Volné verše Ondřeje Hanuse

Ondrej Hanus_Volne verse
V prvních básnických sbírkách Ondřeje Hanuse převažoval vázaný verš a sonet. Nyní autor přichází s texty ve volném verši. Vytváří elegie, psychoanalytická pásma, aktualizace svítáníček a hledá jejich společné jmenovatele.

Překvapivě volné formy proponenta sonetu.

Ondřej Hanus se v české poezii uvedl jako zastánce vázaného verše a proponent sonetu, tradiční žánrové formy, která převažuje v jeho prvních dvou sbírkách Stínohrad (2008) a Výjevy (2013; Cena Jiřího Ortena). Souběžně s touto dominantní linií však vznikaly i texty ve volném verši, které se o definici řádu pokoušejí jinak než jeho zvnějšněním; řekněme, že ohledávají jeho periferní oblasti. Tyto pokusy na sebe berou podobu topologické poezie, elegie, psychoanalytického pásma nebo aktualizace středověkého žánru svítáníčka. Propátrávání těchto zdánlivě vzdálených oblastí je snahou (někdy vědomou, jindy podvědomou, někdy útočnou, jindy kontemplativní) o nalezení jejich společného jmenovatele.

 

Volné verše

Autor: Ondřej Hanus

Počet stran: 64
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7577-188-9
Doporučená cena: 149 Kč

Knihu Volné verše vydalo nakladatelství Host v Edici ReX.

 

Ukázka z knihy

každý si vytváří svou vlastní nesmrtelnost
svůj vlastní mýtus proti umírání
vždyť není možné umřít, dokud mluvím, dokud
si přivlastňuji to, co není mé
a mé není nic méně nežli řeč, je snad
na světě větší útěchy? ten velký metafyzik
nesmrtelný ve vlastní smrtelnosti, poznal
jak chutná věčnost v samém středu ničeho
smrt, stejně jako láska, přežívá
jen v okouzlení, noví andělé, ne muži s esencí
ženy, ti praví, noví andělé
jsou v nesmrtelnosti, vždyť není možné umřít
dokud si říkám, že si ještě říkám (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Ondřej Hanus

Ondrej HanusOndřej Hanus (* 1987) je básník, překladatel a literární publicista. Po absolvování gymnázia v Písku vystudoval bohemistiku a překladatelství na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Byl redaktorem a šéfredaktorem časopisu Psí víno, působil v Ústavu pro českou literaturu AV ČR, nyní pracuje jako nakladatelský redaktor. Vydal dvě básnické sbírky – Stínohrad (Brno: Weles, 2008) a Výjevy (Brno: Host, 2013), za niž obdržel Cenu Jiřího Ortena 2014. Jeho verše byly přeloženy do angličtiny, němčiny a rumunštiny. Pochází z jihočeských Nemějic, nyní žije v Praze.

Informace a fotografie byly čerpány ze stránek nakladatelství Host.

 

Edice ReX

V této edici nakladatelství Host již vyšla řada zajímavých sbírek poezie, např. DarmataTajný život, Sklo, NávršíObvyklé hrdinství nebo Světloplaší.


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. Odborné publikace se zaměřují především na historii, sociologii, jazykovědu, osobnosti filmu i další obory. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů. Relativně nedávno našla v Hostu přístřeší i prestižní edice Česká knižnice, která zájemcům nabízí kvalitní ediční zpracování děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVolné verše

Hanus, Ondřej

Host, 2017

Napsat komentář