Dožít se vlastní slávy

WeirAndy_Martan
Dožít se vlastní slávy něco stojí. Když k jejímu dosažení navíc musíte přeletět z cizí na vlastní planetu, je to rozhodně výzva. A přitom je potřeba zdánlivě málo – trocha fyziky, trocha botaniky, hodně silné vůle a hlavně kopec štěstí.

Zhruba rok po vydání papírové verze originálu přinesl Knižní klub v únoru 2015 překlad románu Andy Weira Marťan (The Martian, 2014). Překlad pochází z dílny Michala Prokopa.

Andy Weir je americký autor narozený v Kalifornii. Jeho hlavní profesí jsou počítače a jeho největším koníčkem věda jako taková. Po literární stránce je aktivní od svých zhruba dvaceti let, ovšem většinou šlo o povídky, jež publikoval a publikuje na svých webových stránkách. Stejnou cestou se původně ubíral i jeho první román Marťan – původně jej zveřejnil bez nároku na jakýkoli honorář na svých stránkách už v roce 2011. Zvýšený zájem nadšené čtenářské obce a poptávka po Kindle verzi jej dovedla k publikaci pod Amazonem za minimální povolenou sazbu devadesát devět centů, z kteréhožto startovacího bodu se pak Marťan bleskově vyhoupl až do seznamu bestselerů Kindlu. Odtud byl už jen krůček k nabídce ze strany nakladatelství  Crown Publishing Group a cestě ke dvanáctému místu bestselerů The New York Times za tištěnou verzi románu. Stejně raketově si Marťana našli i filmaři a s oficiálním uvedením filmové verze se počítá pro tento rok.

Marťan je příběhem astronauta Marka Watneyho, jenž byl shodou nešťastných okolností ponechán svému osudu na povrchu Marsu, zatímco jeho kolegové, domnívajíce se, že zahynul, z planety nouzově odletí. Jedná se o příběh založený na současném pojetí astronautiky, takže hrdinové nejsou vybaveni lokátory živých bytostí, ani výsadkovými čluny pro neomezené opakované použití, jaké známe ze Star Treku či jiných seriálů toho druhu. Člověk, zanechaný na povrchu rudé planety, má tedy jedinou šanci – spoléhat se v maximální možné míře hlavně na sebe a velice skromné a omezené technické vybavení.  Kniha je psána z větší části jako deníkové záznamy hlavní postavy, ale postupně přibývají i pohledy na personál pozemní kontroly, stejně jako na posádku vracející se k Zemi. Andy Weir, díky své celoživotní zálibě ve vědě, počítačových studiích, své profesi programátora a obecnému nadšení pro kosmické dobrodružství, propracoval příběh do absolutně nejmenších detailů. Jak sám říká, čím více v psaní pokračoval, tím více si uvědomoval, že vlastně čirou náhodou celý jeho předchozí život byl jednou velkou přípravou, umožňujícímu být co nejpřesnější, co se týče vědeckého pozadí a celkové věrohodnosti příběhu Marka Watneyho a jeho mise. O své vazbě na postavu Marka autor prohlašuje, že blízcí jsou si především ve svém „chytrolínství“. Mark také používá stejné repliky, jaké by na jeho místě použil i Andy. Marka však autor považuje za o něco schopnějšího a neporovnatelně odvážnějšího, než jak vnímá sám sebe.

Román Marťan není jen knihou, není ani jen vědecko fantastickým příběhem (s důrazem na slovo vědecký – autor sám osobně propočítával i trajektorie sond, lodí i raketových nosičů, stejně jako velice intenzivně a zodpovědně prostudoval ostatní aspekty marsovské mise v návaznosti na stávající technologie). Marťan představuje především románové zhmotnění svébytné životní filozofie. Hlavní hrdina ztělesňuje osobu s nezměrnou vůlí, znalostmi a schopností improvizace, jakou bychom nejspíše chtěli všichni být. Cesta na Mars navíc není jen o jednom osamělém hrdinovi. Cesta na Mars je ze dnešních podmínek hlavně o spolupráci mnoha lidí, o obětavosti, poctivosti, snaze i ochotě udělat víc, než jen prostou povinnost. A v neposlední řadě, člověk nemůže dýchat z ničeho, jíst jen tak ze vzduchoprázdna a používat energii, již si nevyrobí nebo jinak nezíská – o tom všem je román Marťan také. Andy Weir si dal opravdu záležet na tom, aby byl jeho příběh prost jakéhokoliv perpetum mobile, aby jeho hrdina opravdu pracoval jen s tím, co měl k dispozici a to v takové  míře, jakou potřebuje skutečná lidská bytost k přežití kdekoli – včetně kalorických nároků na přijímanou potravu, včetně spotřeby elektrické energie v přímé souvislosti s možnostmi její výroby. To všechno autor poctivě skrze svého hrdinu počítá a před čtenáři nic netají a neskrývá.

Andy Weir je beze vší pochybnosti novou supernovou literárního světa. Poctivý v projevu a vtipný v textu, strhující v příběhu – to jsou přívlastky, jež mu dláždí cestu k úspěchu. Nezbývá, než se těšit, s čím přijde příště. A že to bude další „bomba“, to se klidně vsaďte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMarťan

Weir, Andy

Knižní klub, 2015

Napsat komentář