Čtení pro správné kluky

kluk-si-cte
Zatímco minule si na své přišly dívky, tentokrát si pořádnou knižní nálož užijí kluci! Ať už se jedná o pátrání po knihožroutech, trápení kocoura Silvestra, kouzelné dění v Praze či další příhody rodiny Twispových. Příběhy doprovázejí veselé ilustrace.

Dva prvňáčci, Aleš a jeho kamarádka Zorka, se rozhodnou vypátrat, co se děje v knihovně a proč se ztrácí knihy. Neváhají v knihovně i přenocovat, aby záhadu vyřešili. Budou úspěšní?

V knihovně se děje něco podivného! Paní Růžence, která zde pracuje, se ztrácí knihy. Do pátrání se pustí Aleš se Zorkou, dva zvědaví prvňáci. Stopují knihy v regálech, poslouchají rozhovory čtenářů, pozorují, co podezřelého se v knihovně šustne. Aby záhadu rozluštili, nechají se dokonce v knihovně zamknout.
Hravé vyprávění o čtení a tajemství ukrytém v temných koutech knihovny.
Spolu s holčičkou Zorkou a jejím kamarádem Alešem malí čtenáři objevují co se s námi děje, když zkrotíme písmenka a začteme se do příběhu. Opravdu lze knihu zhltnout a nezakuckat se? A neudusí se ten, kdo čte se zatajeným dechem? A proč knihy netlačí, když v nich ležíme?

Ukázka z knihy

Knihozrouti kdo se zakousl do knih

Doporučujeme

Sledujte dobrodružství Knihožroutů od začátku:

zobrazit info o knize    zobrazit info o knize

Knihožrouti – Kdo se zakousl do knih?

Autorka: Klára Smolíková
Ilustrovala: Bára Buchalová

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 185×190 mm
ISBN: 978-80-7553-750-8
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Knihožrouti – Kdo se zakousl do knih? vydalo nakladatelství Triton. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorce

Klara SmolikovaKlára Smolíková se narodila 8. 3. 1974, vyrostla na Praze 6, kam chodila na Gymnázium Jana Keplera, pak pokračovala ve studiích na Filozofické fakultě UK a to na katedrách estetiky a teorie kultury. Patnáct let žila s rodinou v Táboře a věnovala se psaní do dětských časopisů. Pohádky, komiksy či zábavně vzdělávací články ilustroval Honza Smolík, její tehdejší manžel. Psala také vzdělávací materiály pro učebnice a vytvořila desítky sad pracovních listů pro základní školy. Deset let učila táborské studenty knihkupectví a knihovnictví a tři roky působila v Husitském muzeu.
Knihy, které publikuje, jsou převážně určené dětem. Prvními čtenáři byly její děti: syn Tobiáš a dcera Jorika. Protože už povyrostly, troufá si Klára napsat taky něco pro starší čtenáře. Takovou vlaštovkou je kniha H. U. S. pro náctileté. S druhým manželem Jiřím W. Procházkou vydali v dubnu 2015 Mrtvou šelmu, kterou otevírají detektivní sérii Souřadnice zločinu. Protože zjistili, že detektivní žánr zajímá i mladší čtenáře, společně napsali v roce 2016 Zločin mezi dinosaury. Druhý díl nazvaný Poprask v divadle kouzel následoval v březnu 2017. Mezi její další díla patří např.  Na hradě BraděVynálezce Alva, komiks Viktorka a vesmírná dobrodružství či Čertice Dorka.
Nejnovějším projektem je komiksová revue Bublifuk. Čtvrtletník pro holky a kluky plný původních českých komiksů zaštítilo nakladatelství Triton. Přečtěte si její článek.

Zdroj informací a fotografie: klarasmolikova.cz

————————————————

Ústřední postavou následujícího příběhu je kocour Silvestr, kterého trápí pocit obyčejnosti. Proto se vydává na výpravu do zoo a pak napodobuje zdejší zvířata, ale sklízí jen posměch. Jak nakonec vyřeší svůj problém?

Zrzavý kocour Silvestr žije s babičkou v malém domku blízko zoo. Ačkoli má doma misku vždy plnou, zdá se mu jeho život příliš nudný. Trápí se tím, že jako kocour není ničím zajímavý. Podniká proto pravidelné výpravy do zoo a snaží se napodobovat exotická zvířata, která všichni návštěvníci obdivují. Přestrojí se za lva, páva, zebru i papouška, ale vždy sklidí jen posměch. Jak Silvestr svoje trápení nakonec vyřeší?
Krásně ilustrované pohádky plné zvířátek jsou doplněny množstvím veselých básniček a úkolů pro malé čtenáře.

Ukázka z knihy

Vydal jsem se po cestě, kde šlo nejvíce lidí. Na konci cestičky bylo stanoviště pro vláček. Nasedl jsem do vláčku – byl pomalovaný jako opravdový tygr. Stál hned u plotu a houkal na znamení odjezdu. Plný dětí konečně vyrazil na cestu. Seděl jsem na sedadle a dobře jsem se rozhlížel, jestli se na mě všichni dívají, ale děti sledovaly spíše klece se zvířaty. To mě mrzelo.

