Ve fantasy je možné vše

tipy pondeli fantasy
Fantasy svět umí být velmi bohatý. Pokud si myslíte, že vás už nemůže nic překvapit, možná zjistíte, jak moc jste se mýlili. Tady je totiž možné úplně všechno. Vyberte si jednu z pěti knižních novinek, kterou vám dnes představujeme, a přesvědčte se sami!

Hlavní hrdinka Elodie je sice dědičkou, ovšem poměrně chudého vévodství. Zdá se, že štěstí ji potká spolu s nabídkou sňatku od jednoho velmi bohatého dědice. Nebude to ale jen tak, protože v životě je vždycky něco za něco…

Elodie nikdy nesnila o palácích a přepychu. Jako dědička chudého vévodství moc dobře ví, co to znamená hlad a bída. Když ji ale požádá o ruku okouzlující princ bohatého ostrovního státu Aurea, bez váhání přijme. Vždyť sňatek s Henrym znamená, že její lid už nikdy nebude trpět! Za pohádkovou nabídkou se však ukrývá tajemství. Temné, zubaté tajemství. Aurea totiž sdílí ostrov s drakem – krvežíznivou bestií, která si výměnou za svoji přízeň žádá krev. Královskou krev. Elodie je ihned po honosné svatbě obětována netvorovi. Bude potřebovat veškerý svůj důvtip, aby v jeskynním bludišti unikla ze spárů jisté smrti a pomstila se všem, kdo ji zradili.
Román je výsledkem unikátní spolupráce filmařského týmu Netflixu, v čele s autorem scénáře Danem Mazeau, a bestsellerové autorky New York Times Evelyn Skye

Mladá dáma

Autorka: Evelyn Skye
Přeložil: Jakub Chodil

Počet stran: 344
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-5025-0
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Mladá dáma vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Na rozdíl od Gaumiota se ale Elodie do Aureje těšila. Během těch osmi měsíců ode dne, kdy dostala nabídku k sňatku, si s princem Henrym vyměnila spoustu dopisů. Aurejská plavidla byla mnohem rychlejší než inophské lodě a cestu mezi Aurejí a Inophe zvládla za pár týdnů místo měsíců. Henry psal dopisy úhledným, nakloněným písmem a vyprávěl jí příběhy o krásách a hojnosti ostrova, na kterém žil. Elodiiny dopisy zase byly plné historek o jejím lidu a jeho hrdosti, kterou nalézal v práci. A samozřejmě se dlouze rozepisovala o svém nejoblíbenějším člověku na celém světě, o své sestře. Floria byla v současnosti uhranutá složitými bludišti, které pro ni Elodie vyráběla v neobvyklých podobách – jako včelí úl, kojota nebo narozeninový dort, to když Flor oslavila třináct.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Evelyn Skye je autorkou osmi románů, včetně knihy Sto lásek Julie a Damsel, průlomové literární a filmové spolupráce s Netflixem. Damsel hrají Millie Bobby Brown, Angela Bassett a Robin Wright. Ten debutoval jako film číslo 1 na celém světě na Netflixu. Evelyniny knihy vyšly po celém světě a byly přeloženy do šestnácti jazyků. Evelyn je absolventkou Stanfordské a Harvardské právnické fakulty. Před svou kariérou jako autorka byla právničkou v oblasti duševního vlastnictví a fúzí a akvizic v renomovaných mezinárodních právních firmách Latham & Watkins a Weil, Gotshal & Manges. Vedla právní týmy v oblasti duševního vlastnictví na miliardových fúzích a také na strukturovaných komplexních licenčních transakcích na technologie.

Zdroj informací: web autorky

————————————————

Jak by vypadal svět po válce v alternativní realitě? Protektorát Čechy a Morava se zmenšuje a konflikt mezi USA a Německou říší naopak narůstá. Heydrich neúnavně pokračuje v odsunu Slovanů, kteří ještě zbývají. Má vůbec ještě někdo šanci na přežití?

Druhá světová válka skončila vítězstvím nacistického Německa. Ihned v roce 1945 začala stavba Hitlerova valu, známého pod prostým názvem Zeď, který přetnul euroasijský kontinent od severu k jihu. Území na východní straně využívala Luftwaffe jako střelnici. Koktejl jaderných, biologických a chemických zbraní vrátil bývalé Rusko do středověku, zároveň však způsobil nové mutace. A to nejen fyzické, ale také mentální… Podaří se vojákům SEALs unést jednoho výjimečně nadaného jedince? Mohou jeho telekinetické schopnosti zabránit vypuknutí třetí světové války mezi USA a Velkoněmeckou říší? A jak se žije ve stále se zmenšujícím protektorátu Čechy a Morava? Nový vůdce Reinhard Heydrich pokračuje v odsunu zbývajících Slovanů na východ, ale co odsun vlastně znamená – vyhnání za Zeď, nebo rovnou smrt?

