Zahrajte si o druhý díl volné trilogie o ašských ženách

ke krizku soutez uvodni (1)
Po nuceném přestěhování do Aše má Eliška ve svém šedém životě jen málo možností, jak jít dál. Přestát období normalizace v tichosti tam, kam ji s rodinou odstranili, nebo se životu i osudu postavit čelem? Dokáže zvolit tu správnou cestu pro sebe i své blízké?

Za trest ze Šumavy až do Aše

Tichá voda břehy mele. I v zoufale zastydlém zapadákově. Coby důstojník kontrarozvědky Pohraniční stráže pojmenoval její muž ruskou okupaci pravým jménem, a tak ho po prověrkách z roku 1969 čeká trest bez ohledu na potřeby rodiny. Režim s manželi Mazochovými a jejich dcerkou zatočí pěkně po dělnicku, když je donutí přestěhovat se ze Šumavy na hanbu do Aše – vystrkova známého leda textilkami a čachry, na které není z Prahy tolik vidět.

Každý zdejší šedivý den má tak Eliška Mazochová desítky příležitostí ukázat, zda v roli zakřiknuté partnerky a uštvané matky, svědomité zdravotní sestry i poslušné přítelkyně dámy z místní honorace neselže. Vystačí si, když ve městě zapomnění vsadí pouze na tyto opory a rozhodne se přetrpět dobu bez sebemenšího východiska jako „tichá voda“? Anebo přijde chvíle, kdy v sobě konečně vykřeše sílu, aby se životu postavila čelem a přiměla viníky přilézt ke křížku?

V prostředním svazku volné trilogie o střetu ašských žen s nelítostným 20. stoletím vyvolává Klára Teršová další traumatizovaný hlas z kraje, kde i lišky nerady dávají dobrou noc. Předkládá životní zpověď hrdinky, jež před absurditou takzvané normalizace nejraději utíkala do původně německé chalupy ve Vernéřově, který známe z románu Bílý pramen jako Wernersreuth. Vždyť na poznání pravdy a splacení lidského dluhu není nikdy pozdě, i kdyby vlezlé dějiny byly zarytě proti.

Až ke křížku (audiokniha)

Autorka: Klára Teršová

Vydavatel: OneHotBook
Interpretka: Tereza Jarčevská
Délka: 7 hodin 25 minut
Vydáno: 9/2023
EAN: 8594169486062

Přečtěte si více o audioknize Až ke křížku, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství OneHotBook. Můžete si poslechnout i ukázku.

Vydavatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

O autorce

Klára Teršová (*1989), rodačka z Aše, vystudovala politologii na Univerzitě v Hradci Králové a ekonomii na České zemědělské univerzitě. Jako stážistka působila ve Španělsku a v Belgii a chtěla se stát diplomatkou v některé z hispánských zemí. Souhra okolností ji však zavedla zpátky do krajiny domova. Zde pak začala psát „začátek svého nového příběhu“. Neutěšená situace pohraničního města poznamenaného odsunem sudetských Němců a čtyřicetiletým výhledem na dráty železné opony ji přiměla k založení neziskové organizace Smrčiny, která usiluje o pozvednutí tohoto krásného, leč zchátralého místa. V současné době vede kavárnu v místní části Vernéřov. Kromě pokračování své prvotiny, v němž plánuje traumata hlavních postav zasadit do období tzv. normalizace, píše „blog o životě na konci světa“, dostupný na adrese www.madeinzapadakov.cz.

Zdroj informací: OneHotBook

Interpretka

Tereza Jarčevská (*1981) za svobodna Vilišová, už za studií jazykového gymnázia v rodné Ostravě účinkovala v hereckém studiu Mileny Asmanové. První angažmá po absolutoriu DAMU získala v Olomouci a roku 2004 se připojila k souboru ostravského Divadla Petra Bezruče, na jehož scéně ztvárnila mj. Chloé z Vianovy Pěny dní nebo Taťánu z adaptace Puškinova Evžena Oněgina. Za roli Amy v Jacksonově komedii Můj romantický příběh zde také dosáhla na prozatímní vrchol své kariéry, jelikož za ni byla vyznamenána dvěma hlavními výročními prémiemi: Cenou Thálie i Cenou Alfréda Radoka. Členkou činohry pražského Národního divadla je od sezony 2015/16. Objevuje se tu např. coby Nastasja Filipovna v nastudování Dostojevského Idiota (režie Daniela Špinar). Televizní diváci si ji vybaví ze snímků HypermarketPestré vrstvy nebo ze seriálů Život a doba soudce A. K.MamonČetníci z Luhačovic či Lajna.

Zdroj informací: OneHotBook

Vyhrajte stažení audioknihy Až ke křížku

Po manželových důstojnických prověrkách v době normalizace je Eliška nucena se společně s rodinou přestěhovat ze Šumavy do Aše. Tam pak, v šedi každodennosti, hodlá tiše přetrpět to, co jí bylo za trest uloženo. Dokáže však životu jen tak nečinně přihlížet, nebo se postaví čelem všemu a všem, kteří jsou opravdovými provinilci?

Ve spolupráci s vydavatelstvím OneHotBook vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou vyhrát audioknihu Až ke křížku, kterou si stáhne z portálu Audiolibrix. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o audioknihu Až ke křížku
probíhá od 22. září do 5. října 2023.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

 

Související soutěž

Soutěž o 3 stažení audioknihy Až ke křížku

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAž ke křížku (audiokniha)

Teršová, Klára

OneHotBook, 2023

Napsat komentář