Májové Očima šéfredaktorky na vlně audia

ocima-nahled
Souhrn krátkých recenzních postřehů měl delší pauzu, ale to neznamená, že bych čtení či poslech nějak šidila. Naopak se nahromadilo hodně novinek na klasické recenze, takže jsem se nezastavila. V dnešním souhrnu se proto objeví převážně audiotituly, které mohu poslouchat u práce. Žánrové rozpětí je od dětské knihy přes krimi až po samizdat.

Máte-li chuť na klasickou detektivku Agathy Christie, pak si můžete z webu Audiolibrix.cz stáhnout novinku Vražda v Mezopotámii vydanou nakladatelstvím OneHotBook koncem minulého roku.

Příběh vraždy na vykopávkách na Blízkém východě s Herculem Poirotem v roli vyšetřovatele možná důvěrně znáte, ale v podání tří interpretů – Dana Černá, Miloslav Mejzlík a Lukáš Hlavica – má své kouzlo. Přes osm hodin dramatizovaného přednesu vás hravě přenese do časů dávno minulých a budete si s vypravěčkou příběhu, zdravotní sestrou Amy Leatheranovou, lámat hlavu, kdo rafinovaně zavraždil manželku velitele archeologické výpravy. Poirot nikdy nezklame a v podání Lukáše Hlavici je obzvlášť sugestivní. Tak neváhejte a stahujte.

Audioknihu Vražda v Mezopotámii vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

Detektivka Vražda v anglické zahradě s podtitulem 1. záhada Julie Birdové vyšla v nakladatelství LEDA. Autorka knihy Katie Gayle v ní přivedla na svět svéráznou hrdinku, ne nepodobnou všetečné slečně Marplové. Až na to, že bývalá sociální pracovnice Julie je rozvedená (manžel si našel přítele) a chce jen v klidu začít úplně nový život na venkově.

Jenže když si nechá zbourat starou kůlnu, objeví se pod ní kostra mladé ženy. A aby toho nebylo málo, Julie začne nacházet i novější mrtvoly… Vypadá to, že se někdo svérázným způsobem snaží zabránit odhalení pravdy. Zpočátku mi text přišel hodně kostrbatý, jakoby se autorka (či překladatel) nemohla dostat do tempa. Později už jsem neobratnosti nevnímala (nebo vymizely) a kniha mi jako celek přišla zábavná a čtivá. Prostě taková příjemná jednohubka s kurážnou ženou v hlavní roli. Pokud máte rádi slečnu Marplovou či Agathu Raisinovou, pak si určitě oblíbíte i Julii Birdovou.

Knihu Vražda v anglické zahradě vydalo nakladatelství LEDA.

————————————————

Dvanáctý díl krimisérie z pera Nora Jørna Liera HorstaWilliamem Wistingem Katharinina šifra pojednává o vyšetřování víc než dvacet let starých zločinů. Jak a proč zmizela Katharina Haugenová a jaký význam měla šifra, již si před svým zmizením poznamenala? Objevily se nové poznatky, které by pomohly přijít na kloub záhadě, která Wistlingovi nedá spát?

Nejsem pravidelný čtenář/posluchač této série, ale čas od času si některý díl dopřeju v audioknižní podobě. Sérii čte Zdeněk Kupka a jeho příjemný mužný hlas se dobře poslouchá. Horstovy případy nejsou z těch nejkrvavějších, jako by ani nešlo o pravou severskou krimi, spíš v nich najdete dokonalé představení psychologie jednotlivých postav, zevrubné seznámení s pozadím, jako by se autor chtěl ujistit, že čtenář opravdu vše dobře pochopí. Možná je to i tím, že autor sám je vystudovaný psycholog a kriminolog a bývalý policejní vyšetřovatel – než tedy něco předá, musí to být na 100 % jasné. Jeho rozvláčný způsob vyprávění mi vlastně ani moc nevadí a u víc než dvanácti hodin poslechu si aspoň na všechny postavy zvyknu. Pokud tedy nemáte problém s psychologičtějšími detektivkami, dejte sérii vydávané Knihou Zlín (v audiopodobě nakladatelstvím VOXI) šanci. Můžete stahovat například z webu Audioteka.cz

Audionihu Katharinina šifra vydalo nakladatelství Voxi.

