Zabijáci

zabijaci
Román dánského spisovatele Jussi Adler-Olsena se odehrává na severu Dánska, kde dojde k brutální vraždě. Oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy.

Jussi Adler-Olsen: Zabijáci

Na severu Dánska dojde k brutální vraždě; oběťmi jsou bratr a sestra. Policejní vyšetřování naznačuje, že mezi podezřelými je skupinka žáků místní internátní školy, kterou navštěvují děti nejbohatších Dánů. Jeden z žáků se po letech k činu skutečně dozná, je odsouzen a případ se zdá vyřešen. Uplyne ovšem pár let a složka s případem přistane na stole komisaře Carla Mørcka z oddělení Q, zabývajícího se odloženými případy zvláštní důležitosti. Zprvu má za to, že jde o nějaký omyl, ale brzy mu dojde, že něco je velmi, velmi špatně. Spolu se svým asistentem Asadem a novým členem oddělení Q, mladou prostořekou Rose, se pouštějí do pátrání, které je provede všemi patry společnosti: od toho největšího chudáka na hlavním nádraží až po muže na vrcholu. Lov začíná…

Napsali o knize

Zabijáci jsou chytře vymyšlený kriminální román; elegantní jazyk fascinujícím způsobem zachycuje ďábelskost oděnou do školních uniforem a obklopenou luxusem nóbl paláců.

Fyens Stiftstidende

I ve svém druhém románu s názvem Zabijáci posílá Jussi Adler-Olsen svého komisaře do temných koutů skvělé dánské společnosti. Adler-Olsen svou vlast vidí stejně pesimisticky jako Henning Mankell Švédsko. Zdá se, jako by jihošvédské městečko Ystad, kde své případy řeší Kurt Wallander, leželo ve stejné zemi jako Adler-Olsenova Kodaň.

Joachim Kronsbein, Spiegel

Strhující a inteligentní. Adler-Olsen je hvězda na nebi krimi.

Christoph Schröder, Journal Frankfurt

Tento dánský autor se pozná podle několika rysů. Píše velmi naštvaně, jako nějaký kritik. Ale jeho knihy jsou výjimečné také tím, že se v nich skrývá humor, komentáře k současnému politickému a společenskému dění v Dánsku a přesné pozorování světa.

Nicole Rodriguez

Ten román je skutečný thriller. Čtenář se od něj těžko odtrhne dřív, než dočte poslední stránku.

Roland Krüger, Deutschlandradio Kultur

Zabijáci

Autor: Jussi Adler-Olsen
Překlad: Kristina Václavů
Počet stran: 432
Formát: 126 × 195 mm
Vazba: brožovaná
Doporučená cena: 229 Kč
ISBN: 978-80-7294-860-4
Vydání: druhé
Vyšlo: leden 2013

Knihu Zabijáci vydalo nakladatelství Host.

Více informací najdete zde.

 

O autorovi

Jussi Adler-Olsen (* 1950) vystudoval politologii a filmovou vědu. Pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil bestsellerem Alfabethuset (1997), následovaly romány A děkovala bohům (2003) a Washingtonský dekret (2006). Poté se začal věnovat tématům spojeným s jeho rodným Dánskem. Napsal čtyři díly kriminální série o kodaňském oddělení Q: Žena v kleci (2007; česky Host 2011), Zabijáci (2008; česky Host 2012), Vzkaz v láhvi (2009) a Složka č. 64 (2010, české vydání se připravuje na rok 2013). Díky této sérii dosáhl mezinárodního věhlasu. Je příznačné, že když se tento charismatický dánský bestsellerista v osmdesátých letech živil jako vydavatel, publikoval mimo jiné dramatizaci Haškova Švejka. Charakteristickým rysem jeho stylu a jistě i jednou z příčin nesmírného mezinárodního úspěchu jeho knih je smysl pro humor, nadhled a ironie.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZabijáci

Adler-Olsen, Jussi

Host, 2013

Napsat komentář