Nakladatelství Host představuje pátou sbírku veršů Milana Děžinského

841
Verše páté sbírky básníka a překladatele z angličtiny Milana Děžinského představují autora v čase, kdy „jest život náš v půli se svou poutí“.

Milan Děžinský: Tajný život

Děžinský si je dobře vědom toho, že schopnost psát zůstává sice nezbytným předpokladem tvorby, ale daleko podstatnější je pro básníka schopnost uvidět. K tomuto daru a jeho rozvíjení se po léta staví velmi odpovědně, navíc v čilé komunikaci s náročným kontextem anglo-americké poezie. Zřejmě i proto je Milan Děžinský jedním z mála českých básníků, kteří ve svém psaní dokáží myslet a zároveň se stále pohybovat na výsostném území poezie. Jeho Tajný život je silným souborem, sledem okamžiků znehybněných v prudkém světle náhlých a ne vždy radostných poznání. „Ta myšlenka, že nějaký tajný život opravdu existuje, / je notně děsivá. Stíny by se oblékly na noc / a vyrazily do deště. Zatímco spáči zažívají sen, / vykradou se k lampám pod kabáty úplně nahé. / Snad ale je to součástí plánu — / všechny ty zastírací manévry, povinnosti, omámení a sex, / neboť tajný život se může odehrávat i za bodajícího světla…“

 

Tajný život

Autor: Milan Děžinský

Počet stran: 80

Vazba: brožovaná

Cena: 219 Kč

Rok vydání: 2012

ISBN: 978-80-7294-734-8

Edice: ReX

Knihu Tajný život vydalo  nakladatelství Host

Knihu si můžete objednat zde

O autorovi:

Milan Děžinský (1974) je básník a překladatel. Na UJEP v Ústí nad Labem vystudoval učitelství českého jazyka a angličtiny. Vydal sbírky Černá hodinka (1996), Kašel mé milenky (1997), Slovník noci (2003) a Přízraky (2007). Za sbírku Slovník noci a za sbírku Přízraky byl nominován na cenu Magnesia Litera v kategorii poezie. Překládá z angličtiny (E. Dickinsonová, Ph. Norton, B. Dawe, W. C. Williams aj.). Působí jako učitel angličtiny. Žije v Roudnici nad Labem.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajný život

Děžinský, Milan

Host, 2012

Napsat komentář