————————————————

Pokud jste jako děti milovali knihy Vojtěcha Steklače, pak vězte, že nakladatelství OneHotBook celou sérii o Boříkově partě postupně vydává jako audioknihy. Já se zaposlouchala do titulu Bořík & spol. v podání Jana Zadražila. Musím se přiznat, že část povídek mám fixovanou v interpretaci Martina Dejdara z audioknihy vydané Albatrosem a bohužel se mi toto zpracování asi líbilo o něco víc. Na chybě není Jan Zadražil, na jeho přednes jsem si postupně zvykla, ale rušily mě hudební předěly, které u staršího vydání byly melodičtější a dle mého se k textu o partě kluků více hodily. Ale kdo ví, nezatížený mladý posluchač třeba bude nadšen i z nového hudebního kabátku.

A každopádně bude nadšený z pěti hodin poslechu, neb do takové délky se vešla i dobrodružství, na které v předchozím jen hodinovém CD čas nezbyl. Pokud tedy máte doma starší verzi, vůbec se nebojte a pořiďte si i tu novou, která obsahuje kompletní knihu. Stahujte z Audiolibrix.cz a poslouchejte třeba při společných cestách autem na rodinné výlety či na dovolenou.

Audioknihu Bořík & spol. vydalo nakladatelství OneHotBook.

————————————————

Román Zdeny Salivarové (Škvorecké) Honzlová vyšel v nakladatelství manželů Škvoreckých v Kanadě v roce 1972. V její vlasti se poprvé oficiálně objevil až po revoluci. Příběh odehrávající se v průběhu jednoho letního měsíce někdy v padesátých letech vypráví Jana Honzlová. Dívka s nedobrým kádrovým profilem, z nespolehlivé rodiny (otec emigrant, bratři ve vězení a u PTP), která nedostala příslušná povolení k vycestování do zahraničí se svým tanečním a pěveckým souborem Sedmikrása. A tak sedí v kanceláři souboru a přemýšlí…

Už když jsem tento román kdysi četla, tak jsem si zamilovala způsob, kterým autorka prostřednictvím Jany vypráví. Pro připomenutí jsem si tedy stáhla audioknihu vydanou loni v říjnu nakladatelství OneHotBook z portálu Audiolibrix.com. Ani jsem nevěnovala pozornost jménu interpretky, protože jsem prostě chtěla znovu slyšet ten příběh, ale vůbec to nevadilo. Knihu totiž načetla a písně nazpívala Denisa Barešová a musím před ní smeknout, protože to provedla naprosto nepřekonatelným způsobem! Do hlasu se jí povedlo dostat veškerou niternost, která je v textu obsažená, takže mě na víc než deset hodin doslova přikovala k poslechu. Absurdní situace, v nichž se Jana ocitala, mi ožívaly v představách takovým způsobem, že jsem v závěru nemohla zadržet slzy. Druhý interpret – Pavel Soukup – načetl jen doslov objasňující příběh vzniku knihy. Pokud máte chuť vrátit se v čase, pak s Honzlovou určitě neuděláte chybu!

Audioknihu Honzlová vydalo nakladatelství OneHotBook.


A co posloucháte nebo čtete vy? Už máte vybrané  tituly pro dovolenou? Dejte nám vědět v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVražda v Mezopotámii

Christie, Agatha

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeVražda v anglické zahradě
1. záhada Julie Birdové

Gayle, Katie

Leda, 2023

zobrazit info o knizeKatharinina šifra

Horst, Jørn Lier

Voxi, 2023

zobrazit info o knizeBořík & spol. (audiokniha)

Steklač, Vojtěch

OneHotBook, 2023

zobrazit info o knizeHonzlová (audiokniha)

Salivarová, Zdena

OneHotBook, 2023

Napsat komentář