Ukázka z knihy Prázdniny s drakem (Zuzana Pospíšilová)

Zuzana Pospisilova_Prazdniny s drakem
Vojta se na prázdniny u babičky moc netěší, ale nakonec tam zažije dobrodružství, o jakém se mu nikdy ani nesnilo! Nejenže pozná nového kamaráda, ale spolu s ním objeví i kouzelného tříhlavého draka.

Přinášíme vám ukázku z knihy Prázdniny s drakem, kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Čtení pro prvňáčky.

Začínají prázdniny

Vojta byl dnes poslední den ve škole. To proto, že končí školní rok a hned zítra začínají prázdniny. Všechny děti se na prázdniny těšily, jen Vojta byl smutný. Nebylo to kvůli špatnému vysvědčení. Známky měl hezké, ale záviděl ostatním dětem. Všichni pojedou o prázdninách někam k moři, na chatu nebo do kempu pod stan. Jen Vojta ne. Rodiče musejí chodit do práce, a tak bude trávit prázdniny u babičky.
„A co tam budeš dělat?“ zeptal se ho Matěj, se kterým seděl v lavici.
Vojta pokrčil rameny.

Zuzana Pospisilova_Prazdniny s drakem u1

Matěj pochopil, že Vojta na prázdniny k babičce nechce, a tak se ho snažil alespoň utěšit: „Třeba tam budou nějací kámoši.“
Vojta opět tiše pokrčil rameny. Bylo mu jasné, že u babičky v širokém okolí žádní kluci nejsou. Párkrát to zkoušel, ale nikdy nikoho nepotkal. Všichni mladí lidé s dětmi už dávno bydleli ve městě. Na vesnici zůstali jen jiné babičky a dědečkové ve svých starých chaloupkách.
„Uvidíš, že to bude nakonec prima,“ řekl Matěj a poplácal Vojtu po rameni. Pak si musel jít pro vysvědčení. Paní učitelka ho právě vyvolala. Příjmením se jmenoval Zubalík, a tak byl v abecedním seznamu úplně poslední.
„Tak si, milé děti, hezky užijte prázdniny. Dávejte na sebe pozor, ať se nezraníte a můžeme se v příštím školním roce potkat všichni živí a zdraví. A nezapomeňte si vést prázdninový deník. Nebo si alespoň všechno dobře zapamatujte. V září si napíšeme slohovou práci na téma prázdniny.“
Vojta si povzdechl. Co bude psát? Jak s babičkou okopával brambory a sbíral jablka? S babičkou je totiž hrozná nuda. Nikdy s Vojtou nehrála žádnou hru. Pořád jenom vaří, uklízí a pracuje na zahradě.

Zuzana Pospisilova_Prazdniny s drakem u2

„Tak se mějte hezky a v září na shledanou!“ rozloučila se s dětmi paní učitelka. V tu ránu se děti rozprchly. S vysvědčením v ruce si probojovávaly cestu ze dveří třídy. Jen Vojta nikam nespěchal a Matěj se loudal s ním. Ze soucitu.

———————————

Přečtěte si další ukázku.

 

Čtení pro prvňáčky

Celobarevné knížky jsou určeny dětem, které navštěvují první třídu a začínají se čtením. Knihy edice Čtení pro prvňáčky obsahují jednoduchý text a jsou psány velkými písmeny, aby je začínající čtenář dokázal snadno přečíst. V rukou rodičů nebo pedagogů se tyto bohatě ilustrované publikace mohou stát skvělou motivační pomůckou pro rozvíjení radosti ze samostatného čtení.
Od Zuzany Pospíšilové, oblíbené spisovatelky dětských knih a autorky příběhu Prázdniny s drakem, vyšla v této edici řada dalších skvělých titulů. Přečtěte si ukázky z knížek O lakomém křečkovi (2013), Kouzelné vánoční sny (2015), Do lavic! (2015) nebo třeba Vynálezce Tadeáš (2015).

Informace o edici byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrázdniny s drakem

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

Napsat komentář