Pro děti i teenagery

Fantasy deti
Dnešní knižní tipy potěší nejen děti, ale i dospívající a dospělé čtenáře. Představíme vám pět knížek, které v sobě ukrývají více či méně známé pohádkové příběhy. Kterému z nich dáte přednost vy?

Nenechte si ujít třetí svazek českých lidových pohádek. Zvídavé čtenáře navíc určitě potěší i odborné folkloristické komentáře, o které jsou jednotlivé pohádky doplněny.

Třetí svazek sebraných českých lidových pohádek a humorek přináší další část kouzelných příběhů z oblasti narací O nadpřirozených protivnících. Zastoupeny jsou zde např. mírně hororové pohádky o princezně, která v noci tančí s čerty, o princezně v rakvi, o nápadníkovi, jenž své nevěsty vyvražďuje, o zázračném útěku hrdiny s dcerou čarodějnice, o mládenci se zlatými vlasy, o ovčákovi porážejícím obry. Stejně jako předchozí svazky i tento obsahuje také překlady příslušných příběhů českých Němců. Každá pohádka je doplněna o údaje o vypravěči a roku zapsání (pokud jsou známy) i o odborný folkloristický komentář.

České lidové pohádky III: Kouzelné pohádky 2

Editor: Jaroslav Otčenášek
Ilustrátorka: Ludmila Kejmarová

Počet stran: 580
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-200-3427-4
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu České lidové pohádky III: Kouzelné pohádky 2 vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Král měl jedinou dceru. Když dorostla, musil jí kupovati každého dne dvanáct párů střevíců. Nemohl však vyzkoumati, co s těmi střevíci dělala a kde je roztrhala. Rmoutil se, bál se o dceru, aby nepřišla do špatných míst, proto dal oznámiti, kdo by vyzkoumal princeznu, že ji dostane za paní a že bude králem. Přicházeli páni všelikých stavů a hodností a velká knížata, aby ji zkoumali a vyzkoumali. Ale každý odešel s nepořízenou. Nikomu se nepo- dařilo, aby vyzpytoval princeznu. Rozhněval se proto král a dal oznámiti, že kdo by chtěl princeznu vyzpytovati, a nevyzpytoval by ji, bude o hlavu kratší. Nehlásilo se jich už tolik, a ti, kteří se hlásili, přicházeli o hlavy, neboť se nepoštěstilo, aby princeznu vyzpytovali. (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku.

O editorovi

Jaroslav Otčenášek se narodil roku 1974 v České Lípě. Je vedoucím Katedry jihoslovanských a balkanistických studií Filosofické fakulty UK v Praze. Zaměřuje se především na dějiny chorvatské literatury, dějiny srbské literatury a slovanský folklor. Dále je vědeckým pracovníkem Etnologického ústavu Akademie věd České republiky.

Zdroj informací: ff.cuni.cz

————————————————

Máte rádi Malého prince? Patříte mezi čtenáře, kterým nesmí chybět žádné z nových vydání? Pak si určitě pořiďte tuto světoznámou knihu i v podkrkonošském nářečí.

Malej princ a Kerkonoše? To přec nemůž pasovať dohromady! Tolle bylo pervni, co nám přišlo na mysel. Jak dostať ušecky tý moudrý myšlínky do ušenniho hovoru tverdejch horalu, lesáku, přalláku, kalcu a koralařu? Ale pak sme si řekly, že duši máme ušecky stejnou, ať je to pán na éroplánu, kalčinka nebo kohátnik. No, považte sami, esli se nám to povello. Kultovní kniha francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho byla přeložena do více než 300 jazyků a dialektů. Každý ji zná. Vášnivá sběratelka knižních vydání Malého prince Martina Dlabajová si dlouho lámala hlavu nad tím, jak něžný příběh věrně přiblížit také zmiňovaným tvrdým horalům z Krkonoš. Díky skvělé práci dvojice překladatelek a milovnic podkrkonošského nářečí Kláře Hoffmanové a Jarmile Bachmannové se jí to povedlo. Počtou si nejen lidé z Podkrkonoší. Laik se přiučí místnímu nářečí, odborník znásobí své znalosti a všichni získají nový pohled na známý příběh z nezvyklé perspektivy.Knihu doprovází ilustrace Rudolfa Štorkána. Malý princ byl převeden do podkrkonošského nářečí na popud sběratelky Martiny Dlabajové. Její sbírka čítá v současnosti přes 300 knih, včetně vydání v Braillově písmu či francouzského vydání z roku 1943.

