Zlý vlk

nadherne-kruty
Jak opustit milovaného muže, když nechcete riskovat vlastní život? I když se k vám chová hezky, pohybuje se v nebezpečných kruzích…

Před touto otázkou stojí hlavní hrdinka románu Nádherně krutý, který napsala americká autorka J. T. Geissinger. Milovnice romantických příběhů s příslibem erotiky ji dobře znají: její díla jsou překládána do mnoha jazyků – včetně češtiny. Pod záštitou nakladatelství Knihy Dobrovský vyšla i série Vzplanutí (Hořím pro tebe, Taju pro tebe, Toužím po tobě). Na svém kontě má také několik thrillerů, které na překlad do češtiny zatím čekají. Autorka se již třikrát dostala mezi finalisty při udílení ceny za nejlepší současnou i paranormální literaturu RITA (jde o nejvyšší ocenění v oblasti romantické literatury udělované asociací Romance Writers of America). Pochází z jižní Kalifornie a v současné době žije v Nevadě se svým manželem a zachráněnou kočkou Zoe. Především čtenářky její série Vzplanutí si nejspíš novinku Nádherně krutý nenechají ujít.

Hlavní hrdinkou je čtyřiadvacetiletá studentka práv Truvy, která si přivydělává jako servírka v bistru. Po rozchodu s bývalým přítelem vede stereotypní život. Příliš nechodí mezi lidi a většinu volného času tráví v práci. Tam samozřejmě potkává mnoho lidí – její pozornost upoutal třeba neznámý muž v drahém obleku od Armaniho, který bistro pravidelně navštěvuje už téměř rok. Truvy mu přezdívá zlý vlk, ve skutečnosti se jmenuje Liam.Vždy si sedne do její sekce, aby ho obsluhovala právě Truvy. A pokud zrovna nemá směnu, hned odejde. Celkem zvláštní chování, co myslíte?

Truvy se Liamovi líbí. Pokaždé ji hltá očima, oba cítí, jak to mezi nimi jiskří. I on ji přitahuje. Přesto trvá skoro rok, než se spolu dají do řeči.

V jeho tmavých očích je varování, které čtu jasně a zřetelně: Jsem nebezpečný. Drž se ode mě dál. (str. 16)

Co je Liam zač? Jaké tajemství skrývá a před jakým potenciálním nebezpečím se snaží Truvy ochránit?

V hloubi duše vím, že nemáme žádnou budoucnost, že bude lepší, když se budu držet dál, daleko od něj…, ale představuje hádanku, kterou se snažím vyřešit už tak dlouho, že by bylo zklamání odejít, když konečně začínám skládat dohromady jednotlivé dílky. (str. 55)

Bohužel mi příliš nesedí způsob, jakým se hlavní hrdinové seznámili. Liama autorka popisuje jako alfasamce – jenže od takového muže očekávám, že nebude otálet a hned se pokusí svést ženu, která ho přitahuje. Liam však dlouhých jedenáct měsíců navštěvoval bistro, ve kterém Truvy pracuje. Jen ji zpovzdálí pozoroval, ale přímo ji neoslovil. K sebevědomému muži, který si velmi dobře uvědomuje, jak moc je sexy, se mi takové chování zkrátka nehodí.

A další věc: autorka označuje Truvy jako plachou krásku a introvertku. Na mě tak ovšem vůbec nepůsobila. Jako servírka se dává do řeči s různým typem lidí a i Liamovi několikrát svou výřečností vyrazila dech. Protože právě Truvy oslovila Liama jako první a hned mu vyprávěla o sobě, o svém dětství… Dokonce mu bez okolků řekla, že ji přitahuje.

Líbí se mi, že jsem ho zaskočila. Nevypadá jako člověk, kterého by jen tak něco zaskočilo. (str. 28)

Ke Truvy se hodí zcela jiný popis: je sebevědomá, tvrdohlavá, vznětlivá a vzpurná. I když Liama ještě téměř nezná, nepodvolí se mu. Naopak to (alespoň ze začátku) vypadá, že pravidla hry bude určovat ona. Což ale také neodpovídá chování plaché dívky…

Nevím, na jaký druh žen jsi zvyklý, ale moje matka nevychovala žádnou včelu dělnici. Vychovala královnu. A ta nedává med zadarmo. (str. 30)

Když pominu zmíněné nesrovnalosti ohledně autorkou nastíněné povahy hlavních hrdinů a jejich skutečného chování, tak mě příběh bavil. Truvy si získala mé sympatie za své chování k Liamovi: ačkoli se jí z něj podlamují kolena, dokáže si zachovat chladnou hlavu a odmítnout ho. Co se týče Liama, o něm autorka dlouho neprozradila nic jiného, než že jde o alfasamce, kterého se ostatní bojí a netroufnou si mu odporovat. Působí tedy velmi záhadně, což se mi také líbilo. Celou dobu jsem společně s Truvy přemýšlela, co dělá, mezi jakými lidmi se pohybuje, zkrátka kým je.

Nic o něm nevím. Nevím, kolik mu je let, kde bydlí, čím se živí a jestli vlastní nějaké jiné oblečení než černé obleky od Armaniho. (str. 134)

První polovina příběhu se vyznačuje pomalejším tempem vyprávění, ale ve druhé se tempo zrychluje. Nechybí vtipné dialogy (hlavně Truvy má prořízlou pusu) a okamžiky plné vášně i nebezpečí. Kombinaci romantiky a lehkého napětí mám ráda – v tomto ohledu mě kniha nezklamala. Tušila jsem, že hlavní hrdinové svým citům podlehnou, ale zajímalo mě, zda najdou způsob, jak být spolu, aniž by se ocitli v ohrožení života. Pokud podobné příběhy vyhledáváte i vy, nenechte si první díl nové série od J. T. Geissinger ujít.

Knihu Nádherně krutý vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNádherně krutý

Geissinger, J.T.

Knihy Dobrovský, 2024

Napsat komentář