Pochybnosti

Christie_SmrtStarePosluhovacky_audio
I policejní vyšetřovatel se může u zdánlivě jasného případu dopustit chyby. Pokud si ji dokáže včas přiznat, možná bude nakonec spravedlnosti učiněno zadost. Je-li navíc policistovým přítelem nejlepší světový detektiv, je úspěch prakticky zaručen.

Vydavatelství OneHotBook rozšířilo na sklonku listopadu 2022 svou nabídku audioknižních titulů z díla Agathy Christie o knihu Smrt staré posluhovačky (Mrs. McGinty’s Dead, 1952, česky prvně 1963, samostatně 1970). Překlad Evy Kondrysové načetl Lukáš Hlavica.

Počet zvukových verzí románů Agathy Christie neustále narůstá. Nedávno jsme si povídali o Muži v hnědém obleku, krátce předtím o knize Proč nepožádali Evanse? a ještě o něco dříve o dalším z případů pověstného Hercula Poirota v příběhu Kočka mezi holuby. Ve výčtu bych mohl pokračovat ještě nějakou dobu. Místo něj vás raději odkážu na kteroukoli ze zmíněných recenzí, kde můžete najít další tipy, kterou z knih bez diskuse nejslavnější detektivkářky v dějinách si můžete ještě poslechnout.

Smrt staré posluhovačky nese v sérii Hercula Poirota pořadové číslo dvacet sedm, ale v seznamu autorčiných prací dokonce o dvacítku vyšší. Celý případ odstartuje návštěva. Superintendant Bert Spence osloví Poirota, protože má pochybnosti o závěrech svého vlastního vyšetřování. V obci  Broadhinny došlo k vraždě. Paní McGintyovou, která se na stará kolena živila prací v několika místních domácnostech, někdo brutálně ubil k smrti. Jediným podezřelým se stal její podnájemník James Bentley, nešťastník, který se proti obvinění dokonce ani nevzepřel. Než dojde k popravě, chtěl by se vyšetřovatel přeci jen ujistit, že něco zásadního nepřehlédl. Poirot se ze starého přátelství uvolí na případ podívat a do Broadhinny se vydá. Samozřejmě že narazí na nejprve drobné, později očividné nesrovnalosti. Na místě se navíc setká se svou dávnou známou, autorkou detektivek (ano, jistá forma autorčiny personifikace) Ariadnou Oliverovou, jejíž román má právě zde procházet přípravou k dramatizaci. Věci, jak už to bývá, se komplikují, zamotávají a přibývá další mrtvé tělo.

Románovou spisovatelku Ariadnu Oliverovou přihrála Agatha Christie Herculu Poirotovi do cesty po dlouhých šestnácti letech. Naposledy (a vlastně i poprvé) se totiž setkali v románu Karty na stole (Cards on the table, 1936, česky prvně 1938). A při řešení Vraždy staré posluhovačky se rozhodně neviděli naposled. Ve spojení i se zde přítomným superintendantem Spencem je autorka nechala spolupracovat o nějakou dobu později v příbězích Viděla jsem vraždu (Hallowe’en Party, 1969, česky prvně 1993) a Sloni mají paměť (Elephants Can Remember, 1972, česky prvně 1974).

Smrt staré posluhovačky se dočkala hned tří filmových a televizních zpracování, přičemž to nejnovější z roku 2015 z francouzské dílny (a dějově přesunuté také do Francie) se na našich obrazovkách zatím neobjevilo. Ale verzi s Davidem Suchetem v roli Hercula Poirota si milovníci detektivek mohou vychutnávat již od roku 2008, a to ve čtyřicáté epizodě seriálu.

Představovat osobnost Lukáše Hlavici v roli interpreta Smrti staré posluhovačky mi přijde téměř zbytečné. Hlas této naší herecké osobnosti nás již desítky let provází nejen filmovým, ale i televizním světem, o jeho divadelní, filmové a televizní tvorbě nemluvě. Ve vydavatelství OneHotBook namluvil již více než tucet audioknih Agathy Christie plus podobný počet dalších titulů od jiných autorů. Svým příjemným hlasem a naprosto profesionálním přednesem hravě vtáhne posluchače do jakéhokoli příběhu. V případě dnes představovaného románu dostal navíc možnost ukázat široké spektrum nálad vykreslených pro potěchu publika s věrohodnou přesvědčivostí. Ano, Agatha Christie se totiž ani v případě vražd nevyhýbá vyhlášenému anglickému humoru.

Zhruba dvě stě dvacet stran tištěné předlohy reprezentuje ve zvukové podobě Vraždy staré posluhovačky jednatřicet stop ve formátu mp3 nabízejících lehce přes osm a půl hodiny poslechu. Jeden kompaktní disk sídlí v plastovém podkladu, který obaluje trojdílná papírová obálka v grafické úpravě Jindřicha Loučky. Vnitřní strany přebalu již tradičně hostí krátké medailonky autorky a interpreta. Na digitální nosič přidalo vydavatelství ještě pět dalších ukázek ze své tvorby. Čtyři z nich lákají na další práce Agathy Christie, poslední pak na jeden z příběhů jiného románového detektiva Maigreta z pera Georgese Simenona.

Pokaždé, když se setkávám s prací Agathy Christie, nepřestávám žasnout nad nadčasovostí jejích knih a vlastně i divadelních her. O scénářích detektivek určených prioritně pro jeviště jsme si ještě mnoho neřekli. Zmiňme tedy alespoň ten nejslavnější: Past na myši. Vzrušující představení je od své premiéry v roce 1952 v Londýně hráno na West Endu nepřetržitě, jen obsazení se mění se zhruba roční periodicitou. To znamená, že má za sebou už téměř třicet tisíc uvedení, čímž se stalo jednoznačně nejhranější divadelní hrou v historii. Autorka si navíc vymínila zákaz zfilmování, dokud bude představení uváděno. A tím se dostáváme zpět k úspěchu Agathy Christie a jejímu naprosto oprávněnému kralování na trůnu světových detektivkářů. Vražda staré posluhovačky, o níž jsme si dnes povídali, za poslech také zcela jistě stojí. Navíc věřím, že i přednes Lukáše Hlavici si zamilujete.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSmrt staré posluhovačky (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2022

Napsat komentář