Myslet to dobře

Weir_Artemis_audio
„Myslela jsem to dobře“ je jedna z těch vět, které často předznamenávají velmi nepříjemný průšvih. Přidejme ještě prostředí měsíční základny, mnoho téměř dokonalého vzduchoprázdna a máme všechny ingredience napínavého příběhu.

Druhý prázdninový měsíc 2018 znamenal u vydavatelství OneHotBook premiéru zvukové verze knihy Andy Weira Artemis. Nahrávka vychází z tištěného překladu Michala Prokopa vydaného letos v rámci Knižního klubu společnosti Euromedia Group. Interprety audioknihy jsou Tereza Dočkalová a Marek Lambora.

S Andy Weirem a jeho prvním románem Marťan (The Martian, 2014, česky 2015) jsme se setkali již před více než třemi lety. Tehdy jsem recenzi zakončil slovy: „Nezbývá, než se těšit, s čím přijde příště. A že to bude další bomba, to se klidně vsaďte“. Dnes se tedy podíváme, nakolik bylo toto proroctví naplněno.

U autorů, jejichž sláva se rychle vyhoupne ke hvězdám (v tomto případě doslova), bývá poměrně obvyklé, že otevřou stavidla obrazotvornosti a začnou chrlit dílo za dílem. U Andy Weira tomu je ale jinak. Čtyřletá přestávka mezi vydáním prvotiny a dnešní novinkou by mohla znamenat, že autor jen těžko hledal, kudy dál. Opak je ovšem pravdou. Podobně jako Marťan představoval pro Andyho Weira výzvu a stál ho mnoho studia a příprav, i Artemis svědčí o pečlivě vypracovaném domácím úkolu.

Artemis je další uvěřitelnou science fiction oblečenou do akčního a detektivního hávu. Výraz „uvěřitelnou“ je plně na místě. Andy Weir opět poctivě nastudoval zákony nebeské mechaniky, a jak záhy zjistíte, nejenom té. Za představitele hlavní role Artemis zvolil tentokrát mladou dívku, svého druhu samorostlou a nezávislou, typickou představitelku dnešní mladé generace. Její původ sahá do Emirátů, ale ve velice raném věku se spolu s otcem přestěhovala do jediného města na Měsíci – stanice Artemis. Jazz, jak se hlavní hrdinka jmenuje, se zabývá „od všeho něčím“, čímž se myslí hlavně nelegální pašování zboží ze Země na Měsíc. Autor jí ale do vínku naložil i svého druhu poctivost a čestnost a hlavně dobré srdce, což pro zločince jakékoli úrovně nejsou právě šťastné vlastnosti. Jazz má pochopitelně jasný cíl – zbohatnout. Čím rychleji a čím více, tím lépe. Chytí se příležitosti, prokáže značnou zručnost i schopnost rychlé analýzy, ale jak už to bývá, věci se zvrtnou a začne jít o život. A nejen o ten její. Celá populace měsíční základny je jen krůček od vyhlazení. Nápravu může zjednat jen ten, kdo to celé způsobil. Jazz.

Příběh je uchopen s Weirovou typickou poctivostí. Jazykově mu není co vytknout, k čemuž nepochybně přispěl i bezvadný překlad Michala Prokopa. Ten nakonec překládal i Marťana a tímto se tedy může po právu označit titulem Weirova dvorního překladatele do naší mateřštiny. Audioknihu ale samozřejmě zdaleka nejvíce reprezentují její interpreti. V případě Artemis jsou hned dva. Tak trochu epizodní roli Jazzina pozemského kamaráda, s nímž si od dětství dopisovala (nemohl jsem nevzpomenout na naše dávné a povinné dopisování si se sovětskými pionýry – v příběhu Artemidy se ale nejedná ani o povinnost, ani o formální záležitost; naštěstí), přečetl Marek Lambora. Třiadvacetiletý herec Divadla na Vinohradech svou hereckou kariéru teprve zahájil, ale už teď se zdá, že velmi úspěšně. Většinu interpretační práce na zvukové verzi Artemis však odvedla Tereza Dočkalová, ve svých třiceti letech již dvojnásobná držitelka Ceny Thálie. Každému, kdo měl příležitost Terezu Dočkalovou sledovat v divadle, musí být jasné, že při jejím obsazení měli u OneHotBook šťastnou ruku. Je velmi snadné ji ztotožnit s hrdinkou, kterou představuje. Stejně snadné to zjevně bylo i pro ni, neboť tak svým výkonem rozhodně působí. Přirozeně dynamický projev, drsné vystupování v partiích, kde je to na místě – to jsou jen některé z atributů svědčící o talentu i profesionalitě. V každém případě Teraza Dočkalová propůjčila svým hlasem Weirově Artemis nový rozměr. Takový, který vás nenechá vydechnout, dokud se „neproposloucháte“ až na konec téměř devíti a půl hodinové nahrávky.

Fyzické provedení Artemis přichází v pro OneHotBook typicky řemeslně skvěle zvládnutém balení. Jedno CD médium obsahuje dvacet sedm stop vlastního příběhu a jako obvykle ještě další ukázky z ostatní tvorby vydavatelství. Tentokrát zbyl prostor jen pro sedm úryvků, mezi nimiž pochopitelně nemůže chybět ani Marťan. Za zvláštní pozornost stojí i přebal, jehož vnitřní strana přináší medailonky jak autora, tak obou interpretů, ale hlavně jednoduchou mapu měsíčního města.

Přestože se jedná o úplnou novinku, je už dnes zřejmé, že Artemis a její zvuková verze zvlášť se stane brzy klasikou žánru. A bude to oprávněně zásluhou nejen skvěle připraveného příběhu z pera pečlivě připraveného Andy Weira, ale i dokonalým zpracováním nahrávky. Zkuste ji. Nabídne vám výlet do kosmu v takové formě, které ochotně uvěříte. Nejtěžší pak bude vyrovnat se se smutným faktem, že jste Artemis nemohli nenavštívit osobně.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeArtemis

Weir, Andy – Dočkalová, Tereza

OneHotBook, 2018

Napsat komentář