Medicína pro duši i tělo

lide_v_napjatych_zivotnich_situacich
Dnes vám představíme čtyři knihy, které se věnují různým aspektům lidského zdraví. I vy jistě dobře víte, že je třeba pečovat nejen o tělo, ale také o duši. Jak na to? Právě to se dozvíte v dnešních knižních tipech.

Petr Babka shrnul ve svém díle s názvem Romantická medicína objevy a teorie dominující konci 18. století ve filozofii, přírodovědě a lékařství.

První díl antologie nastiňuje stav filosofie, přírodovědy, lékařství a jejich souvislostí koncem 18. století a tehdy nové objevy a teorie. Protože lékařství vycházelo do značné míry z filosofie přírody, předestírá tento svazek – po kapitole o filosofickém založení medicíny – zejména novou filosofii přírody, víceméně schellingovskou. Předložení autoři nejen kritizují moderní pojetí přírodovědy, ale také navrhují jiná vysvětlení.

Tato vize oživeného a propojeného světa je však přínosná a inspirativní i dnes, v době, kdy si stále více, ba osudově uvědomujeme své sepětí s celou přírodou, kterou už nevidíme jako předmět k užívání, ale vpravdě jako organický celek. Podobně i medicína dnes míří k celostnímu pojetí, a to nejen v psychosomatice, jež se postupně etabluje na západních universitách. Ohlédnutí za „romantickou medicínou“ můžeme tudíž chápat nejen jako splátku historického dluhu, ale též jako výzvu k novému promýšlení otázek, jež dosud zůstávají otevřeny.

Romantická medicína

aneb Schelling, filosofie přírody a nové lékařství I. díl
Autor: Petr Babka

Počet stran: 496
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7530-460-5
Doporučená cena: 380 Kč

Knihu Romantická medicína vydalo nakladatelství Malvern.

————————————————

Praktická doporučení ohledně péče o duševní zdraví naleznete v knize Psycholožky v županu.

Kniha dvou mladých psycholožek a autorek stejnojmenného podcastu přibližuje širší veřejnosti psychologii a péči o duševní zdraví skrze aktuální problémy a praktická doporučení. Přináší čtenářům jednotlivá odborná témata autenticky a uvolněně, přičemž se vždy opírá o evidence-based výzkumy a doporučení. Pomáhá udělat si jasno v otázkách, které se týkají náš všech, kdo žijeme ve 21. století a ve světě sociálních sítí, nových médií, změn a krizí. Díky zkušenostem z psychologické a psychoterapeutické praxe přibližuje témata skrze často se opakující příběhy či vzorce a poskytuje v každé kapitole i návody, tipy a praktická východiska. Kniha dává čtenářům naději na zlepšení jejich duševního života, je optimisticky laděná a dokonce i zábavná.

Psycholožky v županu

10× neformálně o duševním zdraví
Autorky: Tereza Jirotka Beníčková a Karolína Peruth

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-262-2137-1
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Psycholožky v županu vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Jaká představa vám vyskočí v hlavě, když slyšíte slovní spojení „toxická pozitivita“?
Mně se jednoznačně vybaví člověk se zářivým, širokým (a možná trochu neupřímným) úsměvem. Zkrátka takový americký úsměv. Kde se ale toto označení vzalo a co stojí za tím, že se Američané (konkrétně obyvatelé Spojených států amerických) usmívají více než jiné národy z jejich kulturního okruhu? Je to snad toxicky pozitivní, nebo naopak autenticky optimistický přístup k životu? (str. 163)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorkách

Mgr. Tereza Jirotka Beníčková je psycholožka a absolventka psychoterapeutického výcviku. Psychologii vystudovala na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze a ještě při studiu nastoupila do pětiletého výcviku v kognitivně-behaviorální terapii. Ve své soukromé praxi Hubnu hlavou se věnuje především psychologickému poradenství při hubnutí a psychoterapii obezity. Je lektorkou kurzů zdravého hubnutí od společnosti STOB, vede semináře o duševním zdraví a tématech spojených s psychologickým pohledem na hubnutí a udržení váhy.

