Hedvika Wunderlich: dívka z pohraničí

bily-pramen
Poslechněte si prvotinu mladé české autorky Kláry Teršové – román s názvem Bílý pramen. Vypráví o cestě k dospělosti jedné dívky z pohraničí. Jak její život ovlivnily historické události, ke kterým došlo v první polovině 20. století?

V německém názvu Aše se připomíná popel. Dějiny jejího předurčení se málem naplnily, ale naděje žije dál…
V nejzápadnějším výběžku našeho státu, který se k českému území přidružil jako jeden z posledních cípů, odjakživa hospodařili téměř výlučně sudetští Němci. Pro Čechy z nížin byl příliš drsný. Hedvika Wunderlich z obce Wernersreuth – dnešního Vernéřova u Aše – ho přesto miluje s vroucností dospívající dívky, jelikož přes veškeré ambice cítí, že krajinu dětství zradit nelze. Nadaná dívka si sice ve snaze dát sbohem vesnické malosti troufá jako žádná jiná žena z jejich statkářského rodu, ale právě svou zaťatostí si koleduje o potíže. A v čem ji nepřibrzdí truchlivě patriarchální poměry, odtažitý otec i nevhodný ženich, to posléze dokoná dubová palice velkých dějin mezi osudovými léty 1914 a 1945. Palice, která si obzvlášť zasedla na obyčejné lidi a roztlouká jejich naděje bez ohledu na to, nakolik se sami provinili touhou žít líp.
Působivě syrová prvotina ašské rodačky vzdává hold rodné hroudě i lidem, kteří bývali její solí. Tak málo se tady dá získat – a tolik ztratit, ale jedině úcta k historické paměti to snad konečně změní.

Bílý pramen

Autorka: Klára Teršová
Interpretka: Petra Bučková

Délka: 5 hodin 28 minut
Vazba: CD
EAN: 8594169485164
Doporučená cena: 319 Kč

Audioknihu Bílý pramen vydalo nakladatelství OneHotBook.

Poslechněte si ukázku.

O autorce

Klára Teršová, rodačka z Aše, vystudovala politologii na Univerzitě v Hradci Králové a ekonomii na České zemědělské univerzitě. Jako stážistka působila ve Španělsku a v Belgii a chtěla se stát diplomatkou v některé z hispánských zemí. Souhra okolností ji však zavedla zpátky do krajiny domova. Zde pak začala psát „začátek svého nového příběhu“. Neutěšená situace pohraničního města poznamenaného odsunem sudetských Němců a čtyřicetiletým výhledem na dráty železné opony ji přiměla k založení neziskové organizace Smrčiny, která usiluje o pozvednutí tohoto krásného, leč zchátralého místa. V současné době vede kavárnu v místní části Vernéřov. Kromě pokračování své prvotiny, v němž plánuje traumata hlavních postav zasadit do období tzv. normalizace, píše „blog o životě na konci světa“, dostupný na adrese www.madeinzapadakov.cz.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook

O interpretce

Petra Bučková vyrůstala sice v Táboře, nicméně po maturitě se vrátila do rodného Brna a vystudovala JAMU. Po absolutoriu prošla uznávanými moravskými i slezskými scénami (Divadlo Petra Bezruče, HaDivadlo, Husa na provázku, Polárka) a nakonec zakotvila v pražském Divadle Na zábradlí. Výrazné role revoltujících matek ztvárnila ve filmové minisérii Jitřní záře a ve webseriálu #martyisdead, který byl odměněn výroční cenou Emmy 2020 a Českým lvem za mimořádný počin v oblasti audiovize. Díky plynné angličtině, němčině a francouzštině se uplatňuje v koprodukcích streamovacích platforem (Alpha CodeCarnival RowDecision GameHauntedThe Wheel of Time aj.) a prosadila se také v žánru krimi (Polda, Specialisté, OchránceVraždy v kruhu, Hlava Medúzy). Dospívající publikum ji mohlo vidět ve filmech Uzly a pomeranče či Spící město.

Zdroj informací: nakladatelství OneHotBook


Nakladatelství OneHotBook vydává audioknihy současných světových a českých autorů i moderní literární klasiku a osobitou tvorbu pro děti. Audiokniha v podání OneHotBook není pouhým převyprávěním knihy, ale interpretačním uměním vzniklým ze spolupráce režisérů s pečlivě vybranými herci; zvukovou adaptací, jejíž náladu podkreslují atmosférické zvuky i ruchy a původní skladby vytvořené na míru daného díla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBílý pramen (audiokniha)

Teršová, Klára

OneHotBook, 2022

Napsat komentář