a energií a jeho schopnost propojit všechny ty různorodé zápletky nemá srovnání.

Dagbladenes Bureau

Román Selfies je temný, satirický a tragikomický a zároveň zatraceně dobrý a zábavný. Další důlež­itý dílek do velké skládačky o Carlovi, Asadovi a Rose.

vildmedkrimi.dk

Adler-Olsen stále hraje jako virtuos s navzájem se překrývajícími dějovými zvraty a sebejistým psaním napříč širokým spektrem tónů.

Jyllands-Posten

 

Jussi Adler-Olsen

Jussi-Adler-OlsenJussi Adler-Olsen (* 1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil romány Alfabethuset (Abecední dům, 1997) a Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003), které v češtině ještě nevyšly. V roce 2006 vydal politický thriller Washingtonský dekret (Host 2014). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Doposud napsal sedm dílů kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q: Žena v kleciZabijáciVzkaz v láhviSlo­žka 64MarcoNesmírný a Selfies. Jeho knih se celosvětově prodalo už­ šestnáct milionů. Filmová práva na sérii vlastní dánská společnost Zentropa patřící Larsu von Trierovi. Doposud byly natočeny první tři díly, Vzkaz v láhvi byl do kin uveden v loňském roce.
Jussi Adler-Olsen plánoval napsat jeden román ročně. Ohromný úspěch série (jen v České republice sto čtyřicet tisíc prodaných výtisků) ho však donutil od tohoto záměru upustit a čas původně určený ke psaní věnovat také vlastnímu PR a fanouškům. S vydáním sedmého dílu tak současně uplyne deset let od uvedení série na knižní trh. Čtenáři této dánské hvězdy se mohou těšit ještě na závěrečné tři případy. V osmém a devátém dílu se autor chystá rozpracovat charaktery postav Asada a Carla Mørcka, desátým celou sérii uzavře.
Charakteristickým znakem Adler-Olsenova stylu a jistě i jedním z důvodů úspěchu celé série je jeho osobitý smysl pro humor, nadhled a ironie. Jak sám říká: „Oddělení Q se potýká s řadou ponurých záležitostí. Humor pak pomáhá hned v několika ohledech. Nechá čtenáře mezi těžkými případy nadechnout, a když začíná jít do tuhého, staví most mezi hlavními postavami. Dokáže také napomoci společnému porozumění navzdory rozdílné politické situaci, která panuje v Dánsku a ve světě.“
Případy oddělení Q vycházejí rovněž jako audioknihy v podání Igora Bareše ve vydavatelství OneHotBook.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Host a z tiskové zprávy.


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSelfies

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2017

Napsat komentář