Česká tvorba

book-1623578_640
Moderní česká literatura má v dnešních tipech hned čtyřnásobné zastoupení. Představíme vám povídkové příběhy i romány o osudech dospělých i dětí. Tyto romány jsou inspirovány vlastními zážitky autorů a sepsány tak, aby dokázaly pobavit, dojmout i donutit k zamyšlení.

V okouzlujícím příběhu děvčátka, jehož rodina prochází složitým obdobím, představuje Michal Čagánek jako hlavní hrdinku Blanku, která si získá srdce každého čtenáře.

Poetický příběh v duchu tradice Malého prince A. de Saint-Exupéry.
Podle běžných měřítek je Blanka malé děvčátko ze sociální rodiny, jakých jsou v Praze tisíce. Otec alkoholik, maminka dlouhodobě upoutaná na nemocniční lůžko. Čím je však toto sotva pětileté děvčátko doopravdy? Skutečně přišlo na Zem z planety Nauhir, o které tak často nadšeně vypráví?
To se podaří poodhalit Markovi, majiteli obchodního domu s výmluvným názvem Svět. Ten se jednoho dne setká s nevšedním děvčátkem, které do obchodního domu nepřichází kvůli hračkám či sladkostem, ale aby si četlo v knihách. Přitom si vybírá tituly, jejichž tematika je obtížně srozumitelná i mnohým dospělým.
Blance nečiní problém nahlížet do zdánlivě složitých zákonitostí světa a srozumitelně své poznatky předávat dál. Spolu se svým zvířecím kamarádem, morčetem Griz-Lim, navštěvuje dětská hřiště, nemocnici a další místa, všude šíří radost a naději.
Marek i jeho žena Kristýna si děvčátko, které jakoby snad ani nebylo z tohoto světa, rychle oblíbí. Když zjistí, že ve svém útlém věku začalo tvořit knihu o svých zkušenostech s životem na Zemi, rozhodnou se jí pomoci s jejím dokončením a následně i vydáním…

Kniha obsahuje množství barevných ilustrací, na kterých se podílela malířka Markéta Kotková, její dcery Anežka, děti z MŠ Sluštice a MŠ Nezdenice. Součástí knihy jsou také volné plochy označené symbolem pastelky pro vytvoření vlastních obrázků.

Malá

Autor: Michal Čagánek

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-906777-1-5
Doporučená cena: 220 Kč

 

Knihu Malá vydalo nakladatelství Nové proudy.

Ukázka z knihy

Seděla jsem pod stromem a vítr si hrál s mými vlasy. Četla jsem. Podle obrázků a podle toho, co jsem tolikrát slyšela z maminčiných úst, dokud tady ještě byla s námi a usmívala se na svět. Krásná jemná maminčina ústa, kterých je tak příjemné se dotýkat.
Nebyla se mnou toho dne. Jedině stromy šeptaly do větru. Šeptal vítr. Šeptal starý jírovec. Také já jsem šeptala, co bylo v paměti.
Příběh Malého prince, který opustil svoji planetu a přibyl na Zemi. Na Zemi byla poušť, v té poušti studna, ze které se dalo pít kdykoliv člověk pocítil žízeň. Avšak téměř nikdy z ní nepil, protože byla tak malá a poušť byla všude.

Prohlédněte si i zbytek ukázky. Více o knize naleznete v našem článku a můžete si o ní i zasoutěžit!

O autorovi

Michal Čagánek (*1978) je český básník a prozaik. Je autorem mnoha písní, básní, pohádek, aforismů i románů. Vystudoval střední průmyslovou školu stavební ve Zlíně a po prvním roce dobrovolně odešel ze studia pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V současné době se věnuje vlastní tvorbě a organizuje tvůrčí semináře zvané Pramen inspirace. Jeho prozatím nejúspěšnějším románem je Plyšový Buddha.

Zdroj: prameninspirace.cz

————————————————

Svižným, živým tempem zajisté osloví své čtenáře román Šárky Šiškové Dokonalý život?, jehož hrdinové hledají štěstí a alespoň zdánlivě perfektní životy. Dynamický spád mají nejen jednotlivé scény, ale i změny prostředí, v němž se děj románu odehrává a které autorka sama velmi dobře zná.

