Přátelství napříč vesmírem

Weir_Spasitel_audio
Jeden z pohledů na svět říká, že vznik života na Zemi je tak nepravděpodobný, že se prakticky rovná zázraku. Když se něco takového ocitne v ohrožení, je povinností právě lidského rodu udělat cokoli, aby planeta i se svou biosférou přežila. I kdyby hledání léku znamenalo vydat se napříč vesmírem.

Listopadová nabídka serveru Audioteka.cz přinesla mimo jiných i zvukovou podobu knihy Andyho Weira Spasitel (Project Hail Mary, 2021, česky 2021). Interpretaci překladu Michala Prokopa svěřili v nakladatelství Témbr Lukáši Hlavicovi.

Andy Weir sice nepatří mezi literárně nejplodnější autory současnosti, ale co nepokrývá množstvím, to bohatě dohání kvalitou. Není tedy divu, že jeho oficiálně první vydaná kniha Marťan (The Martian, 2014, česky 2015) bořila bestselerové rekordy po celém světě. Hned rok po svém uvedení se objevila i ve filmové podobě s Mattem Damonem v hlavní roli. Weirův druhý román jsme si představili v recenzi audioknihy Artemis (2017, česky 2018). Dnes se podíváme na třetí autorovu knihu.

Jak už jsem říkal, Andy Weir nechrlí jeden titul za druhým. Tříletý odstup mezi prvním a druhým románem se promítl i do termínu vydání Spasitele. Zatímco Artemis se posunula kamsi na hranici vesmírné opery střihnuté detektivní akcí, třetí příběh se tomu prvnímu podobá ve více než jednom ohledu. Na první pohled bychom Marťana mohli označit za staršího bratra naší novinky. Autor sáhl po ověřené formě. Příběh buduje postupně a příčinné souvislosti odhaluje po malých dávkách. Proč a jak se hlavní hrdina ocitl uprostřed hlubokého vesmíru? Dlouho to neví ani on sám.

Spasitel v mých očích nese punc starých klasických kosmických příběhů, v nichž nebojácní dobyvatelé putují ke vzdáleným hvězdám, aniž by si k tomu vzali na pomoc berličku fiktivního warp pohonu (viz Star Trek). Místo toho se, stejně jako v Marťanovi, poučíme o mnoha aktuálně uznávaných fyzikálních principech, lehce říznutých hypotetickými předpoklady. K těm patří třeba „živé“ akumulátory energie. Právě tyto astrofágy, jak je autor pojmenoval, dokážou sice pohánět mezihvězdnou loď s obrovskou účinností a s rychlostí velice blízkou rychlosti světla, ale zároveň se mají stát příčinou potenciálního zániku života na Zemi. Svou nenasytností totiž oslabují výkon naší mateřské hvězdy. A nejen jí. Lidstvo může zachránit jen rychlá akce a cesta na vzdálenost čtrnácti světelných let, kde snad leží lék na sluneční infekci.

Andy Weir opět prokázal, že je nejen mistrem slova se schopností poskládat příběh do postupně gradující formy, ale zároveň i zkušeným vědcem s obrovským přehledem v mnoha oborech. O své znalosti se neváhá podělit, což na druhou stranu nemusí každému čtenáři vyhovovat. Já osobně jsem vědecké lekce neshledal jakkoli rušivými. Ostatně, komu budou vadit, může je přeskočit. Samozřejmě v tištěné verzi knihy o trošku snáz než v té zvukové. Nadšení konzumenti Spasitele se mimo jiného setkají i s příběhem přátelství, jež bez přehánění překonává vesmírné dálavy. Není tedy asi velkým tajemstvím, že potkáme i mimozemšťany. O jejich vzhledu a charakteru ale na tomto místě raději pomlčím. Představte si je při poslechu skvělého přednesu Lukáše Hlavicy, který vás, jak věřím, pohltí stejně jako mě.

Čtyři sta šedesát stran knižní předlohy zastupuje v audioknize třicet stop ve formátu mp3. Celková doba poslechu sahá až na hranici dvaceti a půl hodiny. A můžete mi věřit, že i po tom téměř celém dni nepřetržitého naslouchání bych s chutí pokračoval dál. Škoda, mít tato kniha tisíc stránek, pořád by nejspíš představovala zdroj zábavy, napětí a nenásilného poučení.

Nevím, budeme-li muset na novou Weirovu knihu čekat další tři roky. V tomto případě je mi moc líto, že nekráčí v ověřených stopách jiných úspěšných autorů, kteří vydávají nejméně jeden titul ročně. Na druhou stranu, pokud se během příštího desetiletí dočkáme dalších tří knih kvality těch stávajících, vyplatí se na ně počkat. Hledáte-li cestu k prožití neskutečného dobrodružství z bezpečí vlastního křesla, pak se Spasitelem, Marťanem, ani s Artemis nemůžete udělat chybu. Ať už zvolíte zvukovou nebo tištěnou podobu, troufnu si odhadnout, že budete spokojeni. Já rozhodně byl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpasitel

Weir, Andy

Audioknihy Témbr, 2021

Napsat komentář