Autobiografie z pera autora Tří mužů ve člunu

Klapka Jerome_Cas meho zivota
Nahlédněte do časů a života pozoruhodného člověka, jímž Jerome Klapka Jerome bezesporu byl. Vychází autobiografie tohoto oblíbeného humoristy, autora Tří mužů ve člunu (o psu nemluvě) a Tří mužů na toulkách.

Právě dnes, 14. června 2017, je to přesně 90 let od smrti anglického spisovatele Jeroma Klapky Jeroma. Svou autobiografii s názvem Čas mého života Jerome vydal v roce 1926, pouhý rok před svou smrtí. Svým typickým duchaplným stylem a zároveň bez servítků se vrací do krásných i krušných časů svého dětství a dospívání, k rodičům a smutku z jejich ztráty. Vzpomínky na výchovu ve viktoriánské Anglii v poměrně vypjatém náboženském duchu střídají historky o prvních krocích ke spisovatelské slávě, následných úspěších i potížích s kritikou, divadlem a tehdejšími nepříliš přívětivými zákonitostmi nakladatelského světa. Komentáři neujdou ani autorovi slavní kolegové, Amerika a cesty po Evropě, které si mohl dovolit, když konečně prorazil, a které ho poté inspirovaly k dalším dílům. Důležitým milníkem v Jeromově životě byla i první světová válka a jeho působení coby řidiče sanitky a laického zdravotníka. Českým čtenářům, kteří zatím Jeroma K. Jeroma znají převážně jen jako slavné jméno, nabízí tato kniha pohled do časů a života vskutku pozoruhodného člověka. Kniha byla zařazena do Velkého knižního čtvrtku.

 

Čas mého života

Autor: Jerome Klapka Jerome
Přeložil: Milan Žáček

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-802-8
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Čas mého života vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Velociped se stejně velkými koly, zvaný též bezpečnostní bicykl, jako první v Londýně řídil můj synovec Frank Shorland. Na jeho vynalezení si činil nárok chlapík jménem Lawson. Pomáhal s rozvojem nových firem a nakonec se odstěhoval do Devonshiru. Byl to opravdu velmi sympatický chlapík. Jen mu nepřálo štěstí. Byl to on, kdo prorokoval nástup automobilů a kdo v roce 1896 zorganizoval první divokou jízdu od hotelu Metropole do Brightonu. Mladý Frank byl známý jako amatérský závodník. V kolo uvěřil, jen co ho spatřil, a dohodl se, že při příštím závodě na něm pojede. Diváci u trati si z něj nemilosrdně utahovali. Jeho soupeři na svých vysokých a ladných kostitřasech na něj shlíželi s nechápavým úžasem. Ale s přehledem je porazil a toho dne vyšly kostitřasy z módy. (str. 83)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jerome Klapka Jerome

jerome-klapka-jeromeAnglický spisovatel Jerome Klapka Jerome bezesporu patří k autorům, kteří se počítají mezi stálice anglického humoru. Narodil se 2. května 1859 ve Walsallu v Anglii jako čtvrté dítě Marguerite Jonesové a Jeromea Clappa. Prostřední jméno Klapka dostal na počest rodinného přítele maďarského původu generála Klapky. Vystřídal různá zaměstnání, byl učitelem, baličem, hercem. Kočovnou hereckou společnost po třech letech opouští a začíná psát drobné eseje a krátké humoristické příběhy, ovšem bez většího ohlasu. Skutečný literární úspěch se dostavil, až když začal časopis Home Chimes vydávat na pokračování vyprávění o zážitcích tří vodáků při plavbě po Temži. Seriál vyšel knižně pod názvem Tři muži ve člunu (o psu nemluvě). Po deseti letech vydává volné pokračování Tři muži na toulkách, k němuž ho inspiroval krátký pobyt v Německu. Později jeho tvorba začíná ztrácet lehký, bezstarostný tón a zásadní obrat nastává po vypuknutí první světové války. Kvůli věku ho jako dobrovolníka do armády nepřijali, a tak začal jezdit jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže. Po válce už žádný humoristický román nenapsal. V červnu 1927 utrpěl cestou z Devonu do Londýna těžký úraz s krvácením do mozku, jemuž po čtrnácti dnech, 14. června 1927, podlehl.
Vydal celkem 13 románů, 12 sbírek, autobiografii, 15 antologií obsahujících jeho povídky, 9 samostatně vydaných povídek a 9 divadelních her. Jmenujme např. knihy Oni a jáO psech, zlodějích, strážníkovi a jiná vyprávění nebo audioknihu Tři muži ve člunu a na toulkách.

Podrobnější informace o autorovi naleznete na stránkách nakladatelství Vyšehrad.


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má své sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČas mého života

Jerome, Jerome Klapka

Vyšehrad, 2017

Napsat komentář