Skopiciny kocoura Silvestra 2

Přečtěte si zbytek naší ukázky.

Skopičiny kocoura Silvestra

Autorka: Zuzana Pospíšilová
Ilustrovala: Linh Dao

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 170×248 mm
ISBN: 978-80-271-2212-7
Doporučená cena: 229 Kč

 

Knihu Skopičiny kocoura Silvestra vydalo nakladatelství Grada. Prolistujte si další ukázku.

O autorce

Zuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyKnihovnické pohádkyZáchranářské pohádkyHasičské pohádkyPrázdniny s drakem či Školnice Valerie s ujímá vedení.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Černokněžník Molous vlastní kouzelnou knihu, díky které se Praha promění v město plné zvířátek. Kdo stojí za touto neplechou? Ponořte se do příběhu a najdete odpověď.

Co byste řekli tomu, že se na pražské ulici setkáte místo auta s velbloudem? Nebo s krokodýly? Anebo kdyby se najednou pouliční svítilny proměnily v žirafy a daly se na pochod městem. Že to není možné? Tak to neznáte kouzelnou knihu černokněžníka Molouse, ze které to všechno přičarovali… Kdo? To už se dozvíte z knížky, kterou právě držíte v ruce.

Ukázka z knihy

Jednou si zase bezstarostně dusal mezi lopuchy a kopřivami, asi maličko víc přidupl než obvykle, zkrátka a dobře – propadl se rovnou do sklepa. Ani ve snu by ho nenapadlo, že je pod žahavými kopřivami nějaké sklepení.
Sykl bolestí, jak si narazil koleno, ale hned se otřepal a rozhlížel se kolem sebe. Ve sklepě bylo šero a objemná kniha v černých deskách. Šero se Pepíkovi nezamlouvalo, zato kniha ano, proto si ji okamžitě přivlastnil a ostošest se drápal nahoru na světlo boží.

Carovani na krizovatce

Čarování na křižovatce

Autor: Zdeněk Slabý
Ilustrovala: Bára Buchalová

Počet stran: 60
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7553-746-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Čarování na křižovatce vydalo nakladatelství Triton. Nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Zdeněk Karel Slabý je velmi oblíbeným a oceňovaným spisovatelem knížek pro děti. Můžete si u nás prohlédnout i jiná jeho díla (Tři banány) nebo si přečíst některou z našich recenzí, například ke knize Dívka z Černé věže.

————————————————

Strašidla se vydají na výlet do Prahy, aby se dozvěděla něco nového o strašení. Po příjezdu na ně čeká velké dobrodružství plné legrace a průšvihů.

Na hradě Vidlákov žije kastelán Mňuk a s ním strašidla Mahulena, Bouchal, Škrtislav, Ohníček a Smrádek. Na hrad nejezdí moc návštěvníků a tak hrad pomalu chátrá a strašidla nemají koho strašit. Až jednoho dne přijede autobus plný rozjívených pražských dětí a rázem je všechno jinak. Strašidla se ze zapomenutých novin dočtou, že v Praze je muzeum strašení a rozhodnou se, že se pojedou přiučit strašení ke svým pražským kolegům. To se ví, že se jejich pobyt v hlavním městě neobjede bez průšvihů a ostudy. Jak to celé dopadne? S kým se nakonec vrátí zpátky domů na hrad Vidlákov?

Strašidla z Vidlákova

Autoři: Renáta Petříková, Michal Vaněček
Ilustroval: Václav Ráž

Počet stran: 96
Vazba: vázaná
Formát: 162×237 mm
ISBN: 978-80-271-2225-7
Doporučená cena: 249 Kč

 

Knihu Strašidla z Vidlákova vydalo nakladatelství Grada.

O autorech

Renata Petříčková je copywriterka, píše nejrůznější tématické články na zakázku, pracuje jako nakladatelská a webová redaktorka, na svém kontě má několik vlastních knih.  Zajišťuje propagaci knih pro další nakladatele. Její články najdete také v časopisech, webových hobby magazínech nebo magazínech pro ženy.
Michal Vaněček je autorem povídek a pohádek, ačkoliv jeho hlavní profesí jsou informační systémy.  Má na svém kontě pět knih povídek a řadu knížek  a CD pro děti.  Věnuje se též vydávání knížek v rámci Nadace T-SOFT ETERNITY.
Renata Petříčková a Michal Vaněček jsou již zkušenou autorskou dvojicí. Kouzelné pražské pověsti jsou jejich sedmou knihou pro děti. K jejich knížkám patří trologie o Kutnohorských skřítcích, pohádky o Blbounovi a pohádkový příběh Hejkalov či Bubákov.  Všechny jejich knihy vyšly též jako audioknihy.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