Malej princ

Autor: Antoine de Saint-Exupéry, Klára Hoffmanová a Jarmila Bachmannová
Ilustrátor: Rudolf Štorkán

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 170×220 mm
ISBN: 978-80-7689-314-6
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Malej princ vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

malej_princ_ukazka-2

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorech

Antoine de Saint-Exupéry byl francouzský spisovatel a letec. Narodil se v roce 1900 v Lyonu a již od dětství byl fascinován světem letadel. Jako pilot byl zaměstnán u vícero leteckých společností a létal na různých linkách. Své zážitky a zkušenosti přetavil do několika poutavých literárních děl. Po začátku 2. světové války nastoupil do vojenské služby v hodnosti kapitána na letišti v Toulouse. Podle svědků byl jedním z nejodvážnějších. Tragicky zahynul v červenci 1944 během letu z Korsiky, trosky letadla byly nalezeny v roce 2000 ve Středozemním moři poblíž Marseille.
Hledání kamaráda, který se ztratil při přeletu And, jej inspirovalo k sepsání knihy Noční let. Obrovský úspěch získala též kniha Válečný pilot, filozofické a humánní myšlení promítl do knihy Citadela. Exupéry je dále autorem knih PovídkyLetec a živly a Kameny chrámu. Jeho nejznámějším dílem je ale Malý princ.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Jarmila Bachmannová (* 1950) pracovala po absolvování FF UK v Praze v ÚJČ AV ČR, zabývala se především českou dialektologií. Podílela se na terénním výzkumu českých nářečí pro Český jazykový atlas a je spoluautorkou všech jeho šesti svazků (1992–2011). Většinu svých knižních publikací věnovala „rodnému“ podkrkonošskému nářečí, je to především Podkrkonošský slovník (1998) a obsáhlý Slovník podkrkonošského nářečí (2016), v němž je zpracováno cca 13 500 podkrkonošských dialektismů.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

Klára Hoffmanová (* 1963) vystudovala veterinární medicínu a po revoluci si v rodném městě založila malou ordinaci, kterou vede dodnes. Právě rodný kraj a milované zaměstnání ji inspirovaly k literární tvorbě. V roce 1995 vydala svou knižní prvotinu Krakonošoviny v podkrkonošském nářečí, o čtyři roky později přidala knihu Vrdlouhání věnovanou záhadnému jizerskohorskému doktoru Kittelovi. Následovaly knihy Kozí doktorka(2003), Cesty (2017), Putování s vílou Izerínou (2012), Devatero řemesel v říši víly Izeríny (2014) a Zvířátka v říši víly Izeríny (2020).

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O ilustrátorovi

Grafik a ilustrátor Rudolf Štorkán se narodil 15. září 1946 v Roztokách u Prahy.

Zdroj informací: antikavion.cz

————————————————

Příběh o hlavní hrdince, která společně se dvěma přáteli opouští bezpečnou vesnici obehnanou hradbami, napsala Delilah S. Dawson. Jaké dobrodružství je čeká?

Vesnice Roh Hojnosti je ve všech směrech dokonalá. Spousta jídla, útulné domovy a bezpečné hradby. Co víc si může dítě jako Mal přát? A přece by chtěla zažít něco nevšedního. Když se tajemnému mobovi podaří opevnění překonat a s vesnicí je zle, Mal a její tři přátelé se konečně mohou vydat do lákavého světa za hradbami, vstříc dobrodružství, po němž Mal vždy toužila.

Minecraft – Komando

Autorka: Delilah S. Dawson
Přeložil: Jan Mrlík

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-027-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Minecraft – Komando vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Když jsem se ráno probudila, napřed jsem si myslela, že spím doma ve své posteli. Kolem kamenné stěny, pochodně, měkká vlněná přikrývka. Potom mi ale došlo, že místo žalostného bučení slyším Chuga, jak chrápe, a všechno se mi vybavilo.
Pořád ještě jsme venku.
Strávili jsme celou noc za zdí.
A bojovala jsem se zombie diamantovým krumpáčem, který mi dala moje pra-pra-prababička. (str. 1)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Delilah S. Dawson je podle žebříčků prestižního New York Times jednou z nejprodávanějších autorek knižních fantasy a sci-fi sérií. Také napsala několik úspěšných komiksových sérií s postavami ze světa Marvelu. Je držitelkou řady ocenění v oblasti knižní a komiksové tvorby v žánru fantasy a sci-fi. Se svojí rodinou žije v Atlantě ve Spojených státech amerických.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Dovedete si představit, co by se stalo, kdyby některé z písmen přestalo existovat? Třeba písmeno D! Přesně k tomu došlo v novém románu pro teenagery Michela Fabera.

Dhikilo se narodila v zemi, která formálně neexistuje, ale snaží se cítit jako doma v Cawber-on-Sands, městečku na pobřeží Anglie. Své rodiče viděla naposledy jako úplně malé dítě a to není jediné, čím se odlišuje od svých spolužáků ve škole. Vše zvládá až do dne, kdy z jazyka zmizí písmeno D. Prostě se vytratí z každého slova, které ho předtím obsahovalo – akorát si toho všimne jedině Dhikilo. Jeen by si myslel, že ztráta jenoho malého písmena nebue v kažoenním životě přestavovat takový rozíl. Jenže ono to ělá potíže, až je nakonec situace oopravy ocela zoufalá. Naštěstí se Dhikilo dá dohromady se záhadným profesorem a společně se vypraví písmeno D zachránit. Dokáže diktátorovi Gampovi zabránit ve zničení celého jazyka? A povede se jí odhalit, kdo je a kam vlastně patří?