Román Dokonalý život? vypráví v průběhu patnácti let příběh dospělých lidí, Viktora, Jany, Ivy, Karolíny a Matěje.
Neopírá se o kulisy minulosti, je aktuální a odehrává se právě teď.
Každý z hrdinů touží a přeje si žít život podle svých představ.
Zatímco Viktor se svým narcistickým viděním světa o dokonalém životě pouze mluví, jeho ženatý bratr Matěj ho zcela pragmaticky žije.
Co se změní, rozvine, přenastaví, v horizontu dní a roků v jejich životech? Obyčejný nebo dokonalý? Co je víc? A není hranice mezi obyčejným a dokonalým dávno smazaná nebo jen otázkou pohledu na život samotný? Romantický obraz zapadajícího slunce u chorvatského pobřeží i přelidněné velkoměsto Hong Kong nejsou pouhými kulisami děje, ale jeho nedílnou
součástí. Dynamika, pravdivost a reálnost stylu vyprávění tvoří linii, která se velmi podobá puštěnému filmu.
Jednotlivá okénka záběrů a scén se energicky střídají s dialogy, detaily i pohledy na velký celek města nebo přírody.
Jazyk vyprávění
Šárky Šiškové čtenáře potěší. Umí být strohý, přesný, dokáže rychle a nekompromisně upoutat pozornost, aby po chvíli zpomalil a konejšivě vykreslil zapadající slunce.

Dokonalý život?

Autorka a ilustrátorka: Šárka Šišková

Počet stran: 231
Vazba: brožovaná
Formát: 160×225 mm
ISBN: 978-80-907093-1-7
Doporučená cena: 320 Kč

 

Knihu Dokonalý život? vydalo nakladatelství Literi.

O autorce

Šárka Šišková (*1966) je jedinou českou oděvní návrhářkou, která je zastoupena svými modely ve stálých sbírkách The Museum at FIT, New York. Její tvorba je prezentována i v knize Fashion Designers A-Z, vydané tímto muzeem v nakladatelství Taschen. Absolvovala Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a celý svůj profesní život se věnuje oděvnímu designu a malování. Pracovala a žila mezi Zlínem, Prahou a New Yorkem. Od března 2018 žije, pracuje a tvoří ve městě barev, světel, chutí a vůní, Hong Kongu.

Zdroj informací: literi.cz

————————————————

Výchova dětí bývá provázena mnoha otázkami a nejasnostmi. Jak dítěti pomoci k co nejlepšímu vývoji a jak jej podpořit v objevování světa kolem sebe? Kniha Jany Skalové se – stejně jako autorčin předchozí titul, S láskou ke zdravému pohybu dětí – snaží na příkladech z praxe ukázat, že neexistuje jeden správný postup, a že ke každému dítěti je třeba přistupovat jako k individualitě.

V této knížce najdete jednoduchý návod k pochopení a k respektování objevných cest vašich dětí k jejich zdravému, pro každého z nich originálnímu, pohybu. Zjistíte, že nemusíte „návody na děti“ hledat na internetu, ale jen a pouze ve svých srdcích, že vaši rodičovskou intuici stačí jen vyslyšet a že jak teď, tak potom, je zákonitost, která funguje po staletí.
Autorka, dětská fyzioterapeutka,
Jana Skalová, v ní velmi volně navazuje na předchozí knížku „S láskou ke zdravému pohybu našich dětí“ a své povídání doplňuje i konkrétními příklady z praxe.
Jejím přáním je, aby nejenom děti, ale celá rodina, byla zdravě fungující na základě svých vlastních konkrétních prožitků, ne na základě mnohdy velmi nevhodných a ne zcela pravdivých informací z okolí.

Jak teď… Tak potom

Nejen příběhy z praxe dětské fyzioterapeutky
Autorka: Jana Skalová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 150×214 mm
ISBN: 978-80-88104-59-9
Doporučená cena: 222 Kč

 

Knihu Jak teď… Tak potom vydalo nakladatelství Agentura KRIGL.