O ilustrátorovi

Václav Ráž je kreativní výtvarník, ilustrátor, kreslíř a fotograf. V roce 2014 obdržel ocenění SUK 2014 – Cena noci s Andersenem. Spolupracoval s několika periodiky, nakladatelstvím a reklamou. Nejstěžejnější tituly, projekty a spolupráce – Blesk, Marianne, Žena a život, Holiday Navigator, Czech Bussines Weekly, Albi česká republika a.s., Prague´s Barrel Tournament, Nadační fond Zdeňky Žádníkové, Trnky Brnky, Čtyřlístek, Mateřídouška, Nezbeda, nakladatelství Fragment, Triton. V současné době se věnuje úzké spolupráci s nakladatelstvím Grada, kde se podílí na sérii úspěšných dětských titulů například Co má vědět správný Čech. Ilustrováním knih pro děti si splnil svůj sen.

Zdroj informací: nakladatelství Grada

————————————————

Rodina Twispových se už podesáté vrací na scénu. I když to vypadalo nadějně, že všechno proběhne v klidu, stačí zmizení Almy a pohoda je v troskách. Na oba Nicky čekají zajímavé zážitky…

I desátý díl setrvale oblíbené ságy vás pozve na adrenalinovou jízdu plnou charakteristicky twispovských kotrmelců a nekorektního humoru.
Tyhle prázdniny začínají pro rodinu Twispových slibně. Nick mladší má svou milovanou Almy, na obzoru se rýsuje větší role ve sledovaném seriálu a ke všemu konečně povyrostl. Nick starší snad už definitivně našel svou pravou lásku v Treez, se kterou čeká dítě, a navíc mu nabídli bohatě honorovanou roli dvorního žongléra starověkého čínského císaře ve filmu natáčeném na Tchaj-wanu. Takže sluncem zalitá idyla? Ale kdepak, tohle je přece kniha o Twispech!
Napřed se záhadně vypaří Almy. Brzy se ukáže, že za jejím zmizením stojí rodiče, jimž není zrovna po chuti dceřina rozjíždějící se herecká kariéra ani nezřízený sexuální život, a tak se rozhodli odvelet dceru k příbuzným do Egypta a nechat ji tam už nafurt. Chce-li svou milovanou zachránit před životem na ztracené vartě na konci světa, nezbývá Nickovi než vyrazit za ní. Jenže jak, když mu otec v předtuše pořádného průšvihu zabavil pas? A dokáže v její nepřítomnosti ovládnout své pudy? I to filmování na Tchaj-wanu vypadá poněkud podezřele. Čerstvému ženáči Nickovi staršímu klepou každý večer na dveře překrásné dívky (a nejen ty), které s ním touží strávit noc. Stojí za tím jeho neodolatelný sex-appeal, nebo to má něco společného s tajemným obdivovatelem Treez, který ji zahrnuje drahými dárky?

Ukázka z knihy

Ve škole to letos nebylo zas tak strašný. Většinu dní platilo, že pokud bych si musel vybrat, jestli jít do školy, nebo si nechat vrážet pod nehty bambusový třísky, hlasoval bych pro starou dobrou Santamonickou střední. Jaksi se rozneslo, že randím s překrásnou vnučkou Trenta Prestona, což kapku pozvedlo můj kredit. (str. 5)

Zjistěte, jak příběh pokračuje.

Mládí v hajzlu: Nadržený rebel

Autor: C. D. Payne
Přeložila: Naďa Funioková

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-634-6
Doporučená cena: 298 Kč

 

Knihu Mládí v hajzlu: Nadržený rebel vydalo nakladatelství Jota.

O autorovi

C. D. Payne (*1949, Ohio) je americký volnomyšlenkář a spisovatel. Proslavil se především sérií kultovního deníku Mládí v hajzlu (Nakladatelství JOTA). Vystudoval historii evropských zemí na Harvardu, poté se živil jako redaktor, grafik, reklamní textař či fotograf. Měl asi třicet zaměstnání a žádné se mu podle jeho slov nelíbilo. V současné době se věnuje provozu svého nakladatelství Aivia Press, muzeu karavanů a psaní beletrie. Žije v Sonoma County, severně od San Franciska.
nakladatelství Jota vyšly kromě série Mládí v hajzlu knihy Holubí mamboBrenda VelikáNeviditelnýDědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišlaNestydaté plavky a Americké krásky

Zdroj: jota.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKnihožrouti – Kdo se zakousl do knih?

Smolíková, Klára

Triton, 2020

zobrazit info o knizeSkopičiny kocoura Silvestra

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2020

zobrazit info o knizeČarování na křižovatce

Slabý, Zdeněk K.

Triton, 2020

zobrazit info o knizeStrašidla z Vidlákova

Petříková, Renáta – Vaněček, Michal

Grada, 2020

zobrazit info o knizeMládí v hajzlu: Nadržený rebel

Payne, C. D.

Jota, 2020

Napsat komentář