Šalba a klam

Christie_ProcNepozadaliEwanse_audio
Někteří lidé si zkrátka na živobytí nechtějí vydělávat poctivou prací. To je fakt, co svět světem stojí. Ale nic není zadarmo. Dokonce ani podvod ne. Úspěšný zločinec se musí stát mistrem mnoha oborů. Herectví nevyjímaje.

V polovině srpna 2022 rozšířilo vydavatelství OneHotBook svou nabídku titulů Agathy Christie o novinku s názvem Proč nepožádali Evanse? (Why Didn’t They Ask Evans?, 1934, česky prvně 2000). Přednesu překladu Jana Čermáka se ujal Daniel Bambas.

Naše poslední, celkem nedávné setkání s prací Agathy Christie, jednoznačné královny detektivek v novodobých dějinách, se odehrálo u příležitosti recenze audioknihy Kočka mezi holuby (Cat Among the Pigeons, 1959, česky prvně 1968), jež pocházela také z produkce vydavatelství OneHotBook. Mezi Kočkou mezi holuby a dnešním příběhem je jeden podstatný rozdíl: tentokrát se totiž nepotkáme s ikonou literárních detektivů Herculem Poirotem. Stojí to tedy vůbec za to? Samozřejmě že ano.

Představte si, že hrajete golf. Víte, že nepatříte zrovna ke světové špičce a vaše odpaly často končí míčkem v písku, případně ve vodě. Takže když pak po jednom ze svých nejistých pokusů zaslechnete výkřik, znejistíte. Je ten ležící muž obětí vašeho handicapu, nebo není? Bobby Jones je přesně tím typem, o kterém mluvíme. Umírající muž na úpatí skály ale zcela zjevně nebyl skolen golfovým míčkem, což okamžitě potvrdí Bobbyho společník, doktor Thomas. Otázka je, zda se muž z útesu vrhl sám, či nedobrovolně s něčí „dopomocí“. A o koho vlastně jde? Doktor se vydává pro pomoc, takže jediným svědkem mužových posledních slov před jeho odchodem na věčnost se stává právě mladý Bobby. Ona slova zněla: „Proč nepožádali Evanse?“. Až do této chvíle by se mohlo jednat o prostý nález sebevraha. Jenže nedlouho po Bobbyho výpovědi se začnou dít divné věci. Nejprve nešťastný golfista dostane nabídku na práci v Jižní Americe za platových podmínek více než štědrých. Když ji odmítne, pokusí se ho někdo otrávit půl gramem morfia. Souvislosti ovšem neuniknou lady Frances Derwentové, zvané Frankie. A spolu se zotaveným kamarádem Bobbym se pustí do pátrání. Nejprve po totožnosti mrtvého, posléze i po jeho potenciálním vrahovi. Sebevraždě přeci věřit nelze…

Na rozdíl od poirotovek čiší z Proč nepožádali Evanse? mnohem větší lehkost. Celý příběh tak trochu koketuje s hravým humorem a nevyhýbá se anekdotám, ať už ve formě komických vedlejších postav, či situací, které nakonec dopadnou vlastně dobře, ne-li ideálně. Hlavní hrdinové jsou všichni velmi příjemní lidé, zatímco padouši jsou zkrátka zloduchy až do morku kostí, i když své temné stránky dokážou více či méně dovedně ukrývat. Dokud je ale amatérští detektivové nezaženou do kouta…

Jako obvykle přidává zvukové provedení celé knize další úroveň prožitku. Povolat k mikrofonu Daniela Bambase, divadelního, seriálového i filmového herce, se ukázalo jako správné rozhodnutí. Jeho hravě laskavý hlas už jen svou tóninou a zabarvením prostě nelze nemilovat. A k tak trochu odlehčené detektivce se dokonale hodí. Takže sedm a půl hodiny poslechu, které na majitele audioknihy čekají, uteče jako mávnutím kouzelného proutku a zanechá za sebou hřejivý pocit z dobře stráveného času.

Dvě a půl stovky stran tištěné předlohy (plus mínus podle vydání) se ve zvukové knize rozpadlo do třiceti pěti souborů ve formátu mp3 umístěných na jednom kompaktním disku. Ten pak sídlí v plastovém podkladu v rámci třídílného papírového obalu. Jednu vnitřní stránku hostí již tradičně medailon autorky, další pak ten interpretův. Jak je u OneHotBook zvykem, nechybí ani ukázky z další tvorby vydavatelství. V tomto případě jsou poněkud netradičně pouze čtyři, z čehož tři připadají na jiné příběhy Agathy Christie.

Vydavatelství OneHotBook se pustilo do vydávání zvukových podob příběhů z pera Agathy Christie opravdu s vervou. Ve své nabídce má již třináct takových titulů a na autorčině Vlastním životopise se aktuálně pracuje. Zaujme-li vás tedy skoro až hravá audiokniha Proč nepožádali Evanse?, pak rozhodně máte čím navázat.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeProč nepožádali Evanse? (audiokniha)

Christie, Agatha

OneHotBook, 2022

Napsat komentář