Ukázka z knihy

Pro mnoho lidí není až tak jednoduché předávat či přijímat dotekem harmonii a klid.
Ne proto, že by nechtěli, ale třeba proto, že pracují v podmínkách stresu, neklidu a jsou třeba i naštvaní, unavení, bolaví. Někteří se doteku sami bojí či je jim nepříjemný. Někteří harmonii doteku nechtějí, protože ve svém vědomí nemají o jeho kouzlu informaci. Nevědí, že dotek nás může zklidnit, dodat pocit bezpečí nebo třeba být jen tak obyčejně příjemným. Také třeba ani neví, že stejně tak nás může dotek velmi rozladit, naštvat i bolet.

O autorce

Jana Skalová je dětská fyzioterapeutka, které se dělí se svými zkušenostmi v knize, rozhlasových vysíláních nebo besedách.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Spletitou síť vztahů a podivných náhod rozmotává ve své knize Jiří Raichl. Přestože hlavní osou psychologického příběhu je počínající vztah ženy středního věku a zvláštního muže, jenž jí vstoupil do života, jeho nitky sahají do nejrůznějších prostředí a časových os.

Přiměřeně neúspěšný spisovatel zaznamenává přesný průběh vraždy, která se právě v ten moment odehrává na opačném konci republiky. Maloměstský strejc si jde koupit pivo a místo toho utone v oceánu znepokojivé kvazi-reality. Bezcharakterní zlodějíček zakopne o cosi, co se jeví jako životní šance, ale najde v sobě tolik nezbytného cynismu, aby ji využil? Slabošský donchuán tak dlouho uniká před těžkostmi, až ho polapí zákeřná časová diskontinuita. Architekt z počátku osmnáctého století přijme lákavou zakázku, která se však pořádně zašmodrchá a donutí ho předvést mnohem víc, než jen stavitelské umění.
Tato rozmanitá pětice příběhů, v nichž se obyčejným lidem dějí věci neobyčejné až nepochopitelné, tvoří předehru k rozsáhlé titulní próze: subtilní psychologické sondě do životní křižovatky zdánlivě tuctové ženy na prahu středního věku. Náhle a nečekaně jí zkříží cestu poněkud excentrický muž, přinášející rozevlátý chaos místo bezpečného zaplutí do uklidňujícího přístavu partnerské nudy. Ba co hůř: na povrch vyplouvají zprvu nejasné signály, že s ním není všechno tak úplně v pořádku…

Tenčí než vlákno pavučiny

Autor: Jiří Raichl

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-907178-8-6
Doporučená cena: 180 Kč

 

 

Knihu Tenčí než vlákno pavučiny vydalo nakladatelství Tofana.

Ukázka z knihy

„Ano, právě v tomhle místě leží.“
Leknutím jsem nadskočil. Jako by přiletěl z nebe nebo vypučel z pekla, stál za mnou drobný stařík, opřený o sukovitou hůl.
„Kdo tu podle vás leží?“
Dlouze mi pohlédl do očí. Ve výrazu jeho tváře se mísil smutek s kapkou lišácké ironie.
„Architekt.“
„Cože? Já jsem architekt!“
„To vím. On je taky architekt.“
„Kdo je architekt?“
„No ten, co leží. Zrovna na tomhle místě.“
„Chcete říct, že je tu pohřbený?“
„Ano. Tohle kdysi býval hřbitov.“
„Počkejte … architekt … to on projektoval starý kostel?“
„Správně.“
„A nechal se pochovat u jeho zdi?“
„No … řekněme, že u ní byl pochován, ať se mu to líbilo nebo ne.“

Přečtěte si i zbytek ukázky

O autorovi

Jiří Raichl (*1966) je český prozaik, básník, ochotnický dramatik a režisér. Stál u založení nakladatelství TOFANA, v němž dosud vydal tiskem dva tituly, oba v roce 2018: román Poblíž nebe a povídkovou sbírku Zítra už bylo. A jeho povídky můžete také najít v naší rubrice Čtení ke kávě: Cukroušek, Tenčí než vlákno pavučiny 1. a 2. část.

Zdroj informací: jiriraichl.mozello.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTenčí než vlákno pavučiny

Raichl, Jiří

Tofana, 2019

zobrazit info o knizeJak teď… Tak potom
Nejen příběhy z praxe dětské fyzioterapeutky

Skalová, Jana

Agentura KRIGL, 2019

zobrazit info o knizeDokonalý život?

Šišková, Šárka

Literi, 2019

zobrazit info o knizeMalá

Čagánek, Michal

Nové proudy, 2018

Napsat komentář