Malá princezna

mala-nahled
Zasněte se a ponořte se do poetického příběhu malé Blanky. Michal Čagánek ve své knize Malá navazuje na Exupéryho Malého prince a vydává se prozkoumat průzračný dětský svět.

Co by se stalo, kdyby se Malý princ rozhodl o svém životě sám napsat knihu? Na něco podobného odpovídá kniha Malá od Michala Čagánka. Pětiletá Blanka, která je přesvědčená, že pochází z tajuplné planety Nauhir, se díky svým dospělým přátelům rozhodně o svém životě napsat a vydat knížku. Třeba díky ní bude moci rozdávat radost a naději nejen lidem přímo okolo sebe.

Malá

Autor: Michal Čagánek

Počet stran: 88
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-906777-1-5
Doporučená cena: 220 Kč

 

Knihu Malá vydalo nakladatelství Nové proudy.

Poetický příběh v duchu tradice Malého prince A. de Saint-Exupéry.
Podle běžných měřítek je Blanka malé děvčátko ze sociální rodiny, jakých jsou v Praze tisíce. Otec alkoholik, maminka dlouhodobě upoutaná na nemocniční lůžko. Čím je však toto sotva pětileté děvčátko doopravdy? Skutečně přišlo na Zem z planety Nauhir, o které tak často nadšeně vypráví?
To se podaří poodhalit Markovi, majiteli obchodního domu s výmluvným názvem Svět. Ten se jednoho dne setká s nevšedním děvčátkem, které do obchodního domu nepřichází kvůli hračkám či sladkostem, ale aby si četlo v knihách. Přitom si vybírá tituly, jejichž tematika je obtížně srozumitelná i mnohým dospělým.
Blance nečiní problém nahlížet do zdánlivě složitých zákonitostí světa a srozumitelně své poznatky předávat dál. Spolu se svým zvířecím kamarádem, morčetem Griz-Lim, navštěvuje dětská hřiště, nemocnici a další místa, všude šíří radost a naději.
Marek i jeho žena Kristýna si děvčátko, které jakoby snad ani nebylo z tohoto světa, rychle oblíbí. Když zjistí, že ve svém útlém věku začalo tvořit knihu o svých zkušenostech s životem na Zemi, rozhodnou se jí pomoci s jejím dokončením a následně i vydáním…

Kniha obsahuje množství barevných ilustrací, na kterých se podílela malířka Markéta Kotková, její dcera Anežka, děti z MŠ Sluštice a MŠ Nezdenice. Součástí knihy jsou také volné plochy označené symbolem pastelky pro vytvoření vlastních obrázků.

Ukázka z knihy

Říkají mi Blanka a na jaře mi přáli ke čtvrtým narozeninám. Nyní je podzim, stromy odevzdávají své plody. Stačí vzít do dlaně jablko nebo zralou švestku a člověk hned ví, že je tady správně, že věčnost trvá a bere na sebe bezpočet podob.

Uprostřed léta jsem poznala, že umím číst. Seděla jsem v parku pod stromem, starý jírovec mě rád chová ve svém stínu. Ráda se opírám o jeho kmen. V tom kmeni je dutina, do které se dá vlézt, když člověk chce a je dost malý na to, aby se do ní vešel, jako jsem já malá.

Nevstoupila jsem do stromu toho dne. Nevdechla jsem vůni rozpadajícího se dřeva pokrytého pavučinami jako zdi starého hradu. Neodloupla jsem kousek a nepodržela ho v dlani, dokud se nerozpadl v prach, který neodnesl vítr.

Seděla jsem pod stromem a vítr si hrál s mými vlasy. Četla jsem. Podle obrázků a podle toho, co jsem tolikrát slyšela z maminčiných úst, dokud tady ještě byla s námi a usmívala se na svět. Krásná jemná maminčina ústa, kterých je tak příjemné se dotýkat.

Nebyla se mnou toho dne. Jedině stromy šeptaly do větru. Šeptal vítr. Šeptal starý jírovec. Také já jsem šeptala, co bylo v paměti.

Příběh Malého prince, který opustil svoji planetu a přibyl na Zemi. Na Zemi byla poušť, v té poušti studna, ze které se dalo pít kdykoliv člověk pocítil žízeň. Avšak téměř nikdy z ní nepil, protože byla tak malá a poušť byla všude.

V té knize jsem četla. Z obrázků a ze vzpomínek. Na všechno ostatní jsem zapomněla. Na stromy a na vítr. Na maminčina ústa i na malé děvčátko, kterému říkají Blanka.

Pak najednou to bylo tady. Četla jsem. Nepřekvapilo mě to. Uvědomila jsem si, že to umím a že to umím už dávno.

Přečetla jsem celou knihu a začala číst znovu. Četla jsem nahlas, a co jsem četla, bylo živé a bylo Pravda.

Jako je pravdivý každý strom a každá květina, protože roste z vody a ze světla a po ničem jiném netouží, než být květinou, která roste, kvete a uvadá.

O autorovi

Michal Čagánek je český básník a prozaik. Je autorem mnoha písní, básní, pohádek, aforismů i románů. Vystudoval střední průmyslovou školu stavební ve Zlíně a po prvním roce dobrovolně odešel ze studia pedagogické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V současné době se věnuje vlastní tvorbě a organizuje tvůrčí semináře zvané Pramen inspirace. Jeho prozatím nejúspěšnějším románem je Plyšový Buddha.

Zdroj: prameninspirace.cz

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalá

Čagánek, Michal

Nové proudy, 2018

Malá princezna - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. jednamalaholka napsal:

    Vyhraná kniha dnes vyzvednuta,děkuji.

  2. Hojaro napsal:

    Děkuji za expresní doručení vyhrané knihy Malá

Napsat komentář