Říše

Autor: Roman Bureš

Počet stran: 480
Vazba: brožovaná
Formát: 108×180 mm
ISBN: 978-80-278-0153-4
Doporučená cena: 439 Kč

Knihu Říše vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Už jako pětiletí caparti jsme spolu házeli žabky přes rybník. Jsem mu vděčný, že za jeho úsměvem nikdy necítím onen opatrný chlad jako u ostatních sousedů. Že mi jako oni nezávidí áčko v kennkartě, které mezi námi rozevírá hlubokou společenskou propast. Hospodou šumí tlumený hovor, uprostřed místnosti se vznáší štiplavý dým z levných cigaret a Bulina nepřítomně leští půllitry. I přes ignoraci mé osoby mám tuhle hospodu rád, už proto, že zde můžu bez obav mluvit rodnou řečí. Na polici za pípou monotónně mele malá černobílá televize. V protektorátu se dá na-ladit pouze zpravodajský program, samozřejmě v němčině.

K dispozici máte i kompletní ukázku.

O autorovi

Roman Bureš je rodák z Kladna. Miluje (kromě své rodiny) kočky a psy, jihovýchodní Asii, antický Řím a MMA. Dříve pracoval jako osobní strážce a vyhazovač v pražských klubech, bohaté životní zkušenosti nyní zúročuje ve svých knihách. S psaním začal poměrně pozdě, na sklonku roku 2011, kdy pouze hledal něco, čím by zaměstnal lenivějící mozek. Nevinná záliba mu poněkud přerostla přes hlavu, protože během osmi let napsal osm knih. V roce 2013 mu vyšly dva historické romány odehrávající se ve starověkém Římě. Sám tvrdí, že Legionář ani Zuřící lev nestojí za nic, ale na obou knihách se naučil psát. To potvrdil úspěch Propasti času (2015), s níž vstoupil do vod fantastiky. Navázal neméně úspěšnou Císařovnou (2016) a trilogii dovršil Impériem (2018). Pak si odskočil zpět do antiky a kompletně přepracoval svůj druhý román, který vyšel pod názvem Leon (2019). Za dosavadní vrchol své tvorby však považuje fantasy román Inferium (2019), v němž waffen SS podniknou invazi do pekla. Jeho poslední kniha Říše se odehrává v alternativní minulosti, v níž nacisté vyhráli válku. Roman Bureš se vyznačuje originálními náměty a vysokou úrovní zpracování textu, což se ukázalo i v povídkách O lidském dobytku z antologie Ve stínu Říše (2017), Nemesis ze sesterské Ve stínu apokalypsy (2018) nebo Vítejte v pekle.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Dáváte-li před vážnými příběhy přednost těm, kde vládne nadsázka a humor, jste na správné adrese. U čtení bláznivého příběhu plného magie a trpaslíků se rozhodně nudit nebudete!

Nespoléhejte na hrdiny, najměte si profesionály! Fantasy plná akce a humoru, která vám připomene ty nejlepší hry dračího doupěte…
Durhamův služební postup u městské stráže definuje vodorovná čára. Pravda, jednou vyřešil ovcovraždu, ale to měl výjimečně šťastný den. Když tedy obdrží rozkaz připojit se jako pozorovatel ke Kobkanýrům – profesionálním trpasličím čističům hrobek a kobek – rozhodně si nehodlá stěžovat. Tedy alespoň než si uvědomí, že ho obdržel omylem. Už se s tím ale nedá nic dělat a vyšilující strážný je nucen zúčastnit se výpravy za magickým palcátem ukrytým v kryptě nekromanta Alahama. Pro trpaslíky je to rutina. Předpokládají, že vtrhnou dovnitř a za pomoci seker, štítů, kuší, trhavin, obléhacích strojů a cvičených slepic pobijí nemrtvé, vyřadí pasti a následně odvezou z kobky všechno, co se dá zpeněžit. Bohužel pro Kobkanýry se ale zdá, že s Durhamem vstoupilo do hry i něco jako osud, a trpasličí komando se dočká poněkud náročnějšího dobrodružství než obvykle. Až bychom se nebáli říct přelomového. A pak je tu ještě nemrtvák Alaham, který má své vlastní plány… Neotřelá „feel-good“ fantasy plná akce a humoru, která vám připomene ta nejúžasnější dobrodružství, která jste prožili při hraní Dračího doupěte!