D je mnohem víc než oslava 150. výročí smrti Charlese Dickense. Umožňuje mladým čtenářům pochopit politiku 21. století i změny ve společnosti, je to inspirující příběh o dívce, která se nenechá zdeptat temnými silami, a zbrusu nové dobrodružství v tradici Narnie. D je Faberův první román pro teenagery.

D aneb příběh dvou světů

Autor: Michel Faber
Přeložil: Viktor Janiš

Počet stran: 232
Vazba: vázaná
Formát: 150×200 mm
ISBN: 978-80-257-4262-4
Doporučená cena: 388 Kč

Knihu D aneb příběh dvou světů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Marieta, Dhikilina nejlepší kamarádka, pocházela z Francie. Ani tam Dhikilo nikdy nebyla, ale Francie dozajista existovala. Lidé tam jezdili každou chvíli. Nacházela se hned za Lamanšským průlivem. Za jasného dne ji dokonce viděla, když se zadívala z cawberských útesů. Byl to jemný opar mezi stříbřitou šedí vody a modří oblohy. (str. 11)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Michel Faber se narodil v nizozemském Haagu roku 1960. Když mu bylo sedm, jeho rodina emigrovala do Austrálie. Na Melbournské univerzitě vystudoval mimo jiné jazykové obory i anglickou literaturu, pak ale vystřídal několik zaměstnání včetně zdravotního bratra a roku 1993 emigroval s druhou manželkou do Skotska; proto si jeho národnost nárokuje jak Austrálie, tak právě Skotsko. Od dospívání si psal pro sebe povídky a už tehdy chystal i větší románový projekt, který ho proslavil mnohem později, zato po celém světě: Kvítek karmínový a bílý (Argo 2014). Dále napsal např. Někdy prostě pršíKniha zvláštních nových věcí či Jablko.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Příběh o hledání sebe samé napsala Racquel Marie. Najde v sobě hlavní hrdinka Ofélie Rojasová odvahu ostatním říct, kdo se jí líbí?

Ofélie Rojasová je v posledním ročníku střední školy, čeká ji maturita a nástup na univerzitu. Je vášnivou pěstitelkou růží, má hezký vztah s rodiči, baví se s partou kamarádů a jako většinu dívek v jejím věku ji zajímá druhé pohlaví. Pořád je do někoho zamilovaná, a všichni kolem si z ní proto utahují. Jednoho dne si ale uvědomí, že víc než na kluky pořád víc a víc myslí na spolužačku Talii Sanchezovou. Ofélie začíná pochybovat o tom, kdo vlastně je. Čeká ji nelehký úkol – musí přehodnotit svoji představu o sobě, přestat naplňovat očekávání svých nejbližších i sebe samotné, a přijít na to, jaká doopravdy je.

Ofélie už je taková

Autorka: Racquel Marie
Přeložila: Kristina Pellarová

Počet stran: 304
Vazba: brožovaná
Formát: 130×212 mm
ISBN: 978-80-276-0699-3
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ofélie už je taková vydalo nakladatelství #BOOKLAB.

Ukázka z knihy

„Pamatuješ, jak nám v prváku slibovali, že nevyberou na maturiťák žádnou kýčovitou písničku? A teď se budem loučit s mládím při Don’t Stop Believin’? To si snad dělaj srandu!“ Přivře dvířka a zadívá se na mě.
Rychle se vrátím do reality. „Bude tě to štvát dýl než téma plesu, nebo tě to brzy přejde?“ zeptám se a vyměním věci na chemii za sešit na občanku. (str. 7)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Racquel Marie vyrostla v jižní Kalifornii. Rodina i přátelé vždy podporovali její vášeň pro vyprávění příběhů. Vystudovala angličtinu (s důrazem na kreativní psaní) a obor gender a sexualita. V jejím křestním jméně je nečekaně C. Je autorkou knih Ofélie už je taková, You Don’t Have a Shot a This Is Me Trying.

Zdroj informací: racquelmariebooks.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeské lidové pohádky III: Kouzelné pohádky 2

Otčenášek, Jaroslav (ed.)

Academia, 2023

zobrazit info o knizeMalej princ

Saint-Exupéry, Antoine de – Hoffmanová, Klára – Bachmannová, Jarmila

Jota, 2023

zobrazit info o knizeMinecraft – Komando

Dawson, Delilah S.

Alpress, 2023

zobrazit info o knizeD aneb příběh dvou světů

Faber, Michel

Argo, 2023

zobrazit info o knizeOfélie už je taková

Marie, Racquel

#BOOKLAB, 2023

Napsat komentář