Mgr. Karolína Peruth je psycholožka, krizová interventka a psychoterapeutka. Jednooborovou psychologii absolvovala na Univerzitě Karlově a psychoterapeutické vzdělání v kognitivně-behaviorálním směru získala absolvováním pětiletého psychoterapeutického výcviku. Pracovní zkušenosti získala z různých oblastí práce s dospělými i s dětmi od práce na krizové lince, krizovou pomoc a terapii tváří v tvář po práci psychologa v nemocnici. Aktuálně působí v soukromé praxi (www.jeoknebytok.cz), v níž se specializuje na poskytování psychologického poradenství, psychoterapie a určitý čas věnuje lektorování.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Máte dojem, že až příliš často prožíváte různá zklamání, či dokonce utrpení – zkrátka „těžké časy“? Pak si pořiďte knihu Když věci nejdou tak, jak chcete. Autor Haemin Sunim vám ukáže, jak všechny náročné okamžiky ustát a poučit se z nich.

Znáte ten nepříjemný pocit, když se ocitnete v nějaké obtížné životní situaci? Když přijdou těžké chvíle, ze kterých chcete co nejrychleji pryč? Ztráta, smutek, samota a strach jsou součástí naší běžné zkušenosti. Všichni je známe a děláme všechno pro to, abychom se jim vyhnuli. Ale co kdyby nám tyto náročné okamžiky mohly přinést pochopení, nadhled a možná i moudrost? V této laskavé knížce nám Haemin Sunim, autor celosvětově oblíbených bestsellerů, ukáže, že je to možné, a pokud se tomu otevřeme, tak i pravděpodobné. Sunim čerpá nejen z filozofie zen-buddhismu, ale i ze svých vlastních zkušeností. V knize Když věci nejsou tak, jak chcete se dozvíte, jak díky malým změnám v uvažování a díky soucitu zvládnete projít i těmi nejnáročnějšími životními okamžiky. Byli jste odmítnuti, cítíte se nejistě, osaměle nebo řešíte konflikty ve vztazích a potýkáte se s vyhořením, nebo jen hledáte způsob, jak dosáhnout větší duševní pohody – Haemin Sunim nabízí nový úhel pohledu na věci, o kterých jsme si mysleli, že jejich jediným účelem je nás pořádně potrápit.

Když věci nejdou tak, jak chcete

Zenová moudrost pro těžké časy
Autor: Haemin Sunim
Přeložila: Alena Švomová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×170 mm
ISBN: 978-80-7689-335-1
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Když věci nejdou tak, jak chcete vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Vím, že je to v rozporu s našimi instinkty, které nám velí vyhýbat se nepříjemným pocitům všemi možnými způsoby. Doporučuji vám ale, abyste se na minutu nebo dvě instinktům vzepřeli a nechali obtížné pocity proudit v prostoru své mysli. Zajímejte se například, co by se stalo, kdybyste na sebe nechali působit pocit zklamání, smutku nebo křivdy. Co kdybyste – místo odsuzování sebe sama za to, že takové pocity máte, nebo snahy rozptýlit svou pozornost sledováním televize nebo surfováním po internetu – nepříjemným pocitům čelili přímo a pozorovali je bez jakýchkoli předsudků nebo odporu? (str. 12)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Haemin Sunim je jedním z nejvlivnějších současných učitelů zen-buddhismu. Narodil se v Jižní Koreji a studoval ve Spojených státech, silně jej však přitahoval duchovní život a poté, co v Koreji absolvoval formální vzdělávání jako buddhistický mnich, začal o buddhismu také sám vyučovat a přednášet.