Kosti, pasti, slepice

Autor: Jeffery Russell
Přeložil: Jiří Matyskiewicz

Počet stran: 264
Vazba: brožovaná
Formát: 125×195 mm
ISBN: 978-80-7588-585-2
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Kosti, pasti, slepice vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Durham začal ráno s helmou, která páchla po cibuli. To byl celkem obvyklý problém, jelikož spousta strážných z noční služby používala své helmy i jako misky na polívku. A nesnažili se je pak umýt nijak zvlášť pečlivě, především když šlo o jídlo na konci šichty. Nutnost odkroutit si tu a tam směnu s trochou ovesné kaše ve vlasech nebo zapomenutým hráškem za uchem patřila k ceně, která se platila za prestižní pozici městského strážného. Pak to byly ještě dva měďáky denně za zapůjčení helmy a jeden další za obušek. Technicky vzato byly obě části vybavení volitelné, ale ve skutečnosti to bez nich nešlo. Bez klacku v ruce vás nikdo nebral vážně. A bez oficiální strážnické helmy jste vypadali prostě jen jako chlap s klackem a takových se poflakovalo všude kolem dost. Pak se platil ještě měďák denně za jídlo, další, co se házel do pomačkané plechovky vedle kávové konvice, a tři měďáky za kavalec v kasárnách. Jako denní plat jste sice dostali stříbrňák, ale Durham pochyboval, že s sebou pokladník nějaké nosí. Prostě se objevil s pytlíkem měďáků, odečetl výdaje a předal, co zbylo. Mínus měďák za administrativní náklady. Durham dorazil ke karavaně přesně na čas. Jako obvykle, přesně tak, jak to do něj namlátil jeho adoptivní otec. Vždycky mu říkával: „Když nejsi tam, kde máš být, tak se věci, co se ti maj stát, stanou místo toho někomu jinýmu.“

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Jeffery Russell je americký spisovatel původem ze severozápadu Spojených států, kde žije v malém domku s malým psem a sklenicí plnou (údajně) plastových očí. Nebylo tomu tak ale vždy. Než měl tohle všechno, pracoval jako masér, vyučoval angličtinu v Jižní Koreji, vyhazoval lidi z fotbalových stadionů, cizeloval texty a vařil nejprve jídlo a pak pivo. Psaní knih se mu zdálo jako logický kariérní krok. Jelikož pravděpodobně tráví víc času přemýšlením o trpaslících, než je společensky přípustné (a také zdravé), nemohla tahle snaha skončit ničím jiným než akční a zároveň humornou fantasy sérií Kobkanýři, která se brzy stala fenoménem a k dnešnímu dni má už čtyři díly.

Zdroj informací: Mystery Press

————————————————

Temný vládce má dceru! Nevinné dítě je však nositelem tak obrovské moci, že děsí úplně každého a tak je třeba ji ochránit před těmi, kteří by se jí mohly chtít zbavit. Je však v silách mladého opatrovníka ochránit dívku i před její rodinou?

Napínavá česká fantasy ze světa mágů, Bohů a tajemných sil všehomíra. Na svět se rodí nové Zlo. Může zničit celé Svaté království, nebude-li včas zastaveno. Nebo je to jinak? Vždyť malé bezbranné dítě nepředstavuje pro nikoho vážné nebezpečí. Má jen smůlu, že je náhodou dcerou Temného vládce, nositele moci, před níž se třesou samotní Bohové. Kněží Řádu nehodlají ponechat nic náhodě a snaží se dopadnout dědice Temnoty za každou cenu. Dokáže dívenku její mladý opatrovník Astar ochránit před členy Řádu i jejím vlastním otcem? Ovládne umění magie dříve, než ho Temní rytíři polapí do svých sítí a přinutí stát se jedním z nich? (Ne)tradiční hrdinská fantasy ze světa Bohů, mágů a sil všehomíra, o jejichž existenci si obyčejný smrtelník může nechat jenom zdát.

Svatá Temnota

Zelené pláště
Autorka: Lenka Brabcová

Počet stran: 339
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-11-03706-2
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Svatá Temnota vydalo nakladatelství Tyrkena.

Ukázka z knihy

Přesto si dál zatvrzele razila cestu hornatým terénem a hlubokými lesy. Nakonec ji však přemohla únava a ona tvrdě usnula na mechu mezi širokými kmeny prastarých buků. Kdyby ji během spánku mohl někdo zahlédnout, považoval by ji zřejmě za přízrak z pověstí. Vždyť mladá žena s tváří hladkou a bělostnou jako socha z alabastru připomínala více křehkou lesní vílu než člověka z masa a kostí. Dlouhé, sněhové bílé vlasy ostře kontrastující s jejím mladistvým tělem dojem ještě podtrhovaly. Vzduch kolem ní rozechvívala prastará síla, stejně přirozená jejímu srdci jako plicím dýchání.

Přečtěte si kompletní ukázku.

