Máloco je takové, jaké se zdá

Christie_MuzVHnedemObleku_audio
Být svědkem zdánlivé nehody může v člověku probudit takovou míru zvědavosti, že to zkrátka nedokáže nechat být. Zakousne se do stopy, na první pohled marné, a krok za krokem, míli z mílí, se postupně prokousá až k odkrytí zločineckého spiknutí.

Počátkem listopadu 2022 rozšířil server Audioteka.cz svou nabídku i o další audioknihu Agathy Christie, tentokrát s názvem Muž v hnědém obleku (The Man in the Brown Suit, 1924, česky prvně 1927). Podle překladu Jany Ohnesorg nahrávku namluvili Jitka Moučková, Jan Šťastný a Zbyšek Horák.

Muž v hnědém obleku patří k autorčině rané tvorbě. Formálně jde o čtvrtou knihu, která jí zkraje dvacátých let dvacátého století vyšla. Tomu také odpovídá poměrně lehký tón, jímž je napsána. Zločin sám tvoří spíše kulisu, mnohem víc pozornosti věnuje autorka interakcím mezi jednotlivými aktéry příběhu. A těch není zrovna málo. Ale pojďme to vzít popořadě.

Hlavní postavou nosné dějové linie není profesionální detektiv ani policista, ale mladá osiřelá Anne Beddingfeldová, dcera známého archeologa. Po něm zdědila bystrý úsudek a neutuchající touhu řešit záhady. Pro zajímavost, podobný „detektivně-amatérský“ koncept použila Agatha Christie víckrát, my si nedávno představili audioknihu Proč nepožádali Evanse (Why Didn’t They Ask Evans?, 1935, česky prvně 2000), v níž zločin vyšetřuje nadšená mladá dvojice. Po otcově smrti se Anne přestěhuje do Londýna. Zde se stane svědkem podivné nehody, během níž zjevně vyděšený muž spadne do kolejiště dráhy metra a zahyne. Vzápětí se svědkyně dozví o nálezu zavražděné ženy, již někdo uškrtil v sídle sira Eustase Pedlera. Anne okamžitě pojme podezření: není postava „muže v hnědém obleku“, která se objevila v metru hned po zdánlivé nehodě, stejně jako ji viděli na místě zmíněné ženiny vraždy, klíčovým prvkem pro vyřešení obou zločinů? A že v metru nešlo o prostou nehodu, o tom je Anne skálopevně přesvědčena. O svá podezření se marně pokusí podělit s policií a později úspěšněji s majitelem proslulého novinového vydavatelství. A pak už se konečně může vydat po stopách, které se před ní postupně odkrývají. Příběh nás zavede na mnoho pro nás exotických míst, od luxusní lodi až po Jižní Afriku. Stejně tak nám nabízí hned několik dějových linií, v nichž se vyprávění ujímají různé postavy.

Právě diferenciace rolí vedla k rozdělení zvukové nahrávky mezi hned tři interprety. Všechny části, v nichž sehrává stěžejní úlohu Anne, dostala na starost Jitka Moučková, zatímco o zbytek se nerovnoměrně podělili Jan Šťastný a Zbyšek Horák. Rozmanitost nejenom vlastní předlohy, ale i právě hlasové variace zásadním způsobem přispívají k neustálému budování napětí a podporují posluchačovu zvědavost. Zároveň časté střídání pohledů napomáhá k rychlému spádu, a tak oněch deset a čtvrt hodiny poslechu uběhne rychleji, než bychom čekali. Zhruba tři stovky stran (v závislosti na vydání) tištěné předlohy si v audioverzi vyžádaly celkem třicet sedm stop ve formátu mp3.

Zajímavostí v souvislosti s Mužem v hnědém obleku by mohl být třeba fakt, že šlo o vůbec první titul Agathy Christie přeložený do češtiny. Zároveň představuje úvodní příběh z celkem čtyř, ve kterých se objevuje postava plukovníka Race. Druhý v pořadí s názvem Karty na stole (Cards on the table) vyšel ale až v roce 1936, a v češtině o dva roky později. Pro úplnost si řekněme, že první autorčin román Záhada na zámky Styles (The Mysterious Affair at Styles, 1920) se v češtině na trh dostal až v roce 1929. Tajemný protivník (The Secret Adversary, 1922), druhá kniha Agathy Christie, se českého vydání dočkala v roce 1928 a konečně třetí předchůdce Muže v hnědém obleku s názvem Vražda na golfovém hřišti (Murder on the Links, 1923) u nás vyšel až v roce 1932.

S prací Agathy Christie se poslední dobou setkáváme docela často. Kromě již zmíněného titulu Proč nepožádali Evanse jsme se také nedávno prostřednictvím recenze podívali na audioknihu Kočka mezi holuby (Cat Among the Pigeons, 1959, česky prvně 1968). A na začátku roku 2022 i na zvukovou podobu příběhu Smrt v oblacích (Death in the Clouds, 1935, česky prvně 1936). Většina autorčiných prací se dočkala kromě audioknižního zpracování také svého zfilmování. V dějinách detektivního žánru asi budeme jen těžko hledat někoho úspěšnějšího než právě Agathu Christie. Pokud jste se s jejím dílem ještě nesetkali, Muž v hnědém obleku se svém zvukové nahrávce je určitě více než vhodným startovním bodem. Se zkracujícími se dny a prodlužujícími se večery jde o ideální způsob trávení poklidného podzimního období. A patříte-li mezi autorčiny věrné čtenáře či posluchače, a ani dnes představovaný román pro vás není žádnou novinkou, proč třeba audioknihou neobdarovat někoho ze svých blízkých?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMuž v hnědém obleku

Christie, Agatha

AudioStory, 2022

Napsat komentář