Vzniku jeho první knížky Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte předcházelo jeho působení na sociálních sítích – své vědomosti, postřehy a chuť komunikovat s lidmi s úspěchem uplatnil na Facebooku a Twitteru, kde si čtenáři oblíbili jeho jednoduché a přímé rady a odpovědi na nejrůznější dotazy. Nečekaně dobré ohlasy na toto poradenství a rostoucí počet příznivců pak přirozeně vyústily v napsání knihy, ke které se můžeme stále vracet a s vlastním rozvojem v ní nacházet vždy něco nového. Knihy Věci, které uvidíte, jen když zpomalíte (Nakladatelství JOTA, 2017) se nakonec v Koreji prodaly více než tři miliony výtisků a po dobu 41 týdnů se držela na prvním místě žebříčku nejprodávanějších titulů. Kniha Láska k nedokonalým věcem (Nakladatelství JOTA, 2019) se stala bestsellerem z první desítky The Sunday Times.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Máte problém se štítnou žlázou? Zlepšete její činnost: změňte nejen své stravovací návyky, ale i celkový životní styl. Více vám poradí Hannah Hauserová v knize Nastartujte svou štítnou žlázu.

Žijte život opět naplno. Přirozená cesta, jak se zbavit hypofunkce štítné žlázy.

Doživotní užívání léků? Na to má Hannah Hauserová jasnou odpověď. Hashimotova tyreoiditida a hypotyreóza se dají řešit i jinak. Hannah vsadila na pro-metabolické stravování, které ji, ovšemže spolu s odpovídající péčí moderní medicíny, zbavilo veškerých problémů. Nabyté zkušenosti předává dál ve svých kurzech a její úspěchy z ní učinily mediálně vyhledávanou odbornici na štítnou žlázu. Nyní se rozhodla své zkušenosti předat i vám.
Cítíte se unavení? Bez chuti do života? Pravidelně cvičíte a držíte diety, ale stejně se vám nedaří zhubnout? Přesně takto se projevují problémy s nečinnou štítnou žlázou, zejména u žen. Většina lidí si těchto souvislostí není vědoma. Jiní sice o svých problémech vědí a užívají na ně léky, přesto jejich problémy přetrvávají.
Účinné řešení je přitom na dosah – řešení příčin problémů, nikoliv následků. Není to vůbec složité. Stačí jen naslouchat své štítné žláze a pečovat o ni. Díky tomuto postupu můžete dát dietám navždy sbohem! Je to jen na Vás: jde o Váš život, Vaše zdraví a Vaše tělo. Vy rozhodujete, zda se Vám do života vrátí energie, radost a lehkost.

Nastartujte svou štítnou žlázu

Dostaňte Hashimotovu tyreoiditidu a hypotyreózu pod kontrolu
Autorka: Hannah Hauserová
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-7670-145-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Nastartujte svou štítnou žlázu vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

 nastartujte_svou_stitnou_zlazu_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Hannah Hauserová vystudovala nutriční vědy a technologie zpracování potravin. V současné době se specializuje na poradenství v oblasti poruch štítné žlázy. Přestože jí samotné byla diagnostikována nejprve hypofunkce štítné žlázy a později Hashimotova tyreoiditida, podařilo se jí zcela uzdravit. Její štítná žláza se kompletně zregenerovala a Hannah se dnes obejde bez užívání léků. Inspirována obrovským ohlasem, který v lidech její příběh vyvolal, začala sdílet své zkušenosti na Instagramu. Brzy zaznamenala narůstající zájem o toto téma, neboť spousta z jejích čtenářů a čtenářek se rovněž potýká s poruchami štítné žlázy. Pochopila, že tito lidé potřebují pomoc, která přesahuje medikamentózní léčbu. Vytvořila tedy poradenské programy zaměřené na posílení štítné žlázy a dosud pomohla tisícům zájemců konečně pochopit a vyřešit příčiny svého onemocnění. Dnes je v médiích žádanou odbornicí na poradenství v oblasti výživy a jejího vlivu na funkci štítné žlázy. Toto je její první kniha a čerpat z ní můžete i vy.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRomantická medicína
aneb Schelling, filosofie přírody a nové lékařství I. díl.

Babka, Petr

Malvern, 2024

zobrazit info o knizePsycholožky v županu
10× neformálně o duševním zdraví

Beníčková, Tereza Jirotka – Peruth, Karolína

Portál, 2024

zobrazit info o knizeNastartujte svou štítnou žlázu
Dostaňte Hashimotovu tyreoiditidu a hypotyreózu pod kontrolu

Hauserová, Hannah

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeKdyž věci nejdou tak, jak chcete

Sunim, Haemin

Jota, 2024

Napsat komentář