Ukázka z knihy Školnice Valerie se ujímá vedení

Skolnice Valerie se ujima vedeni
Tajemná kráska s netopýřím tetováním se vrací splnit poslední úkol, v němž bude hrát hlavní roli pan ředitel. Jak asi tušíte, neobejde se to bez kouzla. Další příběh Zuzany Pospíšilové navazuje na knihy Školnice Valerie v podezření a Školnice Valerie odhalena. Opět ho zdobí ilustrace Zuzany Osako.

Přinášíme vám ukázku z knihy Školnice Valerie se ujímá vedení,
kterou vydalo nakladatelství Grada.

 

Předmluva

Vítejte v závěrečném příběhu o záhadné školnici Valerii! Jak víte z předchozích dvou knížek této série, tajemná kráska s netopýřím tetováním už nudnou a smutnou Pátou základní školu proměnila k nepoznání. Něco důležitého ale ještě zbývá zařídit. Před Valerií je poslední úkol, ve kterém hlavní roli sehraje sám pan ředitel. Bez kouzla se to ale neobejde ani tentokrát. Bude to kouzlo docela sladké…

 

To se jen tak nevidí

Martin je žákem 2. A v Páté základní škole. Když chodil do první třídy, připadala mu škola nudná. Všichni učitelé se stále mračili a hodně křičeli. V jejich třídě učila paní učitelka, která byla snad ze všech nejpřísnější. Ostatní děti z jiných škol se mohly odpoledne scházet na hřišti. Mohly si povídat a hrát, ale Martin měl každý den tolik domácích úkolů, že mu na hraní nezbýval čas. Není divu, že do školy chodil nerad. Každou hodinu ho čekala písemka nebo zkoušení. Když se konečně dočkal svých prvních prázdnin, přál si, aby nikdy neskončily. Do nudné školy se mu zpátky nechtělo. Udělal by cokoliv, jen aby tam nemusel.
Po prázdninách se ale všechno změnilo. Začalo to tím, že se u nich ve škole objevila nová školnice. Byla úplně jiná než všichni učitelé a učitelky. Vždycky se okolo ní děly nějaké podivnosti. Martin se rozhodl, že tomu přijde na kloub. Kdo vlastně je ta školnice Valerie? Neumí náhodou čarovat? Ještě před rokem si myslel, že ve škole je nuda, ale teď už si to rozhodně nemyslí. Pátrá po záhadách spojených s Valerií a v dobrodružném pátrání není sám. Pomáhá mu spolužák Šimon a taky dva kamarádi z vedlejší třídy, Vojta a Pepík.
Kromě školnice Valerie se ve škole začali objevovat i noví učitelé. Martin jako první přišel na to, že mají dokonce něco společného. Nejen to, že se usmívají, ale možná dokážou i oni čarovat. Navíc mají na ruce vytetovaného netopýra a v jejich jméně následuje po R měkké I – Valerie, Richard, Gabriela, Erika, Patrik. Přitom se ve škole učili, že po R se píše tvrdé Y! To už bylo nějak moc náhod najednou.
Naposledy chtěli kluci zjistit, co se ve škole děje po setmění. Martin, Šimon, Vojta a Pepík zůstali v budově přes noc. Tajně. Celou dobu byli ve střehu a nakonec se to opravdu vyplatilo. Stali se svědky něčeho, co se jen tak nevidí. Jejich školnice a někteří další učitelé se jen tak proměňovali v netopýry, a dokonce měli i tajnou poradu.

 

Mezi námi!

Zrovna skončilo vyučování. Martin se Šimonem se najedli ve školní jídelně a teď už se nemůžou dočkat, až se sejdou s Pepíkem a Vojtou. Mají pro ně totiž důležité zprávy.
„Kde jste tak dlouho?“ volal na ně už z dálky Pepík, který seděl na lavičce vedle Vojty. Oba tady na ně čekali už víc než půl hodiny. Takhle se ještě nikdy nezpozdili.
„Kdo jim to řekne?“ zeptal se potichu Martin, ještě než k nim došli.
Šimon jen pokrčil rameny.
„Zůstali jsme po škole,“ ohlásil kamarádům z vedlejší třídy Martin.
„Cože?“ vytřeštil oči Vojta.
Ani Pepík tomu nemohl uvěřit. „Kecáš!“
„Fakt,“ potvrdil Šimon.
Oba kluci z béčka se obávali nejhoršího.
„Patrik vás nechal po škole?“
„A přišla i Valerie,“ dodal Martin. Teprve potom přisedl na lavičku. Líbilo se mu, že jsou kluci napnutí jako struny, a tak si ten pocit vychutnával. K dalšímu vyprávění se nechal pobízet.
„No tak! Co se dělo?“ ptal se netrpělivě Vojta.
„Co jste provedli? Proč jste byli po škole?“ chtěl vědět Pepík.
„Něco nám prozradili,“ řekl tajemně Šimon.
„No jo, ale co?“ Vojta byl zoufale zvědavý. Potřeboval se to dozvědět hned teď.
„V podstatě se přiznali, že jsou čarodějnice a čarodějové,“ oznámil s vážnou tváří Martin.
„Fakt, jo?“ divil se Pepík.
„Ale prý nejsou zlí,“ uklidnil je Šimon.
„Naopak,“ dodal hned Martin. „Podle nich naše škola potřebuje změnu. Děti by se měly do školy těšit.“
„Tak proto se pokaždý nějakýmu učiteli něco přihodí a hned je za něj náhrada,“ plácl se do čela Vojta.
„Mají to dokonale promyšlený,“ přikývl obdivně Pepík.
„Ale nesmíme za žádnou cenu nikomu prozradit ani slovo. Slíbili jsme, že to řekneme jen vám dvěma. Bude to tedy jen mezi náma, slibujete?“ ujišťoval se Martin.
Všichni najednou vstali z lavičky. Natáhli ruce a naskládali je na sebe. Mají společné tajemství, které si teď potvrdili plácnutím.
„Škoda,“ prohlásil po chvíli Vojta.
„Škoda čeho?“ nechápali kluci.
„Škoda že už pátrání skončilo.“

————————————-

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich, např. z knih Prázdninové pohádkyPohádkové uspávankyKnihovnické pohádkyZáchranářské pohádkyHasičské pohádkyPrázdniny s drakem.

Informace o autorce a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.

 

Zuzana Osako

Zuzana Osako je výtvarnice, kterou fascinuje móda, folklór a životní příběhy. V módním světě se objevila nejdříve jako modelka, později se věnovala oděvnímu designu a dnes je velmi úspěšnou a vyhledávanou módní ilustrátorkou. Její tvorba je ovlivněna Japonskem, kde pět let žila, studovala malbu japonskou tuší a vedla výtvarnou školičku Shanti pro rodiče a děti. Zuzana Osako miluje své rodné Slovácko, jehož tradice, folklór a krása jsou dalším inspiračním zdrojem jejího díla. Zuzanino umění zachytit atmosféru, náladu a skrytý příběh nachází v poslední době uplatnění i v knižní ilustraci pro děti, jíž se trojnásobná maminka a vášnivá čtenářka s láskou věnuje. Ilustrovala také knihy Zuzany Pospíšilové Andílkovo vánoční putování a Školnice Valerie v podezření.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeŠkolnice Valerie se ujímá vedení

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2018

Napsat komentář