Ukázka z knihy Hasičské pohádky (Zuzana Pospíšilová)

zuzana-pospisilova_hasicske-pohadky
Zuzana Pospíšilová přichází s pořádně mokrými a veselými příběhy o hasičích. Kromě nich tu však mají své místo i vodníci, zvířátka a hasičská auta. Děti se tak u pohádek, které krásně ilustroval Josef Pospíchal, rozhodně nebudou nudit.

Přinášíme vám ukázku z knihy Hasičské pohádky,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Pohádkové čtení.

 

První hasič

Bylo parné léto. Sluníčko svítilo jako o závod. Hřálo mnohem více než jiné roky. Lidé by si na teplo zvykli, ale pro úrodu to bylo neštěstí. Rostlinky potřebují k životu vláhu, a ta jim teď chyběla. Voda ve studnách pomalu vysychala. Jediné místo, kde se ještě voda držela, byl rybník, a tak tam lidé chodili s vědry a konvemi na zalévání a nosili si vodu domů nebo na pole.
„S takovou bude i rybník za chvíli bez vody,“ dělal si starosti dědeček, který seděl na zápraží, pokuřoval dýmku a pozoroval zástupy lidí, kteří chodili k rybníku nebo od něj.
Není divu, že v takovém horku vypukl požár. Možná odskočila jiskřička od křemínku, možná se sluníčko podívalo přes kousek sklíčka, možná se stalo něco jiného, ale každopádně začal hořet stoh čerstvě usušené slámy.
„Hoří, lidičky, hoří!“ volala z plných plic vyděšená hospodyně, která byla u požáru nejblíž. Plameny olizovaly hromadu slámy, pochutnávaly si na ní a tou chutnou svačinkou sílily čím dál víc.
Lidé hned přiběhli na pomoc. Každý vzal alespoň tu trochu vody, kterou měl doma, a snažil se po vědrech, hrncích nebo hrstkách plameny uhasit, ale vůbec se to nedařilo.
Všichni už se začínali bát. Jestli oheň neuhasí, může jim klidně shořet celá vesnice. Oheň je nenasytný a nikdy nemá dost.
Už to skoro vypadalo, že se oheň začne šířit od stohu k okolním domům, když tu se objevil usměvavý pán v zeleném obleku s dlouhými šosy, ze kterých kapala voda.

zuzana-pospisilova_hasicske-pohadky_ukazka2

„Kdo to je?“ zeptala se selka, která si ho všimla jako první.
„Nevím, nikdy jsem ho neviděla,“ odpověděla jí sousedka.
Byl to vodník Vodička, ale to nikdo nevěděl.
„Nepomůžete nám hasit?“ zeptala se ho selka.
Vodník jen tiše přikývl a pak s prázdnýma rukama pospíchal k hořícímu stohu.
„Vodu!“ volala za ním selka, ale on jako by ji neslyšel.
Selka se sousedkou nad tím nechápavě kroutily hlavou, ale to, co se stalo potom, jim doslova vyrazilo dech.
Vodník vyždímal své šosy nad ohněm. Nejdřív jeden a pak druhý. Bylo v nich vody jako z půlky rybníka. Ten velký vodní příval plameny v tu ránu uhasil.
Všichni tomu neznámému zachránci děkovali, plácali ho po ramenou a hospodyňky mu za odměnu nabízely cukrované buchty nebo plný talíř guláše.
„A kde vlastně bydlíte?“ zeptal se ho sedlák.
Vodník Vodička ukázal směrem k rybníku. Teprve teď si všichni dali pět a pět dohromady. Nikdy nevěděli, že mají ve vesnici vodníka.
Když se Vodička dosyta najedl a napil, vrátil se zpátky do rybníka.
Protože sucho nepolevilo a slunko pražilo o sto šest, brzy vypukl další požár. Tentokrát běželi lidé rovnou k rybníku, aby jim vodník pomohl. Udělal to rád.
„Vy umíte hasit, že?“ zeptal se ho jeden malý klučina, když byl požár s vodníkovou pomocí uhašen. „Takže jste hasič, že?“ vyzvídal dál klučina.
Vodník se zamyslel, přikývl a odpověděl: „Vlastně ano.“
A tak měli ve vesnici prvního hasiče. Brzy se to rozkřiklo i po okolí a skoro v každé vesnici chtěli mít taky někoho, kdo se bude starat o hašení požárů, a tak postupně vznikaly další hasičské jednotky. Vodička byl ale úplně první a taky ze všech nejlepší. (str. 7–11)

zuzana-pospisilova_hasicske-pohadky_ukazka1

—————————————–

Pokračování ukázky najdete na stránkách nakladatelství.

—————————————–

Mgr. Zuzana Pospíšilová

zuzana-pospisilovaZuzana Pospíšilová je dětská psycholožka, která pracuje ve Speciálně pedagogickém centru pro děti s mentálním postižením v Ostravě. Dříve pracovala v dětském rehabilitačním stacionáři, převážně s dětmi s organickým poškozením CNS a pohybovým postižením. V době studií se zabývala tématem rozvoje tvořivosti u dětí mladšího školního věku, nyní píše knihy pro děti. Přečtěte si ukázky z některých z nich:
Prázdninové pohádky, Policejní pohádky,
Prázdniny s drakemPohádkové uspávanky.

Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Grada.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd. Značka BAMBOOK je určena všem dětským čtenářům. Nabídkou dětských knížek provází její maskot, pandí kluk Bambook, který seznamuje děti se světem čtení a příběhů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHasičské pohádky

Pospíšilová, Zuzana

Grada, 2016

Napsat komentář