O autorce

Lenka Brabcová je česká spisovatelka, autorka fantasy knihy Svatá Temnota. Zajímá se také o dramatickou tvorbu a divadlo, psychologiii, filozofii, literaturu a historii, šamanismus a mytologie celého světa. Narodila se 16. června 1986 ve městě dobrého vína a bohaté historie, ve Znojmě. Většinu svého dětství a dospívání ale prožila v Plzeňském kraji. Později přesídlila do Českých Budějovic, kde se léta nořila do knih během studia českého jazyka, literatury a historie. Právě zde se zrodila myšlenka nejen konzumovat díla jiných, ale vytvářet příběhy vlastní. V psaní pokračovala také během svých cest po Evropě i pobytu na Novém Zélandu. Silně na ni zapůsobila kolébka civilizace, Kréta. Teprve nedávno se rozhodla prověřit svůj talent (nebo zkusit své štěstí?) a přihlásila se do literární soutěže o Cenu Karla Čapka. Její povídka Pravidla věčnosti byla úspěšná a v roce 2022 získala druhé místo v dané kategorii. V současnosti bydlí ve Starém Plzenci u Plzně, pracuje na dalším dílu série Svatá Temnota, píše povídky a věnuje se své rodině.

Zdroj informací: svatatemnota.cz

————————————————

Mrtvý detektiv a jeho mladá a zvídavá parťačka. Pokud už jste o nich slyšeli, jistě budete nadšeni dalším pokračováním ze série Detektiv kostlivec. A pokud ne, možná je nejvyšší čas se seznámit. Tak do toho, určitě se budete dobře bavit!

On je po smrti, ona smrtelně nebezpečná, přestože je jí teprve dvanáct. Nezbývá nám než doufat, že si na tuhle nepravděpodobnou dvojici vyšetřovatelů žádný padouch nepřijde a podaří se jí zachránit svět.
Třetí kniha fantasticky nápadité, proslavené a oblíbené řady příběhů o mrtvém detektivovi Smrtislavu Hezounovi a jeho úžasně opovážlivé a zvídavé parťačce Valkýře opět slibuje řadu temných dobrodružství, tajuplných setkání a třeskutě vtipných momentů. Hrůza bez tváře vás okouzlí, uchvátí a nepustí vás až do konce dalšího dílu této skvělé série. Že už to znáte? Vždycky je to přece tak, že nějaký padouch chce zničit svět. Pár smolařů při tom přijde k úrazu, ale nakonec všechno dobře dopadne. No… tak tentokrát to bude trošku jinak.

Detektiv kostlivec 3: Hrůza bez tváře

Autor: Derek Landy
Přeložil: Pavel Kaas

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-276-0898-0
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Detektiv kostlivec 3: Hrůza bez tváře vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Svatyně, jak si teprve nedávno uvědomila, měla tvar masivního trojúhelníku, který jako by se převrátil a nyní ležel na plocho pod centrem Dublinu. Hala tvořila přesný střed základny trojúhelníku s dlouhými chodbami táhnoucími se na obě strany a centrální chodbou vedoucí přímo. Boční chodby zahýbaly pod úhlem pětačtyřicet stupňů a nakonec se setkaly s centrální chodbou v hrotu trojúhelníku. Menší chodby je půlily zdánlivě náhodně a bez systému. Místnosti, do nichž se vstupovalo z hlavních chodeb, vět-šinou sloužily ke každodennímu provozu Svatyně a Rady Star-ších, ale z některých užších chodeb se vcházelo do místností mnohem zajímavějších – do Věznice, do cel předběžného zadržení, do Depozitáře, do Zbrojnice a desítek dalších, které Valkýra nikdy ani neviděla.

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Než Derek Landy napsal svůj dětský příběh o ostře oblečeném kostlivci, napsal scénář k zombie filmu a vražednému thrilleru, ve kterém všichni zemřou. Jako černý pás v Kenpo Karate naučil nespočet dětí, jak se bránit, v naději, že si vybuduje vlastní soukromou munchkinovu armádu. Pevně ​​věří, že čekají na jeho výzvu k útoku proti jeho nepřátelům (ve skutečnosti žádné nepřátele nemá, ale předpokládá, že se dříve nebo později objeví). Derek žije na předměstí Dublinu a důvod, proč píše svůj vlastní životopis, je ten, že konečně může o sobě mluvit ve třetí osobě, aniž by vypadal pompézně nebo nepříčetně.

Zdroj informací: HarperCollinsPublishers


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMladá dáma

Skye, Evelyn

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizeŘíše

Bureš, Roman

Epocha, 2023

zobrazit info o knizeKosti, pasti, slepice

Russell, Jeffery

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeSvatá Temnota
Zelené pláště

Brabcová, Lenka

Tyrkena, 2023

zobrazit info o knizeDetektiv kostlivec 3: Hrůza bez tváře

Landy, Derek

Slovart, 2024

Napsat komentář